Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Norrort vann herrarnas Final Four

01 APR 2019 09:04
Att besegra Norrort i årets Basketettan visade sig vara en för tuff uppgift. Stockholmarna vinner 18 raka matcher och krönte på söndagseftermiddagen säsongen genom att vinna Final Four på hemmaplan.
  • Uppdaterad: 01 APR 2019 09:04

Foto: Anders Tillgren

Det blev aldrig riktigt spännande i Fribergahallen när vinnaren av Basketettan Södra, Bankeryd, ställdes mot arrangören och tillika vinnaren av Basketettan Norra, Norrort. Även om Bankeryd blixtrade till i öppningen och korkade upp 27 poäng i första perioden så tog Norrort snabbt tillbaka kontrollen i den andra, som de vann med 17 poäng. När Bankeryd ofta fick trolla med knäna för att komma till avslut kunde hemmalaget istället hitta kvalitetslägen genom att sätta fart på bollen och spela sig fram till de skotten de ville ha.

Trots att Bankeryd satte åtta av 16 trepoängsförsök i första halvlek låg de ändå under med åtta poäng i halvtidsvilan, 40-48, och då hade varken Kristoffer Grönhage eller Edward Jenkins vilat en enda sekund. När smålänningarna började få slut på bensin hade stockholmarna precis blivit varma.

I slutet skrevs siffrorna till 93-78 i Norrorts favör. Kasper Adolfsson var Norrorts bästa poänggörare hela säsongen, och även så under Final Four, när han gjorde 19 poäng i semifinalen och 21 i finalen. Men han var inte ensam, då han fick sällskap av tre andra tvåsiffriga poänggörare på lördagen och fyra på söndagen.

Norrorts coach Roger Lundin beskriver en känsla av lättnad, då laget äntligen har klättrat upp till det målet som de haft under hela säsongen.

– Det känns befriande. Jag unnar verkligen killarna att vinna det här. De har gjort ett jättebra jobb och jag är oerhört glad för det här laget.

Om alla bitarna med ekonomin faller på plats i Norrort så kommer laget spela i Superettan nästa år. Coach Lundin är lite osäker på hur många av killarna som stannar kvar, då många befinner sig i en ålder där de söker sig till olika eftergymnasiala utbildningar runtom i landet, men med den här uppställning tror han att de hade kunnat placera sig i övre halvan av Superettan.

Bankeryd Basket förlorade finalen, men får nog ändå känna sig nöjda med slutspelshelgen. På lördagen spelade de en tät semifinal som de vann när Edward Jenkins satte en tung, tung trea med drygt 20 sekunder kvar av matchen som fastställde slutresultatet 93-89. I den matchen var Kristoffer Grönhage en fullständig foulmagnet när han drog 11 fouls på Akropol som ledde till 23 straffkast, som tillsammans med fem trepoängare blev 39 poäng. Bankeryd spelade dock effektivt med sju spelare under helgen, vilket inte riktigt räckte till mot Norrorts bredd.

Dramatik fanns det också gott om i matchen om tredjeplats, där tvåan i södra serien, Team 4Q från Helsingborg, mötte norras dito, Akropol från Stockholm. Vid ställningen 88-lika och bara sekunder kvar att spela fick Srdjan Vukovic och Sasa Vural var sitt försök att vinna matchen där och då, men Akropol klarade sig och alla i Friberghallen fick fem minuters extra basket. I övertidsperioden var det jämnt skägg fram tills att Michel Kouadio satte ett hoppskott som gav Akropol 86-84 med 40 sekunder kvar. Team 4Q fick inga poäng på det påföljande anfallet och när Brayan Angulo sänkte två straffkast för att skåningarna var tvungna att stoppa klockan, avgjordes matchen.

Akropols Dragan Damjanovic var ostoppbar och landade till slut på 44 poäng. Det blev lättare och lättare för Akropol att komma till korgen i takt med att Team 4Q samlade på sig fouls. Helsingborgarna har en skräckinjagande duo under korgen i form av Srdjan Vukovic och Alexander Nilsson, men Nilsson foulade ut sig själv i den 34:e matchminuten och Vukovic spelade med fyra fouls i matchens avslutande 13 minuter.

Nu är Final Four över för den här gången och för arrangören Norrort kommer ett välbehövt uppehåll:

– Nu tar vi semester fram till påsk, sen ska vi börja snickra inför nästa säsong, säger coach Lundin. Nu har vi gått all in på det här och tar en liten paus.

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info