Hoppa till sidans innehåll

Akropol säkrar plats i Basketettan Final Four

28 FEB 2019 10:47
Akropol säkrade igår sin plats i Basketettan Final Four genom att besegra Blackeberg med 81-74. Laget ställs mot ettan i Basketettan södra den 30 mars i Fribergahallen. - Vi kommer att ändra mycket i vår game plan till dess, säger coach Jonny Ishak.
  • Uppdaterad: 28 FEB 2019 10:47

Foto: Anders Tillgren

Det är första gången sedan 2013 som Akropols herrlag håller till på denna nivå. Då var laget nära att gå till Basketettan Final Four och det var innan Superettan existerade. Som bäst har Akropol Basket gått till semifinal i SBL, det var säsongerna 2005 och 2006 som Ungdomens hus i Rinkeby tog emot Sundsvall Dragons och Plannja Basket.

I år spelar Akropol alltså i Basketettan och efter en stormig försäsong där laget samlades sent inpå säsongsstarten har laget nu alltså tagit sig till Final Four i Fribergahallen. Lagets coach Jonny Ishak är väldigt nöjd med bedriften eftersom få trodde på laget.

- Laget är nykomponerat men vi har verkligen lyckats få ihop det. Även om vi har många bra spelare är detta i första hand en laginsats, säger Ishak. Basket är en lagidrott men finns det några spelare i Akropol som har varit extra viktiga under säsongen. En sådan är Dragan Damjanovic som har proffsmeriter från Tyskland och har spelat flera säsonger i SBL. Damjanovic, 203 cm och 30 år gammal, har tagit ett stort ansvar på och utanför planen. Han snittar 23,5 poäng och 12,2 returer per match men enligt Jonny Ishak är det inte bara statistik Damjanovic bidrar med.

Dragan Damjanovic är Akropols "lagpappa" och snittar över 23 poäng per match.

Foto: Anders Tillgren

Han är som en lagpappa, han stöttar de yngre och hjälper till att coacha. Man kanske skulle kunna tro att han bara är för att lattja eftersom han spelat på högre nivåer, men han tar stort ansvar.

Vid sidan av Damjanovic har spelare som 19-årige Milan Milosevic fått  mycket speltid. Milosevic spelade förra säsongen för AIK Basket i Superettan men snittade bara dryga 6 minuter per match. I Akropol är han ett av de största offensiva hoten och sänker 3 trepoängare per match och gör 17 poäng per match totalt.

Brayan Angulo (ursprungligen Blackeberg) har gått över från att vara shooting guard till att spela mycket mer point guard, vilket har varit lyckat enligt Ishak. Vid sidan av Angulo har nyförvärvet från Hammarby, Michel Kouadio snittat över 15 poäng per match och bidragit till Akropols framgångar.

I Final Four ser Akropol ut att få möta Team 4th Quarter i semifinal. Ett lag Ishak har respekt för. - De är riktigt bra och de har ju framför allt Srdan Vukovic, men vi går för vinst oavsett om det blir dem eller en annan motståndare, vi kommer att ändra vår game plan rätt mycket så att de inte ska kunna scouta oss så bra och vi hoppas på stort stöd från fans som kommer till Fribergahallen!

 

Basketettan Final Four avgörs den 30-31 mars i Fribergahallen i Danderyd med Norrort Basket som arrangör. Matcherna kommer att direktsändas via SolidSport.

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info