Hoppa till sidans innehåll

Turkiet - en het basketnation

2017-11-29 17:16
Fredagen den 1 december kl 12:00 släpps biljetterna till Sverige-Turkiet som spelas på Hovet den 23 februari. Turkiet är rankade på plats 13 i världen och har en mycket stark basketkultur med många anhängare.
  • Uppdaterad: 2017-12-07 08:17

Den framgångsrika basketkulturen går dock inte så långt tillbaka i tiden. Landet spelade sin första basketlandskamp 1936 och var med i basket-EM 1949 för första gången. De stora framgångarna lät dock vänta på sig. Det var inte förrän de själva var värdar för basket-EM 2001 som landet tog en medalj för första gången. Det blev en silvermedalj efter en förlust mot ett stjärnspäckat serbiskt lag innehållande spelare som Bodiroga, Stojakovic, Drobjnak, Jaric och Rakocevic.

Två år senare blev det respass mot Serbien och Montenegro igen, denna gång i Boråshallen eftersom Sverige var värdland. Men Turkiet hade börjat bygga en vinnartradition och blev allt bättre. Efter att ha fått ett wild card till VM 2006 hamnade laget överraskande på en sjätte plats utan sina största stjärnor.

Höjdpunkten i Turkiets baskethistoria kom år 2010 då landet organiserade basket-VM. Turkiet bars fram och fick smeknamnet "12 jättar - oniki dev adam" av publiken. En omåttlig populär låt spelades in som närmast går att likna med svenska "När vi gräver guld i USA". 

Laget stormade fram i gruppspelet och besegrade just Serbien, ledda av Dusko Ivkovic i semifinalen med en poäng. Arenan exploderade och landet var klart för final mot USA. Turkiet orkade inte besegra USA som leddes av Derrick Rose, Kevin Garnett, Russell Westbrook och Stephen Curry men den turkiska regeringen var så nöjda med lagets resultat att sen bonus på nästan 10 miljoner SEK betalades ut till varje spelare.

Turkiet har sedan dess deltagit i basket-VM 2014 där laget förlorade mot Litauen i kvartsfinal samt i basket-VM 2017. Slutspelet avgjordes i Istanbul men Turkiet föll mot redan i åttondelsfinal mot Spanien med 73-56.

De senaste 16 åren har alltså Turkiet varit en av världens främsta basketnationer och har byggt upp ett intresse över hela landet samt även hos den stora diasporan. Vid sidan av landslaget är Turkish Airlines huvudsponsor till Euroleague där Turkiet har med två lag: Fenerbahce och Anadolu Efes Instanbul. 

I detta första VM-kval någonsin var Turkiet seedat i den första gruppen och hamnade nu med Sverige, Lettland och Ukraina. På grund av konflikten mellan FIBA och Euroleague är det inte säkert att Turkiets Euroleaguespelare kan vara med. Det jämnar ut oddsen lite även om bortalaget fortfarande kommer att vara stora favoriter. De slog både Ukraina och Lettland i november och toppar Sveriges grupp.

För Sverige är matchen oerhört viktig. Vid förlust är inte drömmen om VM över men vägen blir väldigt, väldigt svår. Efter Sveriges två förluster i november (Ukraina hemma 76-84 och Lettland borta 73-82) är felmarginalen liten. Senast Sverige spelade mot Turkiet var i EM 2013 i Slovenien, en match Turkiet vann med 87-74. Ludde Håkanson, Viktor Gaddefors, Anton Gaddefors, Thomas Massamba och Jocke Kjellbom var alla med då.

Oavsett kommer matchen fredagen den 23 februari kl 19:00 vara en av de största matcherna som har spelats på svensk mark med tanke på vad som står på spel. Publikintresset är stort och Svenska Basketbollförbundet upplever ett stort tryck på biljetterna.

De släpps fredagen den 1 december kl 12:00 på www.basket.se/biljett.

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


 
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

 

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info