Hoppa till sidans innehåll

Teknikmärke


Svenska Basketbollförbundet har i samarbete med Täby Basket tagit fram teknikmärken i basketboll. Teknikmärken är en metod och ett verktyg, som på effektivt och samtidigt roligt sätt, syftar till att utveckla den enskilde spelarens grundläggande tekniska basketkunnande hos varje spelare och lag i föreningen.

Utgångspunkten för våra teknikmärken är en "läroplan" där vi definierat tydliga nivåer/färdigheter som skall uppnås i respektive utvecklingssteg.

Delmoment

  • Stopp/rotering/pass
  • Bollbehandling/dribbling
  • Avslut/skott/layup
  • Försvar
  • Spelförståelse

Från och med 2016 har Teknikmärkena reviderats till tre nivåer istället för fem. 
Lag och spelare som påbörjat arbetet med hur märkena var konstruerade innan revideringen kan fortsätta sin resa. Ta kontakt med Svenska Basketbollförbundet för att höra hur.

De tre nivåer som Teknikmärket utgör är följande: 

  • Bronsbollen (nivå 1)
  • Silverbollen (nivå 2)
  • Guldbollen (nivå 3)

Märkestagning

Teknikmärket är individuellt, men märkestagning/examination sker först när hela träningsgruppen behärskar den förväntade utvecklingsnivån. Därmed blir märkestagningen också en positiv morot för respektive tränare/coach att utveckla sin grupp till denna nivå.

Vid märkestagningen genomförs övningar såsom beskrivits i detta dokument, och en examinator godkänner/underkänner resultatet. Hela märkesidén bygger på att märkestagning genomförs då större delen av gruppen klarar övningarna på ett bra sätt och att alla spelare i gruppen därmed skall kunna erhålla det aktuella märket. Mer information om övningarna och genomförandet hittar du på sidan; "Vilka märken finns det?"

Övningarna som vi använder vid märkestagningen bör också självklart användas återkommande i gruppens ordinarie träning.

Behöver du hjälp att komma igång kan du kontakta Kjell Karlgren på Täby Basket, 08-758 87 65.


Märkena kan du sedan beställa i vår webbshop, minsta antal att beställa är 10 st per nivå. Tanken är att föreningen köper in märkena och säljer de sedan vidare till de medlemmar som klarat sitt märke. Priset för 10 st är 150 kr, rekomenderat utpris till spelarna är 20 kr/st.

Uppdaterad: 21 SEP 2016 14:28 Skribent: Henrik Smedberg
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info