Hoppa till sidans innehåll

Bucks och Lakers årets Jr. NBA-mästare!

05 MAR 2019 08:37
Förra veckan avgjordes Jr. NBA-finalspelet för Stockholm respektive Skåne/Göteborg, och det blev härliga finaldagar med spännande matcher och tävlingar. Jr. NBA arrangeras för fjärde året i Sverige i samarbete med NBA.
  • Skapad: 05 MAR 2019 08:37

Den här säsongen är det pojkar och flickor födda 2005-2006 som har deltagit i de två Jr. NBA-ligorna. En bestående av 30 lag från Stockholm och en liga med 15 lag från Göteborg och 15 från Skåne. Lagen har spelat grundspel under skolloven, där de högst placerade lagen avancerade till slutspel. 

Den 28 februari arrangerades finalspelet i Brännkyrkahallen i Stockholm följt av finalspel i nybyggda Hästhagens Sporthall i Malmö för ligan Skåne/Göteborg lördagen 2 mars.

Det bjöds på spännande och jämna semifinaler och finaler i båda ligor, och rafflande finaler som inte avgjordes förrän i slutminuterna. I Stockholm vann Milwaukee Bucks över Golden State Warriors, och i Malmö blev det ett riktigt klassikermöte i finalen, nämligen mellan Los Angeles Lakers och Chicago Bulls, vilket fick oss att minnas tillbaka på bataljerna mellan Michael Jordan och "Magic" Johnsons trupper.
Den här gången var det Lakers som vid slutsignalen kunde titulera sig Jr. NBA-mästare 2019!

Förutom matcherna så bjuds samtliga spelare som deltagit i ligan in till en Jr. NBA-träning samt Skills Challenge Competition. Finaldagen är den verkliga höjdpunkten på säsongen då den besöks av en av NBA:s ambassadörer och en NBA-tränare. I år var det Alex Sarama från NBA och en riktigt WNBA-legend, Ticha Penicheiro, som var på plats. Ticha är utsedd till en av WNBA 20 bästa spelare någonsin, och ligger på andra plats i assistsligan genom tiderna.

I Skills Challenge tävlingen fick deltagarna en riktig utmaning i koordination, dribbling och passningsförmåga samt skott och layups. Spelarna genomförde fartfyllda och energiska träningar ledda av Alex, följt av en frågestund med Ticha där alla fick chansen att ställa frågor om hur det är att spela i WNBA, varför hon började spela basket och vad man ska tänka på för att lyckas med sin basketkarriär.

Extra kul i år var att det var många tjejer som deltog på finaldagarna, och som hade framträdande roller i sina NBA-lag. Kanske en Ticha-effekt?

- Jr. NBA är ett jättespännande koncept med en lite annorlunda spelform eftersom vi spelar mixat tjejer och killar. Spelare på alla nivåer får plats och utrymme, nybörjare likväl spelare med flera års erfarenhet kan spela tillsammans och med varandra i samma lag. Stämningen är alltid på topp och domineras av spelglädjen. Tror verkligen att Jr. NBA är ett verktyg för att inspirera barnen att få ett genuint intresse för basket likväl att få de etablerade spelarna att fortsätta spela, säger Henrik Smedberg, projektledare Jr. NBA på SBBF.

FILMER (Jr. NBA Finals i Stockholm & Malmö):
Kommer snart.

BILDER
Jr. NBA Finals i Stockholm >>>
Jr. NBA Finals i Malmö >>>

Läs mer om Jr. NBA på:
www.jrnbaleague.se
www.jrnba.com 

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info