Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Denna vecka i Basketettan Dam (v.3)

21 JAN 2019 08:39
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag ger er all action från Sveriges näst högsta liga.
  • Skapad: 21 JAN 2019 08:39

NORRA

KFUM Blackeberg – Norrort 
Första mötet denna säsong mellan KFUM Blackeberg och Norrort var på lördagen vecka 3. 08-derbyt var jämnt i den första perioden (19 – 16). Men redan i den andra perioden avgjorde hemmalaget matchen hemma i Vällingbyhallen. Blackeberg vann den med 24 – 8 och gick ifrån till 43 – 24. Det var ett underläge som Norrort inte kunde hämta sig ifrån. Istället vann Blacke komfortabelt med 61 – 42. Randi Abrahamsson som spelat för ligalaget Norrköping Dolphins under fyra säsonger har en ny klubbadress sedan december månad. Nämligen KFUM Blackeberg. I Randis tredje match för Blackeberg visade hon vilken bra värvning klubben gjort, då hon gjorde 18 poäng vilket var flest i matchen. Norrort främste poänggörare var Hanna Persson som med sitt säsongsbästa gjorde 15 p.

BG Luleå – Lidingö Basket
Efter ett längre speluppehåll var det dags för BG Luleå att ta emot Lidingö Basket hemma i Hälsans Hus. Även för Lidingö var det länge sedan det var seriematch. De avslutade hösten på bästa tänkbara sätt med två raka segrar. Basketgymnasiet med riksintag i Luleå skulle dock bli en för svår nöt att knäcka för Lidingö. I höstas vann BG Luleå med 103 – 34, den hittills största segermarginalen i Basketettan. Riktigt så stora siffror skulle det inte bli denna gång. Men BG fortsatte sitt segertåg efter en betryggande 68 – 46 mot Lidingö. 13:e raka segern för BG Luleå. Hanna Käll gjorde 13 poäng för Lidingö. Samma poängantal gjorde Cecilia Holmberg för hemmalaget. Klubbkamraten Mathilda Åhlberg gjorde ett fler, vilket var flest i matchen. 

Luleå Stars – Lidingö Basket
I ett kylslaget Luleå med en temperatur på -23° C fortsatte Lidingö Baskets norrbottenshelg med ett möte mot Luleå Stars på söndagen. Matchen började bra för gästerna och de ledde efter den första perioden, 8 – 12. Den ökades på i den andra perioden så att Lidingö som mest ledde med nio poäng. Men Stars kom tillbaka och i slutminuten kunde Moa Erlandssson via en trea ge hemmalaget ledningen i halvtid, 26 – 23. Den tredje perioden var strålande för Luleå som tack vare 27 – 8 gick ifrån till 55 – 33. Matchen var avgjord och Luleå Stars vann till slut med 64 – 46. Samtliga spelare i Luleå gjorde poäng. 17-åriga Moa Erlandson satte sitt säsongsbästa med 19 poäng, vilket var flest i hemmalaget. I Lidingö nådde Line Göransson högst med 14 poäng.  

KFUM Uppsala – KFUM Fryshuset Basket
I Uppsala bjöds det på ett KFUM-möte mellan KFUM Uppsala och KFUM Fryshuset Basket. Uppsala fick en bra start hemma i SEB USIF Arena. Ledning 21 -13 efter den första perioden. En ledning som de rödklädda kunde öka på i den andra perioden. 39 – 28 i halvtid. Period tre fortsatte positivt för Uppsala som utökade sin ledning till 14 poängs försprång inför den fjärde perioden (52 – 38). Men Fryshuset gav inte upp. Då Vanessa Jurewicz satte en trea i matchminut 38:32 så var det bara två poäng upp för Frysen. Dock lyckades Uppsala hålla undan och vinna matchen med 66 – 59. Den första segern sedan oktober, som också den var mot Fryshuset. Samtliga spelare i bägge lagen gjorde poäng. 21-åriga Fatou Jallow var främste poänggörare för KFUM Fryshuset, med 17 p. Den egna produkten Lisa Bolander i KFUM Uppsala kom upp i 20 p, vilket var flest för hennes lag. 

Alvik Basket – Västerås Basket
Sista matchen ut vecka 3 var mötet mellan Alvik Baskets utvecklingslag och Västerås Basket. Höstens möte vann VB övertygande med 73 – 54. I denna match började Alvik bäst och de ledde med 19 – 13 efter period ett. Men i den andra perioden var det Västerås som var starkast, så att de kunde gå till halvtidsvila med en fempoängsledning, 29 – 34. VB fortsatte att hålla Alvik på armlängds avstånd i den tredje perioden. 47 – 54 inför den fjärde. Spänningen steg. Alvik kom närmare. Med en minut kvar ledde VB med en poäng. Teknisk foul på VB och Tova Sabel satte det efterföljande straffkastet till likaläge 66 – 66. Karin Fahlbeck Carlsson gav åter Västerås ledningen med ett satt straffkast och 22 sekunder kvar. Alvik skulle ändå gå segrande ur matchen tack vare två tvåpoängare. Slut 70 – 67. Två spelare kom över 20 poäng i matchen. Västerås Amelie Nilsson med 23 p samt Alviks Tova Sabel som med sitt säsongsbästa gjorde 29 poäng.  

