Hoppa till sidans innehåll

Denna vecka i Basketettan dam

26 NOV 2018 15:36
Nu startar "Denna vecka i Basketettan dam". Jacob Stenlund från Västerås Basket kommer att ge er all action varje måndag från Sveriges näst högsta liga här på basket.se.
  • Skapad: 26 NOV 2018 15:36

Basketettan Södra förra säsongen och Basketettan Norra denna säsong. Tidigare referat av Jacob Stenlund finns att läsa på www.vasterasbasket.se . Men nu blir det alltså en rikstäckande veckovis rapportering för Basketettan Dam. Denna rapportering är beroende av den statistik som förs under matcherna. Så ett stort tack till alla er statistikförare i vårt avlånga land!

 

Basketettan Dam är uppdelad i två serier, Basketettan Norra med 11 lag och Basketettan Södra med 10 lag. Det är en förbundsserie direkt under Basketligan Dam. Nytt upplägg säsongen 2018/2019 är att Basketettan Norra resp. Basketettan Södra spelas i en rak serie höst-vår. Till skillnad från tidigare säsonger då serierna delats upp i en Superetta och två Fortsättningsserier efter juluppehållet.

Det blir ett hemmamöte och ett bortamöte för lagen i Basketettan. Då serien är färdigspelad våren 2019 möts de två bästa från södra resp. norra i en Final 4. Ettan i Final 4 belönas med spel i Basketligan 2019/2020. Tvåan i Final 4 får kvala mot näst sista lag i Basketligan (sista laget i Basketligan åker direkt ut).

I den nedre regionen av Basketettan riskerar 11e och 12e lag att spela negativt kval mot division 2 motstånd. I basketettan södra finns bara 10 lag, så där är alla klara. Däremot skulle det kunna bli så att 11e laget i Basketettan Norra kommer att få kvala för att hålla sig kvar i Basketettan.

 

Basketettan Dam vecka 47 2018

 

NORRA

 

KFUM Blackeberg – KFUM Lidingö

På onsdagen möttes KFUM Blackeberg och KFUM Lidingö i ett 08-derby. Lidingö började bäst i Vällingbyhallen och Blackeberg hade svårt med skyttet i inledningen av matchen. Men det tog fart i slutet av den första perioden och hemmalaget hade ledningen med 14 - 8. I den andra perioden studsade Lidingö tillbaka och kunde gå till halvtidsvila med en tvåpoängsledning 30 - 32.

I slutet av den tredje perioden kunde Blackeberg rycka ifrån. 52 - 44. Därifrån lyckades inte Lidingö resa sig igen. Blackeberg vann matchen med komfortabla 65 - 49. Lidingö fortfarande utan seger. Samtliga poäng i Lidingö gjordes av startfemman. Flest gjordes av Hanna Mebius Svensson med 15 poäng. I Blackeberg gjorde 17-åriga Blanche Mampuya flest då hon satte sitt säsongsbästa med 18 poäng.

AIK Basket – KFUM Östersund
AIK Basket mötte KFUM Östersund för andra gången denna säsong. Förra mötet i Östersunds Sporthall var väldigt jämn och Östersund vann då med 57 - 54. Ny match nu i Vasalundshallen. Den skulle dock inte alls bli lika spännande. Hårdsatsande Östersund satte högsta fart från början och ledde med tolv poäng efter första perioden 9 - 21.

AIK höll sedan jämna steg i dem andra och tredje perioden. Men de svartklädda lyckades inte hota Östersund som till slut vann med en god marginal om tjugo poäng. 53 - 73. Julia Stenberg gjorde en double-double för sitt AIK med 17 poäng och 11 returer. I Östersund gjorde amerikanskan Ta'Rea Cunnigan flest för sitt lag med 21 poäng.

BG Luleå – Alvik Basket

Riksbasketgymnasiet BG Luleå besöktes på lördagen av Alvik Baskets utvecklingslag. Det skulle bli en spännande match. Hittills obesegrade BG Luleå stötte på hårt motstånd. Alvik började bäst. De vann både första och andra perioden och ledde i halvtid med elva poäng. 29 - 40. I tredje perioden började BGs upphämtning. När Sofia Persson satte en layup ledde gymnasietjejerna med 45 - 44. Men Alvik stoppade blodflödet och ledde efter den tredje perioden, 49 - 52. I den fjärde stod matchen och vägde.

