Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Coach Gomez: ” Det kommer vara lite känslosamt när vi sjunger Marseljäsen”

13 DEC 2018 15:17
I Belgrad på onsdagseftermiddagen hölls lottningen till EuroBasket 2019 och den svenske förbundskapten François Gomez kunde inte annat än känna att det var ödets ironi att han ställs mot sitt hemland.
  • Skapad: 13 DEC 2018 15:17

Det blev inte tuffast möjliga lottning för Sverige, men ingen promenad i parken heller. Sverige blev lottade in i grupp B tillsammans med Frankrike, Tjeckien och Montenegro, rankade som #2, #6 och #13 i Europa, att jämföra med Sveriges #18. Med tanke på att Sverige var sista lag att kvalificera sig till EuroBasket, kombinerat med att man missade EuroBasket 2017, innebar det att blågult hamnade i den sämsta seedningsgruppen och bättre lag var att förvänta sig. 

Från den högsta seedningsgruppen fick Sverige med sig Frankrike, ett land som svenskarna har många kopplingar till. Den mest uppenbara är att den svenske förbundskaptenen François Gomez är född, uppvuxen och fortfarande aktiv i landet. Men när lagen möts den 30 juni råder det ingen tvekan om var hans lojalitet ligger. 

– Det kommer vara lite känslosamt när vi sjunger Marseljäsen, men vi vill vinna när vi spelar mot Frankrike, säger coach Gomez. 

Istället försöker han vända på situationen, lyfta ut det känslomässiga och konstatera att det gynnar Sverige att han är förbundskapten. 

– Självklart är det ett övertag. Jag känner alla de franska spelarna, men jag måste försöka glömma att de är bra basketspelare och istället hjälpa mina egna spelare så de får ett övertag, säger coach Gomez. 

Även en stor del av den svenska truppen har en komplicerad historia med fransk basket då många av spelarna var med under den framgångsrika turnering i just Frankrike 2013 när Sverige slutade på en fenomenal sjundeplats. De flesta basketfans minns nog att det var just fransoserna som satte stopp för det svenska tåget med en fempoängsvinst i kvartsfinalen. 

Det handlar inte bara om Frankrike i grupp B utan Sverige behöver även mäta sig mot Tjeckien och Montenegro; Två lag som på pappret är bättre än Sverige. 

– De andra två har jag respekt för. Vi vet att de alltid spelar bra basket i de fornjugoslaviska länderna och Tjeckien var inte framgångsrika i förra EuroBasket, men vi vet att de kan mer än så, säger coach Gomez. 

Det finns inga lätta matcher i ett EM-slutspel, men trots det hade Sverige nog ändå lite tur när de undvek den grupp som, sett till FIBA-ranking var överlägset starkast, nämligen Grupp D. Där slåss Serbien (Europarank #4), Ryssland (#5), Vitryssland (#7) och Belgien (#8) i vad som kommer bli en otroligt tät grupp. 

Som vanligt inom FIBA gäller det att inte hamna sist i gruppen; Gruppettan blir direktkvalificerad till kvartsfinal medan tvåan och trean får spela åttondel. 

Coach Gomez var på väg till belgiska Sint-Katelijne-Waver under EuroBasket-lottningen för att på Luciakvällen spela i FIBA:s EuropCup. Matchen är egentligen meningslös, då det är sista omgången och Tarbes är redan klara som gruppvinnare, men coach Gomez är alltid ute efter att vinna matcher – oavsett motstånd. 

– Sverige har ett bra lag och vi kan vinna mot alla lag i turneringen, avslutar coach Gomez. 

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info