Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Denna vecka i Basketettan Dam (v.2)

15 JAN 2019 08:45
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag ger er all action från Sveriges näst högsta liga.
  • Skapad: 15 JAN 2019 08:45

NORRA

AIK Basket – KFUM Fryshuset Basket
Basketettan Norras första match för året spelades på lördagen mellan AIK Basket och KFUM Fryshuset Basket. Poängen haglade in i den första perioden för bägge lagen, som slutade 28 – 23. I den andra perioden blev det färre poäng, men större delen var jämn. Fryshuset sköt dock torrt de sista minuterna och AIK kunde gå till halvtidsvila med en niopoängsledning 44 – 35.  Tredje perioden var riktigt målsnål (6 – 9). I den fjärde perioden såg AIK ut att ha kontroll på matchen med tre minuter kvar och 13 poängs ledning.  Men Fryshuset kom närmare och närmare och närmare. Då Fatou Jallow satte båda sina straffkast med 46 sekunder kvar skiljde det bara ett poäng mellan lagen. AIK räddades sedan av matchens gigant Moulayna Sidi Baba Johnson som blockade Frysens sista skott i matchen. AIK vann 66 – 65. Samtliga spelare i Fryshuset gjorde poäng. Fatou Jallow gjorde flest med 19 poäng. Oustanding i matchen var annars Moulayna Sidi Baba Johnson som gjorde en double-double med 20 poäng och 21 returer. Moulayna fick gå till straffkastlinjen 15 gånger och satte 14 av dom (93 %) och drog hela 14 av Fryshusets 24 fouls!

KFUM Östersund – Västerås Basket
På Tjugondag Knut flög Västerås Basket till Östersund för ett bortamöte mot KFUM Östersund. Hemmalaget kopplade ett litet grepp i den första perioden med en ledning 26 – 17. VB höll sig kvar i matchen och var i mitten av den andra perioden fem poäng ifrån. Men ÖB kunde ändå gå till halvtidsvila med en 13-poängsledning (43 – 30). Den tredje perioden blev också lyckosam för Östersund då Elena Popkey gjorde tio poäng (15 – 9). Sista perioden vann visserligen Västerås, men Östersund vann matchen med 68 – 54. För VB gjorde Amelie Nilsson en double-double, 15 poäng och 11 returer. I ÖB var det också en spelare som gjorde en double-double, Ta´Rea Cunnigan med 17 poäng och 13 returer. Hennes landsmaninna Elena Popkey gjorde 21 poäng, vilket var flest i matchen.  

Norrort – KFUM Uppsala
Senast Norrort mötte KFUM Uppsala blev det förlust. Nu var de ute efter revansch hemma i Tibblehallen. En jämn första period följdes upp med en stark andra period för hemmalaget så att det efter halva matchen stod 31 – 19 till Norrort. Uppsala höll sedan jämna steg i den andra halvleken. Men de var aldrig nära att störa Norrort som till slut vann matchen med 54 – 39. Norrorts tredje seger denna säsong. Precis före i tabellen ligger just Uppsala som började med fyra raka segrar. Men som sedan dess inkasserat åtta raka förluster. Norrorts meste poänggörare i segern mot Uppsala var Andrea Tendahl med 15 p. Andrea tog också 15 returer. För Uppsala var det U18-landslagsspelaren Lisa Bolander som gjorde flest med 12 poäng. 

Alvik Basket – KFUM Blackeberg
I december vann Alvik Baskets utvecklingslag stockholmsderbyt mot KFUM Blackeberg i Vällingbyhallen. Nytt år och ny match lagen emellan. Denna gång i Åkeshovshallen. Blackeberg inledde starkt och gick ifrån till 10 – 25 efter period ett. Andra perioden fortsatte positivt för gästerna och de vann även den (18 – 19). För Alvik blev det ingen upprepning av förra matchen. Segern tillföll istället Blackeberg denna gång efter att de vunnit varje period och Alvik inte haft ledningen någon gång i matchen. Slutresultat 51 – 74. I Alvik kom två spelare upp i tio poäng, Amanda Tivenius och Sylvia Leth. För Blackeberg var det 19-åriga Soufia Inoussa som gjorde flest med 18 poäng.  

