Hoppa till sidans innehåll

Utlandskollen vecka 45

06 NOV 2018 12:39
Som ni vet har vi uppemot 70 spelare ute i världen som på något sätt livnär sig på basket. Allt från Golden State Warriors till italienska Div 3 eller isländska Div 2. Vi kommer varannan vecka lyfta fram 10-15 spelare som har utmärkt sig lite extra.
  • Skapad: 06 NOV 2018 12:39

Urvalet är subjektivt och ibland kanske någon man tycker förtjänar att nämnas inte finnas med. Skriv gärna i kommentarerna om vi missat någon ni tycker borde varit med. Då kör vi...

Denna gång är det Artin Hojat som har spanat ut i världen och lyft svenska spelare. Det har varit två fantastiska veckor för våra svenska proffs! Wow, vart börjar vi?

Skojar bara.. klart vi börjar med Jonas Jerebko!
 
Jonas Jerebko – Golden State Warriors / NBA
Jonas Jerebko avslutade vecka 43 med ett av de största spelen av hans karriär, en matchvinnande tip-in. Tisdagen därpå fortsatte Golden State att spela oerhört inspirerat och fullständigt krossade Washington Wizards, visserligen tack vare 51 poäng av Steph Curry, men Jonas bidrar med en stabil insats från bänken med 5 poäng, 3 returer, 3 assister och 1 steal på 15 minuter. Efter detta beger sig Golden State Warriors till det berömda Madison Square Garden för att ta sig an New York Knicks, här levererar Jonas en av sina bästa matcher! 8 poäng och 7 returer på 18 minuter, men det var inte detta som imponerade mest. Utan med fenomenalt arbete utan boll, det vill säga att sätta tuffa screens, springa upp och ner först av alla i spelvändningar och spela riktigt bra försvar utmärkte Jonas sin prestation med ett ofattbart +34 i plus-minus statistiken. Vilket var bättre än någon annan på plan den kvällen!
 
Laget stannade i New York och två dagar senare finner vi Jonas i Barclays Center i Brooklyn för att spela mot Nets. Denna gång kommer Jonas in i matchen och plockar 6 stycken bra returer på 9 minuter i den första halvleken. Avslutar matchen med ännu en vinst och 4 poäng. Kvällen efter är det dags för match igen men denna gång i Chicago mot Bulls. Jonas fortsätter att attackera tveklöst och överskuggad av Klay Thompsons otroliga match så slutar Jonas matchen med 10 poäng och 5 returer, där bägge av hans trepoängare var buzzer beaters och den första var på en fot med otroligt svår vinkel långt ut bakom vingen. 
 
Strax därefter, två dagar senare, är Jonas hemma igen och förbereder sig för att ta sig an New Orleans Pelicans. Ett lag som matchar upp med Warriors försvarsmässigt betydligt bättre än föregående lag, med bland andra superstjärnan Anthony Davis. Warriors kämpar på bra och återigen får Jonas förtroendet från coach Steve Kerr med drygt 17 minuters speltid och under dessa minuter producerade Jonas 10 poäng, 2 returer, 2 steals och 2 assister däribland en fenomenal till Kevin Durant. En bakom-ryggen-pass som öppnade upp ögonen för många i ligan! Avslutningsvis spelar Jonas sin sjätte match på två veckor och mot Minnesota Timberwolves får vi se en stabil uppvisning från Jonas, 7 poäng och 4 returer på 14 minuters speltid.
Två oerhört produktiva veckor!
 
Johan Löfberg – Cafe Candelas Breogán / ACB
Boom!!! Så lät det när Johan Löfberg dunkade på landslagspolaren Nick Spires! Wow, vilket statement av Johan som gör sin första säsong i ACB. Johan hjälpte Café Candelas Bréogan att ta klivet upp förra säsongen från Leb Oro och gjorde en fantastisk insats. Den här säsongen började inte lika starkt, vi väntade bara på den där stunden där det skulle låta ”boom!”. Och så kom den! Johan spelar pick and roll men väljer att gå baseline, Nick ser driven och tänker att han ska gå för blocken. Boom! 2 sekunder senare ser vi Johan flexa mot publiken och Nick har precis tagit del av en ”Kodak Moment” så att säga (förlåt Nick), Johan spelade riktigt bra och Breogán lyckades sno en vinst från Monbus Obradoiro! Johan gjorde 9 poäng den matchen vilket också var det mesta han hade gjort så långt in i säsongen, detta tills helgen som precis var.
 
