Hoppa till sidans innehåll

Turkiet tog revansch

2018-07-01 23:09
På pappret var söndagskvällens match i VM-kvalet mellan Sverige och Turkiet av liten betydelse. Turkiet var vidare; Sverige var utslaget. Men Sverige hade fått Turkiet att fundera efter förlusten på Hovet, nu tog turkarna revansch.
  • Uppdaterad: 2018-09-16 08:53

Turkiets basket var varken effektiv, vacker eller samspelt. Men de kom utrustade med talang och stunder av individuell briljans som Sverige helt enkelt inte kunde mäta sig med. Efter en lite tafatt turkisk inledning på matchen kom så rycket i slutet av första halvlek, som Furkan Korkmaz smakfullt avslutade med en kontringslayup vilket betydde 14 poängs ledning i halvtid. Tidigt i tredje perioden drygades ledningen sedan ut till 20 poäng och slutmarginalen skrevs till slut till 25 poäng i Turkiets favör, 77-52.

Sett till FIBA-rankning slår Sverige i underläge redan från början, lägg sedan till att de blågula spelar utan sina tre största namn och uppförsbacken blir ännu brantare. Senast, när Sverige slog Turkiet på hemmaplan, spelade flera svenskar på sin högstanivå, bland annat Nick Spires och Marcus Eriksson. På söndagskvällen foulade Nick Spires ut sig själv på under nio minuter – och Marcus Eriksson var inte ens på plats pga en meniskskada.

Det blev så svårt för Sverige att göra poäng och vid långa stunder verkade det som om att svenska spelare bara fick tillträde till korgen om de hade ”Czerapowicz” broderat på ryggen. Den 26-årige poänggöraren visade verkligen framfötterna i Ankara. Hans 21 poäng var överlägset bäst hos bortalaget, vilket gjorde honom alldeles för ensam. Sverige testade med svepande förändringar i uppställningen under andra halvlek, men oavsett vilka spelare som kastades ut på plan hittade coach Bosnic aldrig någon lösning som riktigt kunde rubba turkarna. Istället ekade de turkiska korgarna inne i hallen vid varje ringträff, vilka lät som konservburkar som faller i marken.

Även Turkiet kom till spel med en annan trupp än den som var i Stockholm i februari. Mest nämnvärt är tillskotten av NBA-meriterade Cedi Osman, Furkan Korkmaz och Semih Erden. Osman gjorde inget större avtryck i den första halvleken. I den tredje perioden var han desto mer kännbar, när han på ett par minuter sänkte tre trepoängare, knuffade upp Turkiets ledning i 20 poäng och sedan kunde han ta en plats på bänken och bevittna resten av matchen från läktarplats. I och med vinsten placerar sig Turkiet etta i kvalgrupp B, där de avancerar till nästa omgång tillsammans med Lettland och Ukraina. 

För Sveriges del är VM-äventyret över för den här gången. Facit blev en sistaplats i gruppen, men däremot med en präktig fjäder i hatten genom hemmavinsten mot Turkiet i februari. Kanske viktigast av allt gav landslaget svenskarna en känsla av att Sverige, på sin bästa dag, kan spela basket med Europas bästa nationer. 

Turkiet  - Sverige 77 – 52

Poäng Sverige: Christopher Czerapowicz 21, Viktor Gaddefors 11, Simon Birgander 11, Thomas Massamba 3, Jonathan Person 2, Anton Gaddefors 2, Alexander Lindqvist 2.

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

   

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info