Med tre minuter kvar satte Matilda Ekh 2+1 p. Där ryckte BG Luleå åt sig en fempoängsledning som blev avgörande. BG Luleå tog sin åttonde raka seger då de vann med 73 - 64. Mathilda Åhlberg gjorde sitt säsongsbästa med 23 p vilket var flest för BG Luleå. I Alvik nådde Amanda Tivenius högst med 16 poäng i sin första match för Alvik utveckling.  Amanda Tivenius är dubbellicensierad och representerar även Alvik Basket i Basketligan, nyligen hemkommen från collegespel i NSU (Nothern State University).

Alvik Basket – Luleå Stars
Alvik Baskets Luleåresa fortsatte med en till match i Hälsans Hus. På söndagen mot Luleå Stars. Stars inledde bra och höll jämna steg med Alvik i två perioder. Sex poängs underläge i halvtid 27 - 33. Men i tredje perioden drog Alvik ifrån och vann sedan matchen med bred marginal 47 - 77.

I Luleå Stars kom en spelare upp i tvåsiffrigt, Sara Lomgren, fostrad i Gammelstad BBK, med 11 poäng. I Alviks utvecklingslag kom Tova Sabel upp i finfina 27 poäng i hennes blott andra match för säsongen. Tova Sabel är dubbellicensieread och spelar även för Alvik i Damligan där hon snittar 5,6 poäng per match. 

KFUM Fryshuset – KFUM Östersund
KFUM Östersunds stockholmsresa avslutades på söndagen med match mot KFUM Fryshuset Basket. Få lag i Basketettan lyckas störa Östersund. Fryshuset höll jämna steg halva första perioden. Sedan seglade Östersund iväg. Med periodsiffrorna 15-28, 9-17, 19-21, 16-17 kontrollerade jämtländskorna matchen och vann därmed 59 - 83.

Fryshusets Fatou Jallow svarade för en double-double med 19 poäng och 13 returer. Amerikanskan Elena Popkey ligger tvåa i poängligan efter Huddinges Nina Baresso. I denna match gjorde Popkey 24 poäng för Östersund och hon snittar 22.9 poäng per match.

 

KFUM Uppsala – Västerås Basket
Både KFUM Uppsala och Västerås Basket har börjat säsongen bra. Nu möttes de. Västerås började matchen bäst och hade en niopoängsledning efter den första perioden. En ledning som VB fortfarande hade kvar vid halvtidsvilan 19 - 31. Uppsala kom närmare i den tredje perioden. Då Lisa Bolander satte ett tvåpoängsskott skiljde bara fyra poäng i mitten av den tredje perioden.

Västerås kunde dock hålla undan och dra ifrån, anförda av Amelie Nilsson. Till slut vann VB 54 - 62. Uppsala som inlett serien med fyra raka vinster har nu inkasserat fyra raka förluster. Västerås gick om Uppsala i tabellen och ligger nu trea efter BG Luleå och KFUM Östersund. I VB kom en spelare över tvåsiffrigt, Amelie Nilsson med 23 poäng. I Uppsala var poängfördelningen mer jämn. Amanda Sundelin och Moa Wretbring gjorde 12 p vardera. 

SÖDRA

 

IK Eos Utveckling – Huddinge Basket

IK Eos Utveckling tog på lördagen emot Huddinge Basket hemma i Lund. Inledningen var mållös i fyra minuter. Men sedan tog det fart och IK Eos gick till periodvila med en ledning 15 - 10. Andra perioden gav motsatta siffror så ställningen i halvtid var helt lika 25 - 25. Huddinge gjorde de första poängen i den tredje perioden genom Nina Baresso. 

Men sedan vände Eos och ryckte till sig en ledning som Huddinge sedan inte kunde ta ikapp. IK Eos kunde till slut vinna ohotade 69 - 47. För IK Eos var det de två dubbellicencierade spelarna Julia Nyström och Emelie Ånäs som nådde högst poäng. Båda med 17p. I Huddinge var det Nina Baresso som var poängbäst med för henne låga 15 p. Nina Baresso har högst snitt av alla i Basketettan med 24,9 poäng per match.

