Hoppa till sidans innehåll
Foto: Johannes Wohlert (Basket)

Basketen flyttar in till skolgårdar i Skåne

07 NOV 2018 17:15
Hemmaplan är ett samarbete mellan Skånes Basketdistriktförbund och Svenska Basketbollförbundet, och vänder sig till barn i Skåne som idag står längst bort från att delta i en idrottsförening. Projektet får nu stöd av RF och Svenska Spels Framåtfond.
 • Skapad: 07 NOV 2018 17:15

Projektet är ett av totalt elva idrottsprojekt som får dela på 3 995 000 kronor från Framåtfonden. Gemensamt för alla projektidéer är att de involverar nya former av fysisk aktivitet, något som bedömts som viktigt för att bryta mönster och få fler i rörelse.

 

Nya idéer ska få långvariga trender att brytas. Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Framåtfond beviljar 3,9 miljoner kronor till elva projektidéer – vars gemensamma syfte är att med nya former av fysisk aktivitet få fler att röra på sig.

 

Det här är den tredje utbetalningen som görs av Framåtfonden, som betalar ut totalt 7,3 miljoner kronor per år.

 

– Barn och unga rör sig alldeles för lite i Sverige och vi måste tillsammans hjälpas åt att bryta den trenden. Framåtfonden möjliggör för specialidrottsförbunden att testa idéer kring nya former av fysisk aktivitet för att få fler i rörelse. Förhoppningen är att fler hittar glädjen i att leva ett aktivt liv, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

 

Svenska Basketbollförbundet beviljas 500 000 kronor för Hemmaplan. Projektet som testats i ett års tid innebär i korthet att Skånes Basketdistriktförbund erbjuder skolor ett helhetskoncept för att fler barn ska börja röra på sig.

 

– Hemmaplan strävar efter att få spontanidrotten att växa på skolgårdarna i Skåne. Genom att kontakta utvalda skolor i Skånes kommuner erbjuder vi ett tydligt koncept anpassat till deras behov och möjligheter. Vi ser till att en basketboll och engagerande ledare slussar in barnen till att testa basket, från en första kontakt till att förhoppningsvis bli en del av svensk basket även i framtiden. Vi är mycket glada att vi med Framåtfondens stöd kan ta konceptet till nya nivåer, säger Camilla Altéus, processledare Svenska Basketbollförbundet.

 

Syftet med Framåtfonden är att bryta trender att få fler personer att röra på sig, vilket är ett viktigt uppdrag enligt Daniel Berglind, forskare på Karolinska Institutet och jurymedlem i Framåtfonden: 

 

– Forskning med rörelsemätare visar att barn och ungdomar i stor utsträckning inte når de rekommendationer som finns för fysisk aktivitet. Men det är inte bara barn som inte når rekommendationerna, samma sak gäller vuxna. Därför är Framåtfonden viktig för att möjliggöra för fler att leva ett aktivt liv, unga som gamla, utanför idrottens traditionella ramar, säger Daniel Berglind, PhD forskare Karolinska Institutet.

 

Följande förbund får denna gång dela på 3 995 000 kronor:

 • Akademiska idrottsförbundet, 300 000 kronor

Vill få studenter i rörelse genom att starta en ny utbildning för aktivitetsledare och erbjuda träning i grupp.

 • Brottningsförbundet, 100 000 kronor

Vill med projektet Wresfit erbjuda ett träningskoncept som riktar sig till alla – oavsett om det är motionärer, gamla brottare eller personer som aldrig varit i kontakt med idrotten.

 • Badmintonförbundet, 215 000 kronor

Vill fortsätta satsa på projektet Best on Court, som innebär att barn tillsammans med sina föräldrar får träna och ha kul tillsammans i grupp.

 • Orienteringsförbundet, 300 000 kronor

Vill fortsätta satsa på Hittaut, ett projekt som innebär att de erbjuder fysiska och digitala kartor med checkpoints – så att barn och unga kan orientera var de än befinner sig.

 • Roddförbundet, 544 000 kronor

Vill med konceptet #Rowchallenge uppmärksamma skolelever och lärare om rodd som idrott, en modern, rolig och samtidigt tillgänglig idrott.

 • Roddförbundet, 660 000 kronor

Vill med projektet Kust till Kust erbjuda fler rodd-tillfällen som genom glädjefyllda och roliga aktiviteter på vattnet ska få fler att komma i rörelse.

 • Tennisförbundet, 550 000

Vill fortsätta satsa på konceptet Tennis på gatan – där de genom tennisträning i förorter gör idrotten mer inkluderande och tillgänglig.

 • Svenska Basketbollförbundet, 500 000

Vill med projektet Hemmaplan erbjuda lekfulla träningstillfällen i skolmiljö till barn och ungdomar som står längst bort från att delta i en idrottsförening idag.

 • Skyttesportförbundet, 320 000 kronor

Vill med grenen Target Sprint locka andra idrottsutövare till idrotten – som kan vara intresserade av att istället för att bara skjuta också springa en sträcka innan skotten tas.

 • Kanotförbundet, 226 000 kronor

Vill fortsätta satsa på projektet Familjepaddling, som innebär att klubbar bjuder in till paddlingsdagar där nyfikna får möjlighet att testa idrotten på ett både lekfullt och lärorikt sätt.

 • Bowlingförbundet, 280 000 kronor

Vill bland annat genomföra föreningsbesök i skolor – med syftet att nå yngre och introducera bowling för fler.

 

– Det är fantastiskt att se hur Framåtfonden kan realisera bra idéer, och få följa projektens utveckling från idé till genomförande. Extra glädjande är att många av projekten har fått medel från Framåtfonden tidigare – något som tyder på att de tagits emot väl och gjort skillnad ute i landet, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.

 

Om Framåtfonden

Genom Framåtfonden ger Svenska Spel och Riksidrottsförbundet varje år samtliga specialidrottsförbund en möjlighet att söka medel för att testa idéer kring nya former av fysisk aktivitet för att få fler i rörelse och skapa rörelseförståelse för fler. Förbund som beviljas pengar från fonden vid detta tillfälle är Akademiska Idrottsförbundet, Brottningsförbundet, Badmintonförbundet, Orienteringsförbundet, Roddförbundet, Tennisförbundet, Basketbollförbundet, Skyttesportförbundet, Kanotförbundet och Bowlingförbundet.

 

 

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info