Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Denna vecka i Basketettan Dam (v.4)

28 JAN 2019 08:46
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag ger er all action från Sveriges näst högsta liga.
  • Skapad: 28 JAN 2019 08:46

NORRA

BG Luleå – Luleå Stars
Redan på onsdagen var det ett derby uppe i Luleå. Före jul tog BG Luleå en säker seger mot Luleå Stars. Ny match i samma hall. Mathilda Åhlberg i BG Luleå satte tonen direkt i den första perioden. Mathilda gjorde BGs första elva poäng på fem minuter innan hon byttes ut enligt basketgymnasiets rotationstänk. BG ledde med 17 – 7 efter period ett. Stars fick sin mest lyckosamma period framåt i den andra perioden, men fick ändå fem färre poäng än BG (23 – 18). BG Luleå vann samtliga perioder och till slut hela matchen med 80 – 49. Det var BGs sjätte raka seger mot Luleå Stars, senast Stars vann mot BG Luleå var i januari 2015. I denna match kom två spelare upp i 11 poäng för Stars, Elin Setzman som har meriter från Basketligan med både Östersund och Luleå samt Emmy Sundqvist med Avan Sportklubb som moderklubb. Emmy tog även 10 returer. För BG Luleå var det skarpskytten Mathilda Åhlberg som gjorde flest poäng med 20. Mathilda har 3:e bäst procent i Basketettan i sitt 3-poängsskytte med 45.1 %. 

KFUM Lidingö – Norrort
Det spelades ett till derby på onsdagen. Bottenmötet mellan KFUM Lidingö och Norrort. Det skulle bli en väldigt spännande match. I en jämn första halvlek ledde Norrort med fem poäng efter periodsiffrorna 10 – 15, 11 – 11. Även efter period tre hade Norrort ledningen, 36 – 43. Med 6:26 minuter kvar av den fjärde perioden satte Rebecka Ekström ett 4-poängsspel efter att först ha satt en trea, samtidigt blivit foulad och sedan satt det efterföljande straffkastet. Ledning då för Norrort med 12 poäng. Men sen kom Lidingös upphämtning. Tack vare Line Göranssons två-poängare den sista minuten blev det helt lika 57 – 57. En basketmatch får som bekant inte sluta oavgjort. Fem minuters förlängning därför. Hemmalagets medgång fortsatte på övertiden och Lidingö vann matchen med 70 – 61. För Norrort kom 17-åriga Rebecka Ekström upp i 20 poäng. Lidingös Hanna Mebius Svensson gjorde flest för sitt lag med 24 p.

KFUM Blackeberg – AIK Basket
Ytterligare en veckomatch spelades på torsdagen. 08-derbyt mellan KFUM Blackeberg och AIK Basket. AIK som vann höstens möte fick en trög start. Blackeberg rivstartade med 11 poäng innan AIK kunde sätta sina första. Siffror som jämnades ut till 18 – 14 efter period ett. Efter en jämn andra period kunde det vitklädda hemmalaget gå till halvtidsvila med en minimal ledning, 27 – 26. Även den tredje perioden blev tight så att det inför den fjärde stod 44 lika. Efter en ny run av Blackeberg med 7 – 0 tog AIK timeout. Blodflödet stoppades något. Men de hade själva svårt att få bollen i nät. Blackeberg fick istället revansch från höstens förlust. Blacke vann med 63 – 55. Poängen fördelades väl i hemmalaget. Flest gjorde Louise Berlin, som gör sin sjätte raka säsong för sitt KFUM Blackeberg, med 14 p. I AIK kom två spelare över tvåsiffrigt. Felicia Hagman och Deborah Alem som gjorde 13 poäng var.  