SÖDRA

IK Eos Utveckling – Oskarshamns BBK
På lördagen tog IK Eos Utveckling emot Oskarshamns BBK hemma i Eoshallen. Det var toppen mot botten i Basketettan Södra. Det märktes inte i protokollet i den första perioden, då först Oskarshamn gick upp i en tiopoängsledning. Men IK Eos kom ikapp och efter samma period var det helt lika 16 – 16. Halva den andra perioden var resultatmässigt jämn, men sedan gick tåget för Oskarshamn. Laget från Lund ryckte åt sig en ledning så att det stod 41 – 26 i halvtid. I den tredje perioden blev det stora siffor för Eos, som vann den med 32 – 8 och sedan den efterföljande med 21 – 12. Storseger för hemmalaget 94  - 46 inför 155 åskådare. Linn Norberg kom upp i 15 p för OBBK. Linn som har ett snitt på 18.9 poäng per match och har med det tredje högst snitt i hela Basketettan. I IK Eos Utveckling gjorde samtliga 12 spelare poäng. De två dubbellicensierade spelarna Julia Nyström och Emelie Ånäs nådde båda 13 poäng.  

Södertälje BBK Utveckling – Marbo Basket
I Rosenborgsskolan som ligger alldeles bredvid Täljehallen i Södertälje spelade två av Basketligans utvecklingslag emot varandra. Södertälje BBK Utveckling som är ett utvecklingslag till Telge Basket och Marbo Basket som är ett utvecklingslag till Mark Basket. Det skulle bli en jämn och spännande match. Efter den första perioden stod det 13 – 13. Även den andra perioden var mycket jämn där SBBK gick till halvtidsvila med en trepoängsledning 29 – 26. Den tredje perioden kunde Marbo vända och gå upp i ledning, 43 – 49 inför den fjärde. Väl där växlade ledningen mellan lagen. Marbo ledde med fyra poäng och 50 sekunder kvar. Sabina Radonja satte en trea för SBBK med 21 sekunder kvar. Men Emma Häger fastställde slutresultatet till 62 – 64 via ett straffkast för Marbo Basket. Sabina Radonja gjorde flest för hemmalaget med 24 poäng, varav 18 av dessa kom från 3-poängsskott. Sabina representerar även Telge Basket i Basketligan, där hon snittar 1.9 poäng på nästan 10 minuter per match. Marbos Emma Häger spelar även hon i Basketligan, där hon snittar 4.7 poäng per match för Mark. I segern mot SBBK fick Emma 15 p vilket är i linje med hennes snitt på 15.3 poäng per match i Basketettan.

Lobas – Oskarshamns BBK
Oskarshamns BBKs andra match i Skåne för helgen var på söndagen i Lomma mot Lobas. Lobas började matchen bäst och ledde med 23 – 12 efter den första perioden. Men småländskorna kom igen och minskade lodjurens ledning till tre poäng efter period två (35 – 32). I en jämn tredje period kunde Oskarshamn knipa åt sig en liten ledning så att de istället ledde matchen (51 – 53). Matchavgörande blev den run på 16 – 0 som Lobas fick till i den sista perioden. Lobas vann matchen med 67 – 60. Två spelare kom upp i 14 poäng i hemmalaget, Emma Jensen och Linnea Jönsson. Återigen var det Linn Norberg för Oskarshamn som gjorde flest poäng, denna gång med 28 poäng. Nämnas kan att Oskarshamn numera har Basketettans äldsta aktiva spelare sedan Johanna Magnusson, 43 år, gjort comeback (Nina Baresso i Huddinge är ett par månader yngre). Johanna har snittat 6.0 poäng och 6.3 returer per match på sina tre inledande matcher i det grönvita linnet. 

Brahe Basket – RIG Mark
Brahe Basket tog emot RIG Mark hemma i Huskvarna Sporthall på söndag eftermiddagen. Brahe som ligger tredje sist i tabellen stod upp bra mot topplaget RIG Mark. En jämn första period följdes upp av en stark andra period för Brahe. 37 – 29 efter halva matchen. I en spännande tredje period kunde gästerna gå upp i ledning med fyra poäng tack vare periodsiffrorna 9 – 21. Den fjärde gick också i RIGs favör. 8 -19 i densamma resulterade i en total av 54 – 69. 12:e raka segern för obesegrade RIG Mark. Anna-Maria Mirkovic gjorde en double-double för sitt Brahe, med 11 poäng och 12 returer. Även Ester Sjöstrand med Västerås Basket som moderklubb gjorde en double-double för sitt RIG Mark. 12 poäng och 17 returer. RIGs Stina Almqvist gjorde flest poäng i matchen, 17 p.

Huddinge Basket – Marbo Basket
För exakt en vecka sedan möttes Huddinge Basket och Marbo Basket i Kinnahallen. Då vann Marbo med 87 – 68. Nu var det dags för returmöte och Huddinges tur att vara hemmalag. Nina Baresso satte sin prägel på matchen direkt med att göra Huddinges fösta nio poäng mot Marbos 0. Period ett gav god utdelning för hemmalaget och de ledde med 20 poäng (28 – 8). Denna ledning kunde Huddinge utöka i den andra perioden så att det ledde med 54 – 29 efter halva matchen spelad. Period tre vanns av Marbo. De krympte underläget till 13 poäng (63 – 50). Men Marbo fick aldrig kontakt i den fjärde, utan Huddinge kunde ta revansch från förra veckans förlust. Slut 77 – 63. Miranda Elebring gjorde sitt säsongsbästa med 19 poäng för Marbo. Miranda tog även 17 returer. I Huddinge kom Julia Lundqvist upp i 22 poäng och 13 returer. Nina Baresso kom för tredje gången denna säsong upp i över 30 poäng samtidigt som hon gjorde en triple-double, med 33 poäng, 13 returer och 10 assist!

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info