Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Denna vecka i Basketettan Dam

03 DEC 2018 11:14
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag kommer att ge er all action från Sveriges näst högsta liga här på basket.se.
  • Skapad: 03 DEC 2018 11:14

Basketettan Dam Norra

KFUM Östersund – Norrort
Först ut av helgens matcher var den mellan KFUM Östersund och Norrort i Östersunds Sporthall. Norrort, som är en samarbetsklubb sedan 2013 mellan klubbarna Täby Basket och Djursholm Indians, stod före matchen utan seger på bortaplan denna höst. Östersund skulle förlänga den sviten, då de besegrade Norrort med 63 -46. Visserligen vann Norrort den fjärde och sista perioden (13-20), men då var matchen i princip redan avgjord. Främste poänggörare i hemmalaget var den egna produkten Stina Dahlin med 21 poäng. För Norrort var det U-landslagstjejen Rebecka Ekstöm som nådde högst med 11 p. 

Västerås Basket – KFUM Blackeberg
I Viksängshallen tog Västerås Basket emot KFUM Blackeberg. Ett möte på den övre halvan av tabellen. Efter den ganska jämna första perioden lyckades Blackeberg koppla ett grepp om matchen i den andra perioden. Paus 25 – 41, som följdes av en relativt jämn andra halvlek. Men Blackeberg lyckades ta en stark bortaseger mot Västerås i och med slutresultatet 58 – 83. Samtliga tio spelare i Blackeberg gjorde poäng och tog returer. Soufia Inoussa gjorde flest med 21 p. För VB var det denna säsongs comebackande guard Evelina Strömberg kom upp i flest poäng med sina 13 p.

KFUM Lidingö – AIK Basket
KFUM Lidingö mötte AIK Basket i ett 08-derby. Inledningen i Hersby sporthall var jämn och period ett slutade i hemmalagets favör15 – 13. I den andra perioden kunde Lidingö öka på den ledningen, så att de i paus ledde 33 – 24. Andra halvlek gick också Lidingös väg och de utökade ytterligare sin ledning. Lidingö vann till slut matchen med 70 – 52 och kunde glädja sig åt säsongens första seger! Hanna Mebius Svensson som gör sin fjärde säsong i Basketettan för KFUM Lidingö gjorde 18 poäng vilket var flest för hemmalaget. För AIK nådde Julia Stenberg högst med 13 p. 

BG Luleå – KFUM Uppsala
KFUM Uppsala åkte till Norrbotten för matcher i Luleå i dagarna två. På lördagen stod BG Luleå för motståndet i Hälsans Hus. BG Luleå som varit den starkast lysande stjärnan i Basketettan Norra med idel vinster och det ofta med stor marginal. Matchen mot Uppsala skulle inte bli något undantag. Uppsala höll jämna steg i den första perioden (22-19). Men i den andra perioden fick gästerna svårt att få i bollen. Endast sex poäng framåt medan BG Luleå fortsatte producera (23-6). Från underläge 45 – 25 kunde inte Uppsala resa sig. Eleverna ifrån Luleås riksbasketgymnasium vann med 33 poängs marginal, 92 – 59. Samtliga tio spelare i BG gjorde poäng och tog returer samt spelade mellan 17 och 22 ½ minut var. Flest poäng gjorde Mathilda Åhlberg med 16 p. I Uppsala nådde ingen spelare tvåsiffrigt men väl fyra st. på 9 p. Julia Granat, Amanda Sundelin, Moa Wretbing och Ellinor Meyer.

Luleå Stars – KFUM Uppsala
På söndagen var det andra Luleålaget, Luleå Stars, tur att möta KFUM Uppsala. Det skulle bli betydligt jämnare än lördagens match. I första halvleken följdes lagen åt och ledningen skiftade fem gånger. Stars gick till halvtidsvila med en liten ledning 34 – 31. Anförda av Elin Lomgren ökade Luleå på sin ledning i den tredje perioden 50 – 41. Uppsala kröp närmare i den sista perioden. Då Lisa Bolander satte en trea skiljde det bara tre poäng mellan lagen. Närmare än så kom dock inte Uppsala. Luleå Stars höll undan och vann med 63 – 58. I Stars var det Elin Lomgren som med sina 17 gjorde flest poäng. Mycket tack vare ett vasst trepoängsskytte (71 %, 5 av 7). Hos Uppsala var det Lisa Bolander som gjorde flest med 22 p. Högsta noteringen i år för Lisa. 

KFUM Fryshuset Basket – Västerås Basket
Västerås Basket spelade sin andra match för helgen då de på söndagen åkte till Stockholm för ett bortamöte i Fryshuset mot just KFUM Fryshuset Basket. Fryshuset började bäst och ledde efter den första perioden med nio poäng, 20 – 11. Det var en ledning som Västerås lyckades äta upp och till och med gå om då Amelie Nilsson satte ett två poängs skott till 30 – 31. Fryshuset fick sista ordet i den andra perioden och gick till pausvila med fem poängs ledning, 40 – 35. I den tredje perioden var det återigen Fryshuset som tog kommandot och gick ifrån till ledning 61 – 44. I en målsnål fjärde period kontrollerade Fryshuset matchen och de vann med 71 – 52. I hemmalaget var det Fatou Jallow som gjorde flest poäng med 17 p. Fatou som har Harem Basketklubb som moderklubb. I Västerås kom Amelie Nilsson upp i 16 poäng.

