Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Denna vecka i Basketettan dam (v.12)

25 MAR 2019 08:57
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag ger er all action från Sveriges näst högsta liga.
  • Skapad: 25 MAR 2019 08:57

BASKETETTAN DAM NORRA 

KFUM Fryshuset Basket – AlK Basket
Flera lag i Basketettan Norra är inblandade i kampen om att undvika den 11:e och sista platsen i Basketettan Norra. Risk finns för det laget att gå in i ett negativt kval om överlevnad i Sveriges näst högsta liga. Efter sex raka förluster var även KFUM Fryshuset Basket indraget i den striden. På torsdagen kom AIK Basket till Fryshuset. I januari vann AIK med en poäng (66 – 65). Ny match och även den skulle bli spännande. I den första perioden gick Frysen upp i en ledning 15 – 8. Den minskade till tre poängs överläge i den nästkommande perioden då AIK vann den med 11 – 15. 26 – 23 totalt. Den tredje perioden var fin för hemmalaget. Lova Nybom Hedefalk gav Frysen dess största ledning i matchminut 28:35. 43 – 30 då. Ett resultat som blev till nio poängs övertag inför den fjärde perioden, 43 – 34. Det avståndet hölls till slutminuterna då AIK gjorde åtta raka poäng. 51 – 50 med 97 sekunder kvar. Men trots flera försök blev det inga fler poäng i matchen. Fryshuset vann derbyt med en poäng. Frysens Zaliah Adam blev poängbäst då hon med sitt säsongsbästa kom upp i 15 p. Dessutom 10 returer för U-landslagstjejen. För AIK kom Bollstanäsfostrade Julia Stenberg upp i flest poäng med 12.

Norrort – KFUM Blackeberg 
Även Norrort vill undvika den sista platsen i tabellen. Tufft motstånd för dem på torsdagskvällen då tredjeplacerade KFUM Blackeberg kom på besök. Matchen i januari slutade med en övertygande seger för Blackeberg, 61 – 42. Denna viktiga match började med en fin första period för Norrort, 18 – 12. Den andra perioden blev jämn och ledningen skiftade mellan lagen. 30 – 29 i halvtid. Även den tredje perioden blev väldigt jämn och slutade lika. 45 – 44 inför den sista perioden. Blackeberg gick tidigt upp i en liten ledning. Men Norrort ville annorlunda, de vände efter halva den fjärde och tog kommandot med tre raka treor. I slutminuten ledde Norrort med två poäng. Blackeberg försökte reducera, men Andrea Tendahl blockade matchen sista skott och Norrort utgick med segern. Slut 64 – 62. Flest poäng i Blackeberg gjorde Ebba Engström med 16 p. En spelare i matchen kom upp i högre och det var Norrorts 28-åriga forward Katarina Jansson med 18 poäng.

Västerås Basket – KFUM Uppsala 
Västerås Baskets sista match för säsongen var även deras Head Coach, sedan många år, Hasse Häggs sista match. För motståndet svarade KFUM Uppsala. Helgen innan spelade Uppsala USM och gick vidare till Final 4 i maj månad. Denna match skulle bli väldigt spännande. Första perioden började helt jämnt 13 – 13. I den andra kunde Västerås gå upp i en ledning 30 – 23. Ledningen behöll VB över den tredje perioden, 45 – 38. I den fjärde perioden blev det målsnålt under lång tid. Avslutningen blev dramatisk. Slutminuter. Västerås ledde med 50 – 45 och såg ut att ha kontroll på matchen. Men med en trea av Amanda Sundelin och två satta straffkast av Lisa Bolander var det utjämnat 50 – 50. Trine Lundbäck ordnade sedan ledning för Uppsala 50 – 52 tack vare två satta straffkast. Västerås Emma Lundgren fick sedan gå till straffkastlinjen och hon satte båda två. 52 – 52. Timeout Uppsala. 14 sekunder kvar. Matchhjälte blev Lisa Bolander som fick i en lay-up i slutsekunden. Seger för Uppsala Basket 52 – 54. Flest poäng för hemmalaget gjorde U-landslagstjejen Emma Lundgren med sitt säsongsbästa 17 p. Uppsalas främste dito var Ellinor Meyer samt Lisa Bolander med 12 p vardera.