Västerås Basket – Norrort
Mötet i höstas blev en kalldusch för Västerås Basket då Norrort vann på hemmaplan med 80 – 68. VB var ute efter revansch denna lördag i Viksängshallen. Första perioden var riktigt jämn och slutade 12 – 11. Den följdes upp av en jämn andra period där Emma Lundgren i slutsekunden satte en tvåa till 26 -22 för Västerås. Den tredje perioden rivstartade hemmalaget och gick upp som mest i en 16-poängsledning. Norrort snyggade till siffrorna till 41 – 33 inför den fjärde. Norrort hamnade i foulnöd och Västerås kunde kontrollera matchen i den sista perioden. Västerås vann med 56 – 43. I hemmalaget var Naouel Abdelkader på allvar tillbaka efter en längre tids skadefrånvaro. Naouel bidrog bl.a. med 4 p. Amelie Nillson gjorde flest för hemmalaget med 21 p. Norrort kom till spel med ett nyförvärv från ligalaget Uppsala Basket. Nämligen Martine Landström. Martine gjorde 5 poäng i sin första match för Norrort. Hanna Persson gjorde trots utfouling, flest poäng för gästerna med 13 p.

AIK Basket – Luleå Stars
Första mötet för säsongen mellan AIK Basket och Luleå Stars var på lördagen. Det skulle bli en jämn match. 13 – 15 stod det efter den första perioden. Den andra vann AIK med två poäng så det var lika i paus, 26 – 26. Den tredje var även den jämn. Men Luleå vann den till slut med fem poäng, 41 – 46. Precis som i den andra perioden vann AIK den fjärde perioden med två poäng. Men det räckte inte för deras del i den spännande matchen. Luleå Stars vann sin andra match 2019. Slut 54 – 57. Julia Stenberg med Bollstanäs Sportklubb som moderklubb gjorde flest poäng för AIK. 11 poäng för Julia. 17-åriga Moa Erlandsson som gör sin första säsong för Stars gjorde 18 p för gästerna, vilket var flest för dem. 

KFUM Fryshuset Basket – Luleå Stars
Luleå Stars tredje match denna vecka var den mot KFUM Fryshuset Basket. Matchen spelades på söndagen i Fryshuset. Efter inledande 8 – 0 kom Stars igång och den första perioden slutade lika, 16 – 16. Period två blev bra för Frysen med få insläppta mål. 15 – 6 gav sammanlagt 31 – 22 efter halva matchen. Differensen lagen emellan fortsatte öka i den tredje perioden så att det stod 56 – 38 inför den sista. Den vann Luleå, men det var för mycket för dem att ta igen. Slutresultat 66 – 54. Seger för laget från södra Stockholm. Moa Erlandsson gjorde en double-double med 14 poäng och 14 returer. Hennes lagkamrat i Luleå, Jenny Södersten gjorde sitt poängbästa för säsongen med fina 25 poäng. Stor matchhjälte för Fryshuset var Camilla Flefil som hade ett fantastiskt 3-poängsskytte med 9 av 10 satta (90 %)! Camilla gjorde sin karriärhögsta i Basketettan med 31 poäng i segern mot Stars. 

KFUM Östersund – Alvik Basket 
KFUM Östersund är på god väg att nå sitt delmål för säsongen genom att komma topp två i tabellen. Östersund tillsammans med BG Luleå har ett ganska gott försprång till tredje laget som just nu är KFUM Blackebeg. Alvik Basket går bra i Basketligan och ligger där på en tredje plats. Deras utvecklingslag innehar för närvarande en femte placering i det jämna mittenskiktet av  Basketettan Norra. På söndagen tog KFUM Östersund emot Alvik Basket Utveckling hemma i fina Östersunds Sporthall. ÖB inledde vasst och tog en tidig ledning i matchen. Siffrorna utjämnades något i slutet av första så att det stod 24 – 17 till hemmalaget. I den andra perioden seglade Östersund iväg till som mest en ledning med 24 poäng. 50 – 32 efter två perioder. ÖB kontrollerade sedan matchen i andra halvlek och de vann till slut med 78 – 67. I Alviks åttamannatrupp gjorde fem spelare poäng. 16-åriga Sylvia Leth gjorde sitt säsongsbästa med 21 poäng vilket var flest för Alvik. En spelare till kom upp i 21 poäng och det var Östersunds Ta’Rea Cunnigan.