Brahe Basket – Helsingborg BBK
Brahe Basket som efter ett års uppehåll är tillbaka i Basketettan tog emot topplaget Helsingborg BBK. Brahe från Huskvarna höll ganska jämna steg med HBBK i en och en halv period. Men sedan ryckte skånskorna ifrån och kunde gå till halvtidsvila med en niopoängsledning, 21 - 30. En ledning som utökades i den andra halvleken.

Helsingborg vann komfortabelt utan att Brahe haft ledningen en enda gång. Slut 46 - 77. Ingen i hemmalaget kom upp i tvåsiffrigt. Mirjam Slipos gjorde flest med 9 poäng. I HBBK kom en spelare över 10 och det var Madeleine Hulth Olsson som gjorde 13 p. Högsta notering denna säsong för Madeleine.

 

RIG Mark – Oskarshamns BBK

Oskarshamns BBK åkte västerut för ett möte med RIG Mark. RIG Mark som är ett av två riksbasketgymnasium i Sverige fick bästa tänkbara start. Det tog nästan sex minuter för gästerna att sätta bollen i nät. Då de kunde reducera till 19 - 2. Matchen var i princip avgjord redan efter den första  perioden då RIG ledde med 27 - 4.

De talangfulla gymnasieeleverna fortsatte att ånga på resten av matchen och vann storstilat med 99 - 32. Samtliga spelare i det segrande laget gjorde både poäng och tog returer. Flest poäng gjorde U-landslagstjejen Stina Almqvist med 18 p. I Oskarshamn fick två spelare åtta poäng. Amanda Sjögren och Linn Norberg

 

Haga BG Dolphins – Helsingborg BBK

Helsingborg spelade en till bortamatch denna helg. På söndagen mot Haga BG Dolphins i Stadium Arena Norrköping. Gästerna tog kommandot direkt och ledde efter första perioden, 10 - 24. Haga BG stretade emot och vann den andra perioden. Dock fortsatt ledning för HBBK 32 - 41. Norrköpingslaget kämpade vidare och var som närmast sex poängs underläge då Julia Carlstedt satte en trepoängare i mitten av tredje perioden.

Men närmare än så kom de inte. Helsingborg vann till slut övertygande 61 - 85. Flest poäng i hemmalaget gjorde Ida Ojala med 14 p. I HBBK kom två spelare upp i 20 p. Cassandra Irons och Mathilda Ågren.

 

Lobas – Huddinge Basket

Huddinge Basket fortsatte sin skåneresa med att på söndagen möta Lobas från Lomma. Det skulle bli en målrik historia. Redan efter första halvlek stod det 46 - 30. Lobas hade en jämn och hög poängskörd genom hela matchen. Huddinge hade både färre skott och lägre % av dom satta. Vilket till slut resulterade i en stor hemmaseger. 95 - 69 till Lobas.

27-åriga Emma Jensen spelade basket i division 2 förra säsongen med KFUM Linköping. Denna säsong sätter Emma Jensen avtryck i Lobas. Med fantastiskt fina 32 poäng satte Emma säsongsbästa med råge. I Huddinge var det Nina Baresso som gjorde flest för sitt lag med 23 p. 

Marbo Basket – Oskarshamns BBK
Marbo Basket som är nykomlingar i årets Basketetta tog emot Oskarshamns BBK. Det var ett bottenmöte där Marbo stod utan seger och Oskarshamn hade en seger inför deras match. OBBK inledde bra och hade en åttapoängsledning i inledningen av matchen. Men sedan vände Marbo och hade ledningen då första perioden var slut 18 - 13. Det var en ledning som de sedan kunde öka på i den andra perioden. 40 - 23.

Småländskorna kunde inte rå på Marbo Basket. Utan förlorade sin andra match på två dagar i Kinnahallen. Marbos första seger för säsongen var ett faktum då de vann med 68 - 51. Moa Halldorsdottir som är dubbellicensierad gjorde flest för Marbo med 16 p. Moa representerar även Mark Basket i Basketligan där hon snittar 4,8 poäng per match. I Oskarshamn nådde tre spelare 11 poäng Amanda Sjögren, Lisa Karlsson och Linn Norberg.

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info