SÖDRA

Haga BG Dolphins – Brahe Basket
Första matchen för Haga BG Dophins 2019 var den mot Brahe Basket hemma i Stadium Arena på lördagen. Haga BG som före denna match hade tre raka förluster. Den senaste vinsten var just mot Brahe Basket i början på november. Då en övertygande seger med 95 – 56 på bortaplan. Nu blev den första halvan av den första perioden jämn. Sedan fick Haga BG en run på 10 – 0 och gick till ledning med 20 – 11 efter period ett. Den andra perioden blev helt jämn 17 – 17 så att det efter halva matchen stod 37 – 28 till norrköpingslaget. Period tre gick helt Dolphins väg. Med periodsiffrorna 22 – 5 sänkte de Brahes hopp om en vändning. Haga BG Dolphins vann till slut matchen med 78 – 54. Ida Ojala som nyligen var på landslagsuppdrag med U18-landslaget i Tallinn, Estland, blev poängbäst för hemmalaget med sina 15 p. De spelare som fick flest poäng i Brahe var Anna-Maria Mirkovic och Mirjam Sipos, båda med 8 p var. 

Helsingborg BBK – Södertälje BBK Utveckling
Basketettan Södra har skiktat sig med fyra tydliga topplag. Helsingborg BBK är ett av dom. RIG Mark, IK Eos Utveckling och Lobas de övriga tre. Bottenlaget Södertälje BBK Utveckling besökte GA-hallen på lördagen för ett möte mot just HBBK. Det skulle bli en tuff uppgift för Södertälje, som dock höll jämna steg i en målsnål första period. I den andra lossnade det rejält för hemmalaget som lyckades få hela 33 -11 i den perioden. Visserligen var de resterande perioderna jämna. Men Södertälje fick se sig besegrade. Helsingborg vann med 77 – 59. Nora Bouchta gjorde flest poäng för gästerna med 17 p. I Helsingborg var det Oskarshamnfostrade Mathilda Ågren, som nu gör sin sjunde säsong för HBBK, som gjorde flest för hemmalaget, 18 p.

RIG Mark – Huddinge Basket
Huddinge Basket åkte till Marks kommun i Västergötland för att spela matcher i dagarna två i Kinnahallen. Först var det RIG Mark som stod för motståndet på lördagen. Basketettan Södras enda obesegrade lag tog tag i taktpinnen från start. Huddinge kom upp i likaläge några gånger i den fösta perioden. Men de lyckades aldrig inneha ledningen någon gång i matchen. Med periodsiffrorna 28-17, 21-23, 18-12, 22-17 stod RIG Mark som segrare med 89 – 69. RIG Mark är också det lag i hela Basketettan som har högst poängsnitt per match. Fina 83.7 per match framåt! Förstaårseleven Stina Almqvist har tredje högst snitt i Basketettan med 18.9 poäng per match. I segern mot Huddinge höll Stina upp det snittet då hon gjorde 20 poäng. Även Maja Rydberg i Huddinge gjorde 20 poäng. Endast överglänst av Nina Baresso som under sina 40 (!) spelade minuter gjorde 23 poäng tog 19 returer samt svarade för 9 steals och 6 assist.

Marbo Basket – Huddinge Basket
Tyvärr saknas i skrivande stund matchinfo och statistik från matchen mellan Marbo Basket och Huddinge Basket. 

Oskarshamns BBK – Södertälje BBK Utveckling
I Oskarshamn bjöds det på söndagen ett spännande bottenmöte mellan Oskarshamns BBK och Södertälje BBK Utveckling. En tight första period slutade 11 – 10. Linn Norberg var het för OBBK i den andra perioden och gjorde 12 poäng vilket bidrog till en elvapoängsledning i halvtid för småländskorna (34 – 23). Södertälje bet sig fast i matchen och var fem poäng ifrån då det var dags för den fjärde perioden. Amanda Stahl såg till att SBBK tog ledningen för första gången i matchminut 32:15. Matchen stod och vägde. OBBK tog tillbaka ledningen. Men SBBK återtog den. Sedan lyckades Södertälje hålla undan och vinna matchen. Slut 55 – 59. En svit på 12 raka förluster bröts därmed. Andra segern för säsongen och båda mot Oskarshamn. Nyköpingsfostrande Denise Stenius gjorde 13 poäng och tog 10 returer för SBBK. I Oskarshamn, som bara har egna produkter i laget, gjorde Linn Norberg flest med 24 poäng. 

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info