Hoppa till sidans innehåll

Chris Czerapowicz: Väldigt stolt över att representera Sverige

2018-04-12 12:00
Chris Czerapowicz gjorde sin landslagsdebut som 24-åring för 1,5 år sedan. Nu har han två matcher på Hovet under bältet och ser redan fram emot den tredje. - Vi kan vinna med 10 mot Lettland, det kan vi, säger den returtagande skytten från Kvarnby.
  • Uppdaterad: 2018-04-19 09:10

Foto: Anders Tillgren
Vi fick tag på Chris Czerapowicz via Whatsapp, ett kommunikationsmedel som blivit vanligt för våra utlandsproffs som ofta byter land efter varje säsong. Chris har precis kommit hem från träningen med Tsmoki Minsk i Vitryssland och det är sent på kvällen, 23:00. Ändå tar han tid för en intervju och ger ett väldigt ödmjukt och trevligt intryck.
Laget går bra och förbereder sig nu för att spela mot Khimki Moskva i VTB-ligan, en av Europas bästa klubbar med ryske storspelaren Alexander Shved som fixstjärna. Men denna gång ska vi prata landslag.
När gjorde du din första seniorlandskamp?
Ja, det blev ganska sent, det var faktiskt mot Danmark sommaren 2016. Jag hade blivit kallad tidigare, redan av Brad Dean, men inte kunnat vara med pga sommarskola i USA och skador.
Men du var ingen late bloomer direkt, du blev MVP i U18-EM bland annat.
Ja, som sagt jag var kallad men min kropp har haft svårt att hantera spel hela sommaren. Det är då man ska gå framåt som individuell spelare och det har varit krångligt. 
Kände du att folk blev besvikna på att du inte "ställde upp"?
 
Nej, eller ja, jag såg väl en del skriverier om det men jag är alltid väldigt stolt över att representera mitt land. Men det kan jag inte göra om inte kroppen är hel, det är en lång karriär och jag vill kunna göra detta länge. Folk har verkligen rätt till sina åsikter, men det påverkar inte mitt beslut på det viset. 
Du måste med andra ord gilla FIBA:s nya system med kvalmatcher utspridda över hela året?
Ja, verkligen. Det hade varit svårt att spela på sommaren, dessutom innebär det ju att publiken är med på ett annat sätt också. Vet inte hur det var innan riktigt men på senare år har det varit riktigt mycket folk.
Apropå mycket folk, när vi pratade med Kalis Loyd om matchen på Hovet sade hon att man måste blockera ut publiken och fokusera på matchen, tänker du så också?
Ja, jag förstår vad hon menar men samtidigt ger det ju energi när det är mycket folk. Det är fantastiskt på hemmaplan när man går på en run och man känner hur hela arenan vibrerar, speciellt när det är familj och vänner som är där också. Men det kan också ge energi att spela inför mycket folk på bortaplan, när man drar ifrån och det blir helt tyst...
Kan du beskriva matchen mot Turkiet lite?
Andra gången på Hovet, jag personligen ville ta revansch för att jag tycker att jag inte spelade så bra mot Bosnien i EM-kvalet 2016, så jag ville verkligen komma ut med energi, få händerna på bollen vid returerna och scora lite. Man känner ju ganska tidigt i en match om man har chansen och mot Turkiet kändes det verkligen som att vi kan spela på deras nivå. Sedan när Nick Spires dunkar i en alley-oop och vi är uppe med 10 poäng då kändes det verkligen som att vi ska ta det här.
Vad är styrkan med laget?
Absolut att vi spelar för varandra och börjar lära känna varandra riktigt bra. Vi roterar bra i försvar, kan krympa golvet för motståndarna bra eftersom vi är ganska långa och kan byta i försvar. Sedan hjälper det ju i anfall också att många kan skjuta och att vi har en riktigt bra coachstab.
Kan vi vinna med 10 poäng över Lettland den 28 juni?
Ja, jag tycker vi borde ha vunnit över dem borta. Om vi spelar moget och lugnt och gör vad vi ska göra, så absolut. OK, de kanske kommer att ha fler bättre spelare än senast men jag tror på vårt lag.
Tack Chris för pratstunden och stort lycka till i sommar!
Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


 
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

   

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info