Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sofia Andersson / M&F Foto

Basket-EM till Sverige?

08 MAR 2019 09:29
SBBF ansöker om att arrangera basket-EM för damer 2021. "Basket är en fantastisk liveidrott och vi har många härliga världsspelare och starka profiler vi vill visa upp för Sverige på hemmaplan" säger SBBF:s ordförande Mats Carlson.
  • Skapad: 08 MAR 2019 09:29

Sverige ansöker om att anordna gruppspelet.

Efter att ha varit nära att ansöka om Eurobasket 2017 och 2019 blir det nu verklighet. Förbundsstyrelsen har tagit beslut om att Sverige ska ansöka om att arrangera två grupper i Eurobasket 2021. Ansökan görs tillsammans med Stockholm stad där Hovet ska vara arenan. 

- Vi välkomnar Svenska Basketbollförbundets ambitioner att söka Sveriges första internationella dammästerskap i basket med Stockholm som värdstad. Basket är en jämställd sport som engagerar många unga människor oavsett vem man är och var man kommer ifrån, vilket ligger helt i linje med Stockholms stads värderingar, säger Karin Mäntymäki, Chef Försäljning & Bearbetning på Visit Stockholm.

Hovet har på nytt blivit en basketarena efter fyra lyckade kvalmatcher de senaste åren. I februari 2018 sattes ett nytt svenskt publikrekord för dambasket då Amanda Zahui och de övriga stjärnorna slog Kroatien inför 5023 åskådare. Herrlandslaget har spelat tre matcher i Hovet och arrangemangen har givit både Stockholm Live och Svenska Basketbollförbundet tillräcklig erfarenhet för att höja insatsen.

- Det är en naturlig utveckling för oss när vi såg att basketlandslagen har ökat mycket i popularitet, speciellt hos unga människor. Vi ser att basket är väldigt populärt i både förorter och i innerstaden, det är Stockholms näst största sport, och vi hoppas att kunna förena väldigt många människor kring detta, säger Mats Carlson.

För spelarna i damlandslaget är det naturligtvis goda nyheter. Frida Eldebrink, uttagen i Europalaget 2013 och den som tillsammans med sin tvillingsyster Elin sprängt svensk dambaskets mentala spärrar ser fram emot att spränga nya gränser.  – Vi tog VM-silver i U19, gick till kvartsfinal och det skulle vara det största i min karriär att få spela det första europamästerskapet för damer som Sverige någonsin arrangerat, säger Frida Eldebrink.

Det råder dock hård konkurrens om arrangemanget. Flera europeiska länder har aviserat att de vill ansöka och nu krävs ett hårt arbete fram till den 7 juli då omröstningen i FIBA äger rum.
– Vi behöver göra ett jobb nu, tillsammans med partners som stöttar allt svensk basket står för och självklart få med oss hela Basketsverige. Med all den kraft som finns i svensk basket just nu är jag övertygad om att vi fixar det, avslutar Mats Carlson.

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info