Hoppa till sidans innehåll

Utlandskollen vecka 3

15 JAN 2019 13:39
Nytt år och dags för utlandskollen igen! Varannan vecka lyfta fram 10-15 spelare som har utmärkt sig lite extra i sina klubblag, denna vecka av Tapio Joulamo och Johannes Wohlert.
  • Skapad: 15 JAN 2019 13:39

Urvalet är subjektivt och ibland kanske någon man tycker förtjänar att nämnas inte finnas med. Skriv gärna i kommentarerna om vi missat någon ni tycker borde varit med. 

Gadden är tillbaka! Viktor Gaddefors gjorde i helgen comeback efter sin skada som stoppade honom från spel mot Vitryssland i Uppsala. Den sved för Viktor som var den som såg fram emot matchen i Fyrishov mest av alla. Det blev förlust mot Euro Cup-laget Monaco men Viktor, som blev sparsamt matchad i comebacken, hade 12 poäng på 14 minuter och visade att han är tillbaka.

Mycket glädjande är också att Elijah Clarance får ökat förtroende i Fraport Skyliners. Från att bara ha spelet för B-laget i början av säsongen har Elijah nu spelat både i Euro Cup och i viktiga Bundesligamatcher. Mot Euroleaguelaget Bayern München, som har den finske stjärnan Petteri Koponen, fick Elijah spela 15 minuter. Han tog 5 skott, gjorde 5 poäng och tog 5 returer på denna korta tid och visar därmed att han inte är nöjd med att bara finnas med på planen. Värt att notera är att Elijah även har två finska landslagsmän som lagkamrater, nämligen Shawn Huff och Erik Murphy.

Sagan Jonas Jerebko bara fortsätter och vi bara njuter. I ett lag med spelare som Steph Curry och Klay Thompson blir man väl inspirerad eller hur ska man annars förklara Jonas fantastiska skott från halva plan på slutsignalen av en period. Jerebko snittar 7,4 poäng och 5,1 returer per match för Golden State Warriors. Klippet färdades över hela världen och Jonas sätter Sverige på kartan i USA mer än en viss fotbollspelare…

Johan Löfberg fortsätter att spela bra mot internationellt toppmotstånd. I Breogans förlust (80-94) mot storlaget FC Barcelona gjorde Löfberg 7 poäng på 16 minuter och hann också med 2 blockar.

Marcus Eriksson är tillbaka i startfemman för Gran Canaria efter sin skada. Mot sjätteplacerade Valencia var det dock uppförsbacke för ö-laget som parkerar på 15:e plats i tabellen. Marcus hade inte siktet inställt (1-6 trepoängare) men fick ihop 11 poäng i förlusten.

Nick Spires kommer in från bänken i Obradoiro bakom succéslovaken Vladimir Brodziansky. Slovaken, som spelade college för TCU Horned Frogs, spelade summer league med Cleveland Cavaliers i sommar men fick inget kontrakt. Istället snittar han stora siffror i ACB. I Obradoiro spelar också Kyle Singler, som var stor stjärna på Duke och spelade med Jonas Jerebko för Detroit Pistons. Nick gjorde 6 poäng och tog 3 returer på 16 minuters spel och visade att han levererar på högsta nivå. 

Ludde Håkanson kommer in som back-up point guard till amerikanen Omar Cook i Madridlaget Estudiantes. Mot Unicaja Malaga, där den bekante armenen Ryan Boatright spelar nu, blev det förlust. 5 poäng och 2 assist för Ludde vilket är nära hans säsongssnitt på 4,1 poäng och 1,5 assist per match.

Chris Czerapowicz fick starta för Nizhny Novgorod men hans lag stod utan chans mot Zenit St Petersburg. Det blev en rejäl överkörning (75-103) av Zenit som har flera ryska landslagsmän. Chris gjorde dock 11 poäng på blott 16 minuter med fin skottprocent.

Erik Rushs Brindisi tog en viktig bortaseger mot Trento i italienska högstadivisionen. Rush fick dock bara 9 minuters speltid och hann med att göra 2 poäng. I Belgien förlorade Charles Bartons Kangaroes mot bottenlaget Leuven, Barton startade som vanligt och gjorde 7 poäng och en assist. Pierre Hampton gjorde 7 poäng när Leicester slog Bristol Flyers med 64-63.

2018 blev tre av de kvinnliga svenska utlandsspelarna nationsmästare. Nathalie Fontaine och Danielle Hamilton Carter vann i Rumänien med Sepsi och Amanda Zahui med USK Prag i Tjeckien. Men vilka kan vinna sin liga den här säsongen? 

Med storsäkerhet får vi i alla fall en, för Sopron, där Amanda Zahui spelar den här säsongen, är jättefavorit att ta vinna den ungerska titeln. Sopron är Ungerns storhet inom den kvinnliga basketen. Skulle de falla på repet så vore det en jätteskräll.