Basketettan Dam Södra

RIG Mark – Södertälje BBK Utveckling
RIG Mark tog emot Södertälje BBKs utvecklingslag i Kinnahallen på lördagen. Eleverna från Riksbasketgymnasiet i Mark har börjat med idel segrar i serien. Södertälje inledde dock bäst i den första perioden och ledde med sex poäng. Något som RIG kunde vända på och istället ha en fempoängsledning efter den första perioden 21 – 16. I den andra perioden lossnade skyttet rejält för hemmalaget då de gjorde 30 p och kunde gå till halvtid med en stor ledning 51 – 34. RIG fortsatte mata på och kunde till slut vinna med hela 105 – 63. I RIG Mark noterades också det något ovanliga i att bänkspelarna gjorde fler poäng än startspelarna, 60 p jämfört med 45 p. Alla spelare i RIG tog returer och gjorde minst sex poäng var. Det var också en icke startspelare som gjorde flest, Västerås Basketfostrade Ester Sjöstrand med 17 poäng. I Södertälje gjorde 16-åriga Anastasia Skrobonja sin överlägset poängmässigt bästa match i Basketettan då hon noterades för 15 poäng, flest för SBBK. 

IK Eos Utveckling – Brahe Basket
Topplaget, i Basketettan Södra, IK Eos utvecklingslag fick besök av mittenlaget Brahe Basket. Det skulle bli en oerhört spännande match. IK Eos som bara förlorat en match i höst såg ut att gå mot en säker seger, då de ledde efter 20 spelade minuter med 33 – 18. Huskvarnalaget ville dock annorlunda. Med 15 poängs underläge började de upphämtningen. Och det gick bra. Brahe vann tredje perioden med just 15 poäng (13-28) så att det var helt lika inför den fjärde perioden. Brahes positiva trend fortsatte och de hade en sexpoängsledning med två minuter kvar. IK Eos fick i ett par skott och med 13 sekunder kvar blev Elin Robertsson Hållenius foulad. Lagfoul och två straffkast för IK Eos. Elin förvaltade båda och det var helt lika 58 – 58. Inga fler poäng och matchen gick till förlängning. Ledningen växlade sedan mellan lagen, men IK Eos kunde dra det längsta strået då de vann matchen med 69 – 66. Två spelare nådde 14 poäng i hemmalaget, de jämnåriga egna produkterna Felicia Dourva och Stina Karlsson, båda födda år 2000. För Brahe nådde Adriana Minic högst med 15 poäng.

Lobas – Brahe Basket
Brahe Baskets andra match för helgen i Skåne spelades i Pilängshallen, Lomma, på söndagen mot Lobas. Brahe fick en tung start på matchen. Det tog nio minuter att sätta första bollen i nät genom Anna-Maria Mirkovic straffkast. Trots jobbigt underläge och få poäng kämpade Brahe vidare. Andra perioden fortsatte i Lobas favör och de kunde med halva matchen spelad leda med 31 - 17. Period tre och fyra vanns av Brahe. Men tyvärr för dom kunde de aldrig hota Lobas. Utan hemmalaget vann med 59 - 50. För Lobas var det den 20-åriga guarden Linnea Jönsson som gjorde flest poäng, 17. I Brahe var det den 28-åriga ungerska guarden Mirjam Sipos som nådde högst med 18 poäng. Mirjam som tidigare varit collegespelare för University of New Orleans och som har meriter från landslagsspel med Ungern.

Huddinge Basket – Haga BG Dolphins
Huddinge Basket gästades av Haga BG Dolphins från Norrköping. Ida Ojala gjorde matchens första poäng till 0 - 2. Det var första och enda gången Dolphins hade ledningen i matchen. Sedan var det Nina Baresso & Co som tog över. Första perioden som blev väldigt målrik (34-19) följdes upp med en jämn andra period (23-24). Tredje perioden vanns av Haga BG och de var som närmast två poängs underläge i samma period.  Men Huddinge höll undan och kunde istället utöka sin ledning i den fjärde perioden. Till slut vann Huddinge komfortabelt med 91 - 73. I denna match kom två spelare upp i 30 poäng eller mer! Det 16-åriga löftet Ida Ojala med 30 poäng för Haga BG. Basketettans största stjärna Nina Baresso som kom upp i fantastiska 38 poäng för sitt Huddinge!

Marbo Basket – Södertälje BBK Utveckling
Basketettan Södras sista match vecka 48 var mötet mellan Marbo Basket och Södertälje BBK Utveckling. Södertäljes andra match på två dagar i Kinna. Båda lagen hade en ganska jämn poängfördelning genom alla perioder. En stor skillnad dock, Marbo gjorde nästan dubbelt så många poäng som motståndarna Södertälje. Marbo vann med siffrorna 111 – 58. Flest gjorda poäng av ett lag i årets upplaga av Basketettan! Fem spelare i Marbo gjorde mer än tio poäng. Den dubbellicensierade spelaren Emma Häger gjorde flest med 23 p. Emma Häger representerar även Mark Basket i Basketligan där hon snittar 4.7 poäng per match. I Södertälje var det också en dubbellicensierad spelare som gjorde flest poäng. Nämligen Sara Fager med 13 p. Sara Fager som gjorde debut på lördagen i Basketligan för Telge Basket i en match mot Alvik Basket som också gick att se live på C More. 

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info