Hoppa till sidans innehåll

Internationellt


Basketboll från 1891. Idrotten basketboll föddes år 1891 då en man vid namn James Naismith som var idrottslärare vid YMCA College i Springfield Massachusetts, USA, fick i uppdrag av skolans rektor, Dr Luther Halsey Gulick Jr, att hitta på en ny idrott för att fylla uppehållet mellan den amerikanska fotbollssäsongen och basebollsäsongen.

En del historier berättar att James Naismith från början inte kom på någonting, utan knycklade ihop alla idéer till små pappersbollar som han kastade iväg mot papperskorgen. Och när det var dags att hämta en ny kopp kaffe såg han att några bollar hamnat i korgen och några utanför och därmed var idrotten basketboll uppfunnen - sanning eller skröna, vem vet ?

Idrotten basketboll som James Naismith hittade på gick i alla fall ut på att kasta en boll i en korg ( korg som på engelska är basket ), varför sporten ganska naturligt kom att kallas "basketball" men många tyckte dock att sporten skulle heta "Naismith-ball".

Sedan konstruktionen av idrotten basketboll har basketbollidrotten utvecklats till en av världens största och populäraste idrotter. Idag finns över 450 miljoner utövare och 213 länder ( år 2006 ) är medlemmar i det internationella basketbollförbundet FIBA.

Under flikarna till vänster har ni uppgift om större händelser genom åren, de ursprungliga reglerna tillsammans med placeringarna i olika tävlingar internationellt.

Mer information finner ni även på FIBA:s hemsida www.fiba.com .

Uppdaterad: 2010-06-22 15:08
Skribent: Jovan Skundric

fiba-logo-952591

FIBA_Europe

Postadress:
Småland-Blekinge BDF
Box 485
551 16 Jönköping

Besöksadress:
St Göransvägen 31
554 54 Jönköping

Kontakt:
Tel: +46 (0)36 34 54 80
E-post: This is a mailto link

Se all info