Breogán mötte nämligen Ucam Murcia som är obesegrade i FIBA Champion’s League. Det skulle krävas en enastående prestation för att rubba dem. Denna prestation kom från ingen mindre än Johan Löfberg som gick för hela 22 poäng och 4 returer! I en match som Breogán var med och tävlade ända in i sista perioden när Murcia slutligen drog ifrån. 22 av 64 poäng stod Johan för, enligt min matte är det mer än en tredjedel. Tredje bästa poängplockare för hela omgången, imponerande! Kommer detta momentum fortsätta in i nästa helg? Det tror jag definitivt!
 
Elin Eldebrink – Perfumerias Avenida / Liga Feminina & EuroLeague
En liten tuffare Euroleague start för Elin Eldebrink som fick bra skotten satte inte som de brukar göra. Däremot lät Elin inte det påverka henne utan hon fortsatte att spela aggressivt och drog en hel del fouls på motståndarna. Nästa match mot Quesos El Pastor i Spanien gick riktigt bra, Elin bidrog med 11:a poäng, 1 retur och 2 assister i en vinst. Nästa Liga Feminina match var mot RPK Araski där Elin bidrar med 5 poäng & 2 assister i en vinst! Efter det stod Fenerbahce på tur i Euroleague, även denna match blev ett bra resultat för Avenida. 11 poäng & 2 assister för Elin på 25 minuters speltid. En tuff match där Avenida lyckas hålla Fenerbache till endast 7 poäng i den fjärde perioden och tar hem en viktig vinst i EuroLeague!
 
Simon Birgander – Divina Joventut Badalona / ACB
Simon levde verkligen upp till All-Rookie/Ungdoms-utmärkelsen som han fick efter förra säsongen. Med tre oerhört bra matcher av Simon hittills så fortsatte Simon att spela tuff basket. Joventut spelade ett derby mot de obesegrade Barca Lassa, ett tufft möte som bara var en drive ifrån att tvinga matchen till övertid. Simon fick väldigt gott förtroende av coach Duran med 28 minuters speltid, vilket är den högsta noteringen för säsongen! Den här matchen visade att Joventut att de är redo för allt motstånd och gör en stark push för att ta sig till slutspelen i år!
 
Den följande matchen blev ett möte med landslagspolaren Ludde Håkanson och Estudiantes. Matchen resulterade i en vinst för Joventut Badalona och Simon bidrog med 4 poäng & 3 returer under 18 minuters speltid!
 
Jeffery Taylor – Real Madrid / ACB & EuroLeague
Jeff har varit Real Madrids bästa perimeterförsvarare sen han anlände. Med detta kommer givetvis en hel del ansvar. Men vad som ofta glöms bort är Jeffs offensiva spel som många gånger visas upp. Det finns få spelare i Europa som kan cutta och curla som han kan. Jeff vilade däremot bägge veckorna i ACB och det blev istället fokus på Euroleague matcherna där Jeff gjorde bra ifrån sig. 10 poäng i en blow-out mot Buducnost och 20 bra minuter i en makalös comeback mot Zalgiris Kaunas!
 
Amanda Zahui B – Sopron Basket / EuroLeague & IFPS
Amanda har haft två riktigt bra veckor, i det första mötet i EuroLeague så gör hon riktigt bra ifrån sig. Med 13 poäng och 9 returer ledde hon laget, däremot i en tuff förlust. Carolo Basket gjorde en stark tredje period och Sopron kunde aldrig riktigt återhämta sig. 4/7 från golvet (1/2 från 3) och 4/4 från straffkastlinjen, kort fattat en bra insats av Amanda som också gick hem med lagets bästa effektivitetsrating, 18.
 
Vidare mötte Amanda ingen mindre än Frida Eldebrink & Atomerõmū i den ungerska ligan samma vecka, det blev en vinst för Amanda som droppade 12 poäng & 3 returer i en stabil vinst. 67-57 blev slutresultatet, Amanda fortsatte med sin andra Euroleague match mot Olympiacos. Ett tufft motstånd men ett ännu tuffare Sopron Basket som tog en stark ledning redan efter första halvlek. Det blev 4 poäng, 2 returer och 2 assister för Amanda i vinsten mot Olympiacos (85-69). Slutligen i fredags spelade Sopron i den ungerska ligan igen och Amanda dominerade motståndet. I en vinst med 55 poäng bjuder Amanda på 23 poäng och 6 returer. Ett snitt på 13 poäng per match över de två senaste veckorna för Amanda!
 