KFUM Lidingö – KFUM Fryshuset Basket
KFUM Lidingö kom till spel med två raka segrar i bagaget. KFUM Fryshuset Basket vann tidigare i veckan mot AIK. Upplagt för spänning i den nedre regionen av tabellen. Lidingö kom ut starkast i matchen. Med halva första perioden spelad ledde de med 13 – 2. Försprånget behöll de då perioden var slut. 22 – 10. Den andra perioden vanns av Frysen, 9 – 12. Men Lidingö Basket var fortfarande i förarsätet, 31 – 22. En bra start av Fryshuset i början av den tredje perioden gjorde att avståndet minskade till fem poäng, 35 – 30. Men sedan fick Lidingö en run på 12 – 0 och de ledde inför den fjärde med 17 poäng, 47 – 30. Deras största ledning i matchen. Fryshuset gjorde ett tappert försök i den sista perioden att komma ikapp. Sju poäng upp med 1:39 kvar. Lidingö höll dock undan och vann matchen utan att varit i underläge en enda gång. Slutresultat 57 – 53. Poängbäst för Lidingö var Line Göransson med 17 p. Fatou Jallow nådde högst för Frysen med 23 p. Fatou som snittat 14.4 poäng per match i Basketettan denna säsong. 

KFUM Blackeberg – Luleå Stars 
Luleå Stars avslutade sin säsong med en stockholmshelg. Motståndare på lördagen var KFUM Blackeberg. Halva matchen blev jämn. I den första perioden växlade ledningen mellan lagen, som slutade 18 – 16. Även den andra var jämn och slutade 36 – 31. Luleå Stars utjämnade i början av den tredje perioden, 36 – 36. Men sedan kom Blacke igång på allvar. 13 raka poäng och slutligen en ledning med 19 poäng inför den sista perioden, 59 – 40. Matchen var avgjord och hemmalaget kunde bevaka ledningen i mål. Slut 71 – 58 till glädje för de 175 åskådarna i Vällingbyhallen. Blackeberg Basket slutade på en fin tredjeplats i tabellen. Elva av tolv spelare gjorde poäng för Blacke. Flest gjorde Soufia Inoussa med 21 p. I Ulrika Hortlunds trupp kom Emmy Sundqvist upp i flest med 24 p.

AIK Basket – BG Luleå 
Basketettans enda obesegrade lag BG Luleå spelade sin näst sista match i grundserien mot AIK Basket på lördagen. Det skulle bli en tuff nöt att knäcka för BG. Anförda av Crystel Bittar (9 poäng och 2 assist) gick AIK till ledning efter den första perioden 24 – 16. En ledning som ökade till tio poäng i början av den andra perioden. Men BG kom ikapp och tog ledningen. AIK återtog den och kunde gå till pausvila med fyra poäng upp, 40 – 36. I den tredje kom BG ut starkt. De vände och gick upp i ledning efter 4 – 19 i perioden. Matilda Ekh var vass med 9 p, 2 assist, 3 returer och 1 block i period tre. 44 – 55 inför den fjärde. Segern var sedan aldrig hotad. Matchen slutade 55 – 71. AIK Basket sista match i Basketettan Norra. Men många spelare i laget kommer spela Final 4 i USM i maj månad. 21-åriga Crystel Bittar är inte en av dom. Men hon bidrog till att AIK ryckte upp sig och slutade på en sjunde plats i tabellen. I förlusten mot BG gjorde Crystel flest poäng för sitt AIK med 14 p. Flest för BG Luleå gjorde Matilda Ekh med 17 p.

Alvik Basket – BG Luleå
Medan Alvik Basket gör avtryck i EYBL (European Youth Basketball League) så går BG Luleå rent i USM. Rent har de också gått i Basketettan Norra. Frågan var om den sviten skulle vara intakt efter mötet med Alvik på söndagen? Den frågan kändes redan besvarad efter halva matchen spelad. De duktiga eleverna från Sveriges nordligaste riksbasketgymnasium ledde med 27 poäng och 19 – 46 efter 14 – 18 och 5 – 28 i period ett och två. BG Luleå ökade på sin ledning i den tredje perioden och defilerade i mål i den fjärde. Slut 47 – 78. Imponerande av BG Luleå som alltså inte förlorade en enda match i Basketettan Norra, 20/0! Hela sex spelare nådde tvåsiffrigt i BG. Malva Lorensson gjorde flest med 14 p. I Alvik Baskets utvecklingslag kom en spelare upp i tvåsiffrigt och det var Hanna Isaksson med 14 p. Hanna som är ny för säsongen i Alvik och som spelat i inte mindre än fyra klubbar i Basketligan. Senast förra säsongen med AIK Basket.  

