Hoppa till sidans innehåll

Sverige utslaget ur VM-kvalet

2018-06-29 00:16
Trots en stabil insats av Sverige inför en fantastisk publik på 4120 personer räckte det inte hela vägen fram. Lettland leddes av NBA-spelaren David Bertans och Euroleagueguarden Janis Strelnieks och vann med 82-72.
  • Uppdaterad: 2018-09-16 08:53

Det var en kväll där allt behövde stämma för att Sverige skulle våga hoppas. Lettland är en av Europas bästa basketnationer och hade ikväll med sig två höjdare. Davis Bertans vidsade varför Greg Popovich låter honom spela i San Antonio Spurs och Janis Strelnieks har växt fram till en point guard av högsta rang. Sverige spelade bra men ovanstående letter var strået vassare. Strelnieks satte 10/11 tvåpoängare och Bertans 6 av 9 trepoängare...då blir det svårt.

Men Sverige gav sig inte så lätt. Ludde Håkanson hade en av sina bästa landskamper någonsin (15 poäng, 6 assists) och var ett ständigt hot för letternas försvar. Han kunde avsluta med kontakt vid ett flertal tillfällen och spelade med pondus. Även Viktor Gaddefors var på hugget, det fanns inte ett moment då han inte utmanade letterna. Även om det kanske var en tillfällighet så spg det ut som om NBA-spelaren David Bertans oftast fanns i siktet. Gaddefors utmanade honom ständigt och drog också tre fouls på stjärnan.

I Marcus Erikssons frånvaro (meniskskada) fick den äldre brodern Gaddefors chansen. Anton sänkte en trea direkt och var uppe i ansiktet på letterna från start. 

Ända fram till tredje perioden var matchen jämn, då sänkte Bertans ett par treor och svenskarna kom inte till bra skott. Det rycket blev avgörande för matchen och gästerna höll sedan ledningen tämligen komfortabelt.

Förlusten innebär att Sverige inte går vidare i VM-kvalet eftersom Turkiet vann på hemmaplan mot Ukraina samtidigt. Det är naturligtvis tråkigt men givet lagets världsranking (53) mot de andra tre nationerna (alla rankade topp 20) är det ingen skräll. 

Det vi tar med oss är att det är ett ungt lag som på några få år har fått spela flera matcher mot stjärnspäckade motståndare (Bosnien, Ryssland, Ukraina, Turkiet, Lettland) och som växer för varje match. I dagens match gjorde 21-årige centern Simon Birgander en mycket bra insats som lovar mycket.

Sverige har fortfarande en match kvar i VM-kvalet borta mot Turkiet den 1 juli. Matchen kan ses på TV10.

 

Sverige-Lettland 72-82

Poäng Sverige: Ludde Håkanson 15, Viktor Gaddefors 14, Christopher Czerapowicz 12 (11 ret) , Anton Gaddefors 9, Tobias Borg 9, Nick Spires 6, Simon Birgander 5, Alexander Lindqvist 2.

Publik: 4120

Fullständig statistik: 

http://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2019/european-qualifiers/game/2806/Sweden-Latvia#tab=boxscore

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

   

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info