Den svenska stjärnan drar i högsta grad sitt strå till stacken i Euroleaguelaget och levererar kontinuerligt på en hög nivå och med dubbelsiffriga poäng. I segern mot Miskolc i söndags blev det t ex 17. Hon är ledande scorer i Sopron med snittet 16,6. Ett tecken på Zahuis status i Europa är att Eurobasket.com rankade henne bland de 20 bästa spelarna under 2018, d v s inklusive alla importer, och bland de tio bästa bland de europeiska spelarna.

Favorit till titeln är också Elin Eldebrink och hennes Avenida i Spanien. Eldebrink, som förra året föll med Yakin Dogu i den turkiska finalen, lär dock få tufft motstånd när Liga Dia skall avgöras. Främst av Girona, som redan besegrat Avenida i år. Elin Eldebrink spelar stabilt och snittar nio poäng i ett stjärnspäckat Avenida, som just nu har 14-1 i matcher och fördelar speltiden väldigt jämnt i ligan. 

Och vad skall vi tro om Tarbes i Frankrike, Nathalie Fontaines nya klubb? Bourges nådde finalen 2018, men har i år inte motsvarat förväntningarna. Laget sladdar faktiskt på näst sista plats i tabellen med bara fyra vinster på tolv spelade matcher. Och Fontaine har inte kunnat bidra på sistone. Hon har varit skadad sedan EM-kvalmatcherna i november.

Och i Italien blir det också väldigt tufft för Kalis Loyd och Sesto att kunna utmana om mästerskapet. Sesto är, med 4-8 i matcher placerat på nedre tabellhalvan, men glädjande är att Loyd efter sin skadefrånvaro är på väg tillbaka i normalt slag. Hon snittar sina 30 minuter och gör massor av nytta för sitt lag. Poängmässigt har det blivit 11+12+9 i de tre senaste matcherna, medan säsongssnittet ligger på 13,4.

Farhiya Abdi spelar i det legendariska Galatasaray i Turkiet, men laget har de senaste säsongerna inte varit med i den absoluta toppen eftersom klubben inte kunnat mobilisera de resurser som krävs för det. Gala ligger dock femma i ligatabellen, men har att kämpa mot starka klubbar som Cukurova, Hatay och Fenerbahce, vilka förväntas vara de som gör upp om mästerskapet.

Abdi har en framträdande roll i Galatasaray, spelar aldrig under 20 minuter och ofta över 30. Överlag är det glädjande att se att de svenska landslagsspelarna får rikligt med förtroende och minuter i sina klubblag. Vad gäller Abdi är hon lite ojämn men kan göra starka insatser när det fungerar, t ex satte hon 20 poäng mot både Botas och Hatay de senaste veckorna och 18 mot Gernika i Eurocup i torsdags. 

En viss chans att bli mästare bör dock coach Jesper Sundberg ha med Leicester i den brittiska ligan. Leicester, förra årets tvåa i Storbritannien, inledde ligan med att förlora mot titelförsvararen Sevenoaks, men radade sedan upp tio vinster, en svit som gav Sundberg utmärkelsen ”Månadens coach” i ligan i december. Efter nyår har dock Leicester förlorat på nytt mot Sevenoaks, både i ligan och cupen. Sundberg och Leicester måste hitta på ett sätta att välta Sevenoaks för att kunna vinna ligan.

Och medan vi är inne på Storbritannien kan vi inte förbise Evelyn Ovners fortsatta framfart i Manchester. Ovner snittar fina 15 poäng och elva returer i den brittiska ligan under sitt första år som proffs. ”Evelyn har öppnat säsongen riktigt starkt. Hon spelar som ”undersized power forward”, är väldigt effektiv och gör mycket nytta på få personliga bollinnehav. Hon ar en klurig match up for många lag eftersom de flesta spelar med två stora spelare, vilket ger henne ett övertag ute på golvet. Hon är också väldigt aktiv i returtagningen”, säger Jesper Sundberg om henne.

Och slutligen måste vi notera att Binta Drammeh äntligen har kommit i spel. Efter en klubblös höst och med bara några inhopp i landslaget, skrev Drammeh efter nyår på för den spanska ligaklubben Araska, belägen i staden Vitoria-Gasteiz i Baskien. Drammeh har hunnit med två matcher för Araski och den av naturliga skäl spelsugna svenskan har fått en bra start. När Araski vann mot Zamrat i Drammehs debut 5/1 svarade hon för nio poäng på 19 minuter. Mot Bembibre i söndags, då det visserligen blev förlust, 63-67, fick Drammeh 26 minuter och satte 19 poäng.

Skribent: Tapio Joulamo / Johannes Wohlert


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info