Huddinge Basket – Södertälje BBK Utveckling
Basketettan Södras enda 08-derby var på söndagen mellan Huddinge Basket och Södertälje BBK Utveckling. Basketettans näst äldsta lag Huddinge med en snittålder på 23.0 år mötte laget med Baskettans lägsta snittålder SBBK Utveckling vars snittålder är 17.3 år. Huddinge visade att gammal är äldst. Första perioden slutade 24 – 13. Vilket följdes upp med ännu bättre periodsiffror 26 - 10, som gav 50 – 23 i halvtid. Huddinge ångade på och dominerade helt. Den största ledningen var 36 poäng. Period tre och fyra slutade 20 – 14 och 17 – 16. Matchen den slutade 87 – 53. Seger för Huddinge Basket. Tre spelare kom upp i tvåsiffrigt för Huddinge. Nina Baresso nådde högst med 18 p. Bäst +/- statistik fick Mimmi Svensson med +35. Mimmi som gjort sin första säsong i Huddinge kom närmast från Malbas där hon spelat Basketettan i tre års tid. För Södertälje kom Nora Bouchta upp i flest med 18 p.

Norrort – Luleå Stars
På söndagen spelade Luleå Stars sin andra match för helgen. Norrort stod för motståndet i Tibblehallen, Täby kommun. Det var kampen om att undvika sista platsen i tabellen. Norrort som haft en positiv trend med 3/3 på de sex senaste matcherna, varav 2/0 på de två sista. Däribland segern på bortaplan mot just Luleå Stars i början på månaden. Luleå å sin sida hade 1/6 på motsvarande period varav fyra raka förluster. Stars började denna match bäst och var uppe som mest i en 12-poängsledning i den första perioden. Något som minskade till fyra då perioden var slut, 15 – 19. Ledningen behöll gästerna från Norrbotten hela den första halvleken. 31 – 34 i halvtid. Först i slutet av den tredje perioden kunde Norrort ta ledningen i matchen för första gången tack vare Rebecka Ekströms trepoängare (47 – 45). Två poängs ledning för hemmalaget då en period återstod, 49 – 47. Luleå kvitterade två gånger i början av fjärde. Tungan på vågen blev Rebecka Ekström. Tio poäng från Rebecka bidrog till 21 – 14 i perioden för Norrort. Detta till glädje för hemmapubliken som fick se sitt Norrort vinna sin tredje raka match. Slut 70 – 61. Norrort slutade 10:a och Luleå Stars 11:a i Basketettan Norra. Flest poäng för hemmalaget gjorde just Rebecka Ekström med 21 p. Ett tungt lass för Stars drog Emmy Sundqvist som spelade matchens alla 40 minuter och gjorde 26 poäng. 

BASKETETTAN DAM SÖDRA

Lobas – Helsingborg BBK 
På onsdagen spelades ett skånederby i Lomma då Lobas tog emot Helsingborg BBK. Trean mot fyran i tabellen och det skulle bli en jämn match. Gästerna från sundets pärla öppnade första perioden bäst och ledde med 11 – 16. Ledningen ökade till åtta poäng tack vare Isabella Mousas trepoängare i början av den andra perioden. Det var Helsingborgs största ledning i matchen. De behöll sedan ledningen resten av period två. 27 – 30 i halvtid. I matchminut 27:03 kom Lobas upp i likaläge (38 – 38) för första gången sedan mitten av den första perioden. HBBK återtog dock ledningen igen och ledde inför den fjärde perioden med tre poäng, 43 – 46. Första delen av den sista perioden blev riktigt jämn. Men med grus i maskineriet för Helsingborg. Skotten gick inte i på över fem minuter för dom. Lobas nyttjade detta och gick upp i ledning. Vände matchen och vann med 64 – 57. Revansch för förlusten i september (då 68 – 62 till HBBK). Förra säsongen spelade 28-åriga Emma Jensen division 2 med KFUM Linköping. Denna säsong har hon gjort succé med Lobas. Emma har snittat 13.6 poäng per match. I segern mot Helsingborg gjorde hon flest med 24 p. Helsingborgs främste poänggörare var Patricia Axelsson. 21-åriga Patricia kommer närmast från division 2 hon med och flera års spel i Växjö Ravens Basketball. Västervikstjejen som gjort sin första säsong i Helsingborg och Basketettan kom upp i 16 p mot Lobas. 

