Hoppa till sidans innehåll

Danmark hotar storebror

2018-09-10 14:08
Euroleaguestjärna, en lång segersvit och publikrekord på hemmaplan i juni. Danmark må vara rankade 71 i världen men rider en framgångsvåg ochvädrar nu seger mot storebror. Det blir en hård match på söndag mot det kanske bästa danska laget någonsin?
  • Uppdaterad: 2018-09-16 08:53

Handboll, badminton och cykling kan danskarna, men när vi pratar dansk basket har det ofta varit med ett leende på läpparna. Det kan vi sluta med på en gång för de har något på gång i södra Skåne. Även om de blev korade till årets idrottsförbund i Danmark tittar de alltjämt avundsjukt och nyfiket på hur stor sporten är i Sverige jämfört med "hjemme". Deras 14000 spelare är fortfarande mycket färre än våra men på ett ställe är de större än vi. Det svenska herrlandslaget lider av stora skadeproblem och danskarna kommer garanterat att vara större fysiskt i EM-kvalmatchen på söndag.

Under korgarna opererar 211 cm Jonas Zohore Bergstedt, till vardags i Ungern. Bergstedt snittade 12 poäng och 6 returer per match i Danmarks vinster mot Armenien och Albanien och har ett imponerande spel från low post där han kan avsluta med både höger och vänster.

Bredvid honom finns Kevin Larsen, den danska Basketligans MVP som nu har skrivit på för spanska Bilbao. Larsen mäter 208 cm och tvekar aldrig på använda sina 112 kg fullt ut.

Runt dessa finns åtminstone tre riktigt farliga spelare. Forwarden Shavon Shields var en av de absolut bästa spelarna i Italien ifjol där han ledde sitt Trento ända till final mot Milano. I den första finalmatchen mot Milano drog Shields i hela 31 poäng och introducerade sig på allvar i den europeiska basketen. Shields har en dansk mamma men är uppvuxen i USA och son till NFL-legendaren Will Shields som valdes in i NFL Hall of Fame 2015. Dansken spelade med New Orleans Pelicans i NBA Summerleague och fick i år kontrakt med spanska Euroleagueklubben Baskonia, som dessutom är värdar för Euroleague Final Four denna säsong. Att de värvar Shields innebär att han är en av de bästa spelarna i Europa.

På guardposition finns unge och atletiska Gabriel Iffe Lundberg. Han spås en lysande framtid och snittade över 19 poäng, 7 returer och 5 assists i EM-kvalets första omgång. Han finns numera i spanska Manresa i spanska ACB.

På den andra guardpositionen finns rutinerade point guarden Chanan Colman. Född och uppvuxen i Danmark, israelisk mamma och amerikansk pappa, har hunnit med att bli MVP i både Finland och Danmark. Har de senaste åren spelat i Israel och snittar över 5 returer och 6 assist per match i EM-kvalet.

Däremot finns det såklart orosmoln även på den danska himmeln. Det florerar frågetecken fkring medverkandet för två viktiga danska spelare Darko Jukic och Adama Darboe. Skulle dessa inte spela är det ett avbräck för de rödvita. Jukic gjorde 19 poäng per match i EM-kvalet hittills och Darboe kommer från bänken med mycket energi och erfarenhet. Att Shields tillkommer betyder ju också att gruppen måste anpassa sig till honom och till sist har Danmark spelat på en lägre nivå än Sverige de senaste åren. Kan de klara intensiteten som Vedran Bosnics mannar sätter upp?

Danmark inleder denna runda av EM-kvalet redan på torsdag den 13 september borta mot Vitryssland. Matchen går att se via FIBA:s youtubekanal.

 

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info