Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Amanda Zahui vann Sportspegelnpriset!

22 JAN 2019 10:41
På Idrottsgalan fick Amanda Zahui gå upp på scenen inför hela Idrottssverige och ta emot Sportspegelnpriset för sitt engagemang för att få fler unga förortstjejer att börja idrotta. Hon höll ett känslosamt tacktal om allas lika värde.
  • Skapad: 22 JAN 2019 10:41

Se hela Amandas tal här! >>>

– Det här priset är till alla oss som är för tjocka, för långa, för svarta, för mörka, för tjejiga och för pojkiga. För oss som är annorlunda, sade Zahui.

Sveriges enda WNBA-spelare för tillfället har haft ett framgångsrikt 2018 på basketplanen med en framflyttad roll i New York Liberty och kontinuerligt rankad som en av de bästa spelarna i Euroleague. Och så var hon såklart med och tog damlandslaget till EuroBasket i sommar!

Sportspegelns pris får Amanda Zahui bland annat för sina insatser på en basketplan i en gympasal i Vårby utanför Stockholm där hon inspirerat unga förortstjejer till att börja idrotta. Amanda har engagerat sig i projektet Basket Gäris i Vårby, startade av våra LOKA Heroes Hiba Achahbar och Sanna Ahmad. I Vårby är bara fem procent av högstadietjejerna är med i en idrottsförening. Två gånger i veckan är det träning i Vårbyhallen, bara för tjejer.

Och passande nog, på Martin Luther King Day, höll hon ett starkt tal där hon deklarerade att det här priset är för alla dem som blivit tystade eller osynliggjorda, och att hon är med dem.
- Så till alla er som inte vet hur, vågar eller kan stå för sina egna rättigheter och det ni brinner för – jag står er här FÖR er.
För alla er som står upp för era rättigheter och visar att vi kan sprida kärlek – jag står här MED er.

SVT Sports motivering till Sportspegelnpriset:
"För några månader sedan fick vi på SVT Sport pris som världens bästa sportkanal. Vi fick priset för att vi belyser idrotten ur alla perspektiv.

För oss handlar idrott inte bara om att vinna eller förlora. För oss är idrotten en direkt spegling av samhället.
Och som världsmästare i sport-tv har vi ett ansvar. Vi tycker att det är viktigt att använda vår position för att göra skillnad. Därför vill vi med Sportspegelnpriset 2019 uppmärksamma en av idrottarna i Sverige som gör just det – skillnad.

Landslagsspelaren i basket, Amanda Zahui, bidrar och betalar tillbaka till sin sport genom satsningen Basket Gäris i Vårby som syftar till att få unga tjejer att börja idrotta. På en plats i Sverige där få tjejer idrottar. Hon använder sitt idrottande och sitt kändisskap för att göra världen lite bättre."

Amanda Zahuis tacktal i sin helhet:
"Jag skulle vilja börja med att tacka gud, tacka gud för min familj, för min fantastiska familj som stöttar mig på, men alltid utanför planen att alltid bli en bättre människa.

Jag skulle vilja tacka Basket Gäris, som låter mig vara en del av ert projekt. Och alla inblandade som inte bara hjälper tjejerna i Vårby men även människor runtom i Sverige att leva sina drömmar och nå sina mål.

SVT – tack så jättemycket det är en stor ära att ta emot det här priset. Tack också för att ni tror på dambasketen i Sverige, tack för att ni lyfter fram oss, för att ni pushar att folk ska tro på oss, tack så jättemycket.

Men det här priset representerar inte bara mig. Det här priset representerar alla oss som blivit nekade på grund av vår hudfärg, vår religion, vår brytning, sexuella läggning och kön. Det här priset representerar alla de unga kvinnor och vuxna som blivit tillsagda att de inte har sina egna drömmar. Det här priset representerar de små pojkarna och män som blivit tillsagda att deras drömmar inte räknas. Det här priset representerar även alla oss som ber dag in och dag ut att mobbning rasism och ondska ska dö ut.

Det här priset är till Noel Filén-Hammarström som öppet och modigt tog ett steg närmare att leva sitt sanna jag. Det här priset är till alla oss som är för tjocka, för långa, för svarta, för mörka, för tjejiga och för pojkiga, för oss som är annorlunda. Gud älskar oss för att vi är annorlunda.

Så till alla er som inte vet hur, vågar eller kan stå för sina egna rättigheter och det ni brinner för – jag står er här FÖR er.
För alla er som står upp för era rättigheter och visar att vi kan sprida kärlek – jag står här MED er."

Läs mer:
SVT Sport: Amanda Zahui får Sportspegelnpriset >>>
SVT Sport: Därför får Amanda Zahui Sportspegelpriset >>>
SVT Sport: Zahui: ”Priset är till alla oss som är för långa, tjocka, svarta, tjejiga, pojkiga” >>>

SVT Sport: Intervju med Amanda Zahui (23 min) >>>

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info