RIG Mark – Brahe Basket 
På lördagen tog RIG Mark emot Brahe Basket i Kinnahallen. RIG Mark som är klart för Final 4 kommande helg i Luleå (övriga lag är IK Eos Utveckling, BG Luleå och KFUM Östersund) slipade formen. Brahe bjöd på hårt motstånd halva matchen. Fem poängs ledning för RIG efter den första perioden, 18 – 13. Brahe bet sig kvar i matchen då RIG såg ut att dra ifrån i den andra perioden. Tre poängs underläge i matchminut 16:49. Men till halvtid hade avståndet ökat till nio poäng. 34 – 25 för Mustangs. Den tredje perioden var RIGs starkaste. De seglade ifrån till 65 – 39. Den sista perioden var den enda som slutade lika, 18 – 18. RIG Mark vann matchen med 83 – 57. Nu återstår bara en match i grundserien för RIG och det är derbyt mot Marbo Basket. Den spelas lunchtid på tisdag. Brahe har spelat klart för denna säsong. I denna match satte 26-åriga Julia Olsson sitt säsongsbästa med 17 p. Anna-Maria Mirkovic gjorde även en double-double med 10p och 17 returer. Poängfördelningen i RIG Mark var jämn. Fem spelare kom upp i tvåsiffrigt. Melina Curiander gjorde flest med 14 p. Precious Johnson gjorde även hon en double-double med 12 och 13 returer. 

IK Eos Utveckling – Lobas 
Skånederby mellan IK Eos Utveckling och Lobas. Två kommuner nordost om Malmö. Lund mot Lomma. Mötet i oktober slutade med seger för IK Eos, 63 – 76 på bortaplan. För en vecka sedan gick IK Eos vidare i USM med sitt U19-lag till Final 4 i Norrköping. Denna lördag fick IK Eos Utveckling en bra start på matchen mot Lobas. Överläge med tio poäng efter den första perioden, 20 – 10. Annika Höjman minskade underläget till två i mitten av den andra perioden. Men IK Eos behöll ledningen perioden ut. 31 – 25 inför den andra halvleken. I början av den tredje perioden drog IK Eos ifrån till en 15-poängsledning. Men Lobas jobbade sig in i matchen. 46 – 41 då period tre var slut. Sedan ryckte Final 4-klara IK Eos åt sig en större ledning på nytt. Lobas repade sig inte efter det. IK Eos vann med klara 63 – 52. För Lobas kom Emma Jensen upp i 15 p. Två spelare nådde 13 p för Eos. De båda dubbellicensierade spelarna Felicia Dourva och Emelie Ånäs. Felicia tog även 10 returer i säsongens sista hemmamatch. IK Eos facit i Basketettan Södra blev 17 vinster och endast en förlust! 

Helsingborg BBK – Haga BG Dolphins
I Helsingborg möttes på lördagen fyran mot femman i tabellen, Helsingborg BBK mot Haga BG Dolphins. Helsingborg började bäst och vann den första perioden med 24 – 17. Som följdes upp med en fin andra period. 16 – 9 i perioden och 40 – 26 totalt. 14 poängs underläge för gymnasieeleverna från Norrköping. Med tre minuter kvar av den tredje reducerade Ella Eklöf till fyra poängs underläge (47 – 53). Dolphins vann perioden med 12 – 21. Det vitklädda hemmalaget ledde då med 52 – 47. Match igen. Men Helsingborg dödade spänningen då de tidigt i den fjärde perioden ryckte ifrån. Haga BG kom inte närmare igen. Utan HBBK kunde vinna sin sista match för säsongen. Slut 76 – 56. Poängbäst för Haga BG Dolphins var Moa Löfgren, som var stark under korgarna. 20 poäng för Moa. En spelare kom upp i fler i matchen och det var Helsingborgs Patricia Axelsson med 22 poäng. 

Oskarshamns BBK – Haga BG Dolphins
Oskarshamns BBKs avslutande match spelades på hemmaplan mot Haga BG Dolphins. Även deras sista match för säsongen. Förra gången lagen möttes blev det storseger för Haga BG (78 – 33). Denna match blev betydligt jämnare. Period ett började jämnt om än att Dolphins kunde göra ett miniryck i slutet av densamma, 14 – 20. Det var en ledning som hölls intakt i princip hela den andra perioden. 33 – 35 då Oskarshamns Linn Norberg satte ett två poängs hoppskott strax innan halvtid. Period tre gick till Haga BGs favör. De vann den med 8 – 22 och det såg ljust ut för östgötarna. 41 – 57 inför den sista perioden. OBBK fick därefter aldrig riktigt kontakt. Dolphins kunde utgå med segern. Slut 63 – 74. Linn Norberg kom upp i 22 poäng för småländskorna. Två spelare gjorde en double-double för hemmalaget. Det var Hanna Kvarnmyr med 13 p och 10 returer samt Johanna Magnusson med 14 p och 15 returer. Moa Löfgren blev poängbäst i matchen med 23 p för sitt Haga BG, bl.a. tack vare ett 73 %-igt 2-poängsskytte (8 av 11).

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info