 

SÖDRA

Lobas – Marbo Basket
Lobas tog på lördagen emot Marbo Basket hemma i Pilänghallen. Lobas som är erkänt starka hemma fick en trög start på matchen. Marbo gick upp i en 15-poängsledning som slutade med 12 när period ett var över (12 – 24). Den andra perioden var bättre för hemmalaget som jobbade sig upp till likaläge innan Marbo på nytt kunde ta ledningen och gå till pausvila med 33 – 39. Den tredje perioden svängde över till hemmalagets fördel efter 22 – 10 till 55 – 49. Till slut kunde Lobas vinna ohotat med 76 – 62. Lobas som har häng på topp två som får spela Final 4 i kamp om en ligaplats till nästa säsong. Erika Persson firade sin 31:a födelsedag på bästa sätt. Genom att göra sin poängmässigt bästa match för säsongen med 16 poäng, vilket var flest för hemmalaget. I Marbo kom en spelare över tvåsiffrigt. Det var Moa Halldorsdottir med 10 p. Moa representerar även Mark Basket i Damligan, där hon snittar 4.8 poäng på sina 21:26 spelade minuter per match.

Helsingborg BBK – Brahe Basket
Helsingborg BBK gästades av Brahe Basket hemma i fina GA-hallen. HBBK tog kommandot tämligen omgående. Första perioden slutade 20 – 9. Även den andra vann hemmalaget så att de efter halva matchen ledde med 44 – 27. Brahe kom aldrig närmare utan Helsingborg ökade stadigt på sin ledning genom hela matchen. Slutresultatet skrevs till 81 – 51. Vinst med 30 poängs marginal och det var HBBKs femte raka seger. Brahes svacka fortsätter i och med den åttonde raka förlusten. Samtliga spelare i HBBK gjorde poäng. Flest gjorde Mathilda Ågren med 18 poäng. Mathilda gjorde även 10 steals och tog 8 returer. Brahe Baskets främste målskytt var Maja Erixon som gjorde 15 poäng. 

Södertälje BBK Utveckling – Huddinge Basket 
På söndag eftermiddag var det ett derby i Södertälje. SBBK Utveckling tog emot Huddinge Basket som lockade 174 åskådare till Rosenborgshallen. Hemmalaget fick en sexpoängsledning efter period ett, 19 – 13. Andra perioden slutade med att SBBK kunde behålla ledningen i paus. 34 – 29. Den tredje perioden blev riktigt jämn och ledningen växlade lagen emellan. Inför period fyra ledde hemmalaget med två poäng, 44 – 42. Sedan gick det trögt för Huddinge att få bollen i nät. Bara två poäng på de sex första minuterna av fjärde. Medan SBBK fortsatte producera. Södertälje vann till slut matchen med elva poäng, 63 – 52. Den positiva trenden håller i sig för de grönvita där de vunnit två av de tre senaste matcherna. 18-åriga Nora Bouchta gjorde 19 poäng, varav 6 av 6 från straffkastlinjen. 43-åriga Nina Baresso gjorde flest poäng för Huddinge. 26 poäng och hela 25 returer då Nina spelade matchens alla 40 minuter mot sin moderklubb!

IK Eos Utveckling – Marbo Basket
Topplaget IK Eos Utveckling tog emot gästande Marbo Basket hemma i Eoshallen, Lund. IK Eos rivstartade matchen direkt och vann den första perioden med 34 – 14. Det är delat antal mest gjorda poäng i en och samma period av ett lag  i Basketettan denna säsong. Period två och tre blev jämnare (16 -9, 13 – 14). Men Marbo hade inget att sätta emot IK Eos. Även den fjärde perioden vanns storstilat av hemmalaget (30 – 16) som slutligen vann med hela 40 poängs marginal. 93 – 53. I Marbos andra skånematch för helgen gjorde Emma Häger flest för sitt lag med 18 poäng. Felicia Dourva har denna säsong blivit upplockad till IK Eos A-lag i Basketligan. Där får Felicia begränsat med speltid. Men desto mer i utvecklingslaget, där hon snittar 13.6 poäng per match. I storsegern mot Marbo gjorde Felicia Dourva 23 poäng vilket var säsongsbästa för henne och även flest för hemmalaget.

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info