Frida Eldebrink – Atomeromu / IFPS
Det va två tuffa matcher för Atomeromu som jobbade stenhårt för att försöka hålla deras win streak mot Amanda Zahuis lag Sopron Basket. Momentum var med Fridas lag och de spelade tufft men det räckte inte till. Soprons bänk kom in och gjorde stor skillnad mot Atomeromu och vad som var en jämn match slutade i förlust för Frida (som startade matchen) med 67-57. 10 poäng, 3 returer och 3 steals var statistiken för Frida. Den följande veckan var lite tuffare och det blev ännu en förlust i mötet med ZTE NKK. Frida kom in från bänken och levererade 13 starka poäng och kombinerade för 29 poäng med Erica McCall. En tuff match som blev den andra raka förlusten för Atomeromu som nu ska försöka se till att göra en comeback mot Uni Gyor.
 
Elijah Clarance – Fraport Skyliners / Bundesliga & Pro B
Elijah Clarance fortsätter att utvecklas för Fraport Skyliners, de senaste matcherna har Elijah spelat med Pro B-laget Skyliners Juniors. Förra helgen spelade de en match mot Orange Academy Ratiopharm som de totalt dominerade och vann 86-54. Elijah stod då för 11 poäng, 3 assister, 3 returer och 2 steals. Men denna helg var något annat, i en tuff match mot Elchingen där Skyliners låg under så tog Elijah över matchen totalt. Han attackerade ständigt och vägrade låta sig och laget bli slagna utan en fight. Elijah ledde vägen med hela 26 poäng, 8 returer, 7 assister och 2 steals! En match som gick in i det sista men de sista två minuterna hade inte Skyliners mycket kraft kvar för att hålla sig kvar och Elchingen rycker ifrån. Något säger mig att detta bara är början på Elijahs explosiva framgång i Tyskland.
 
Marcus Eriksson – Gran Canaria / ACB & EuroLeague
Marcus börjar komma i form igen efter skadan. Vilket är superkul! Men det går inte lika bra för Gran Canaria i deras matcher, förra säsongen var Gran Canaria ett av Spaniens bästa lag och de presterade på en väldigt hög nivå. Vilket ledde till att de även spelar Euroleague nu, och att prestera i både EuroLeague och ACB samtidigt är betydligt svårare än att bara spela i ACB. Gran Canaria ligger nu på den tredje sista platsen i ACB och en delad 12:e plats i Euroleague. Men Marcus fortsätter att göra det han är en av de bästa i Spanien på att göra, nämligen skjuta bollen.
 
I ACB gick det bra, 9 poäng och 4 returer på 13 minuter för Marcus i förlusten mot Delteco och 10 poäng och 4 returer på 19 minuter i förlusten mot Manresa. Den sistnämnda matchen var Marcus attackerade Marcus aggressivt och drog väldigt många fouls. Det ser ut som att den absoluta toppformen bara ligger någon månad ifrån oss!
 
Ludde Håkanson – Movistar Estudiantes / ACB
Två tuffa matcher för Estudiantes som har haft en svår start på säsongen, en av de matcherna var förlusten mot Simon och Badalona som ligger färskt i minnet. Ludde sköt bara två skott men han satte effektivt båda. Det blev 5 poäng totalt för Ludde i förlusten, och matchen innan det var mot Baskonia som totalt körde över Estudiantes. Kommer Estudiantes kunna vända på det här nu? Vi håller tummarna för det!
 
Nick Spires – Monbus Obradoiro / ACB
Nick spelade riktigt bra mot Real Madrid sist, det är väldigt svårt att komma in mot slutat av en match mot ligans bästa motstånd och prestera. Men det gjorde Nick, väldigt bra dessutom. Under förra veckan fick han som tidigare nämnt spela mot landslagspolaren Johan Löfberg och Bréogan. Nick gjorde 10 poäng på 15 minuter! Detta dessvärre då som tidigare nämnt i en förlust, ändå väldigt effektivt av Nick som återigen visar sin förmåga att alltid vara redo!
 
Kalis Loyd – Sesto SG / Serie A1
Kalis Loyd fortsätter med mycket starkt spel! Sesto SG spelade riktigt bra mot Empoli bakom Kalis grymma prestation! 8/15 från golvet för 19 poäng, addera 4 returer och 2 steals under 25 minuter på det så har du matchens lirare Kalis Loyd! Wow!
 
Charles Barton Jr – Kangaroes Basket Mechelen / Euromillions Belgium
Charles Barton fortsatte med sitt imponerande spel med Kangaroes. I en stark vinst mot de obesegrade Oostende bjöd Challe på 15 poäng, 4 returer och 3 assister på 27 minuters speltid. Trepoängarna gick inte som han ville men Challe var fast besluten att ta hem vinsten genom att fortsätta spela aggressivt, han tog sig till straffkastlinjen för 6/7 straffkast. En väldigt stabil vinst för Charles Barton Jr!
Skribent: Artin Hojat


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info