Hoppa till sidans innehåll

Sverige vidare till EuroBasket 2019

22 NOV 2018 01:34
Marginalerna är små på högsta nivå. Sverige är sju poäng bort från att bli etta i ”Dödens grupp”. Istället kniper svenskorna 14:e och sista biljett till sommarens EuroBasket i Serbien och Lettland.
  • Uppdaterad: 22 NOV 2018 01:34

”En helt annan match” sa coach Gomez efter Sverige dominanta insats mot Makedonien, som skulle bli grundplåten för målskillnaden som skickade Sverige till EuroBasket. Han hade rätt. När Sverige gjorde lite som de ville på vägen mot 118 poäng i Skopje så blev det knappt hälften av det när svenska landslaget mötte Italien i La Spezia. Sverige förlorade till slut med 62-56. Men vad gör väl det? Landslagstruppen hade släppt förlusten samma sekund som slutsignalen ljöd. 

–  Det är skitsamma nu – vi är i EM! säger Louice Halvarsson till SVT efter slutsignalen. Som vi har kämpat för det här. Det känns konstigt att fira när vi har förlorat, men vi är vidare i EM. 

Frida Eldebrink valde också att fokusera på avancemanget: 
– Just nu är jag bara glad att vi går till EM och jag skiter i att vi förlorar matchen. 

Assisterande coach Francisco Pinto:
– Jag har aldrig varit så glad över en förlust. Vi går till EM, vilket var vårt mål i hela den här kvalserien.

Sverige valde att starta Louice tillsammans med Amanda Zahui i framplan, men gav det inget övertag under korgen, där det istället blev Italien som städade upp efter Sveriges missar och fick andra och tredje chanser på sina egna skott. Italien kom också väl pålästa till matchen och skickade en extra spelare åt Amandas håll så fort hon fick bollen lägre än straffkastlinjen – en gåta som Sverige aldrig riktigt lyckades lösa. 

Men trots en handfull 24-sekundersavblåsningar, 23 turnovers och 17 italienska anfallsreturer så lyckades Sverige på något sätt ändå göra det till en spännande match. Halvtidsresultatet 40-21 till Italien fick många svenskar att tänka på matchen i Borås i februari, när dessa två lagen möttes senast och Italien var minst en klass bättre än Sverige. Men andra halvlek skulle visa sig bli en helt annan match.  

Allt vilade på Sveriges fem startande spelare: Frida Eldebrink, Elin Eldebrink, Fahriya Abdi, Louice Halvarsson och Amanda Zahui. Sett över hela matchen stod de för Sveriges samtliga 56 poäng, alla 13 assist och samtliga returer förutom en enda. I andra halvlek spelade de 99 av 100 minuter.

– Vi pratade om det, ifall vi skulle starta med Amanda även om hon hade foulproblem, säger coach Pinto. Men vi sa att vi kör hela vägen, tills det inte går längre. Vi har inget att spara på; Vi vill gå för vinsten. 

Och Sverige gjorde ett försök. Amandas foulproblem kom till slut ikapp henne, när hon fick sin femte och sista foul med 1:10 kvar att spela. Just innan hade hon satt en trepoängare som gjort att Sverige krypit upp till underläge 56-60, vilket var så nära som svenskorna skulle komma den här kvällen. Istället kunde Italiens starkast lysande stjärna för kvällen, Oblis Futo André, sätta sina 19:e och 20:e poäng från straffkastlinjen och stänga matchen. 

Tack vare att resultaten i de andra grupperna gick ungefär som väntat, där den största överraskningen var Islands jämna match mot Bosnien och Herzegovina, vilket hindrade de sistnämnda att någonsin gå in och kämpa med Sverige i fråga om poängskillnad. Bosnien och Herzegovina, tillsammans med Grekland, blir de två nationer som snöpligt slutar tvåa i sin respektive grupp men ändå inte kvalicerar sig till EuroBasket. 

Nu får Sverige fortsätta spela basket, och tjejerna får chansen att upprepa – eller överträffa – bragden i Frankrike från sommaren 2013. Uppkast i EuroBasket2019 är den 27 juni. Sverige kommer vara där som ett av Europas 16 bästa lag. 

Under intervjun med coach Pinto går head coach François Gomez förbi i bakgrunden och instruktionerna för resten av kvällen är tydliga: 
– You’re going to dance, coach! 


EM-kval 
Italien – Sverige, 62-56 (19-15, 21-6, 10-20, 12-15)
Poäng, Sverige: Frida Eldebrink 19, Fahriya Abdi 10, Louice Halvarsson 10, Amanda Zahui 10, Elin Eldebrink 7. 
Statistik: >>>

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info