Hoppa till sidans innehåll
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM

Denna vecka i Basketettan dam (v.43)

28 OKT 2019 08:17
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag ger er all action från Sveriges näst högsta liga.
  • Skapad: 28 OKT 2019 08:17

BASKETETTAN DAM SÖDRA

Helsingborg BBK – Norrköping Dolphins 
På lördagen tog Helsingborg BBK emot Norrköping Dolphins hemma i GA-hallen. Helsingborg som inlett säsongen på bästa möjliga sätt fick även en riktigt bra start av denna match. Hela 30 poäng framåt i period ett mot Norrköpings 22. Även den andra perioden gick skånskornas väg. 24 – 10 och starka 54 – 32 i halvtid. Helsingborg fortsatte trumma på och vann även period tre och fyra. Slutresultatet skrevs till 93 – 60. Sjätte raka segern för HBBK. Mathilda Ågren hade ett väldigt fint skytte med 12 av 13 (92 %) satta av 2-poängarna samt 2 av 3 treor, vilket gav 26 poäng. Mathilda tog även 12 returer. Dubbellicensierade spelaren Ida Ojala fick ta ett stort ansvar för Dolphins. Ida som också representerar topplaget Norrköping Dolphins i Basketligan. 24 p och 10 returer för Ida på sina 38:11 spelade minuter i förlustmatchen mot HBBK.

Brahe Basket – Huddinge Basket
Två lag hittills utan seger möttes på lördagen. Brahe Basket mot Huddinge Basket. Det blev en spännande match även om ledningen bara skiftade en gång i matchen. Brahe började bäst och ledde med 15 – 9 efter period ett. I inledningen av den andra perioden kom Brahe upp i sin största ledning i matchen efter en run på 9 – 0. 24 – 11 då och tretton poängs övertag för de vitklädda. Huddinge minskade sedan det underläget så att det i paus var fem poäng upp. 28 – 23 i halvtid. Den tredje perioden gick åter i Brahes favör. De kom upp i en tvåsiffrig ledning innan Esther Mota Iyele reducerade till 41 – 33 vilket också var resultatet inför den sista perioden. Då kom scenförändringen. Det mesta gick i för Huddinge medan Brahe hade förtvivlat svårt att få i bollen. Med sex olika målskyttar vände och vann Huddinge matchen.  6 – 27 i perioden och 47 – 60 i slutresultat. Huddinges första seger för säsongen. Maja Erixon kom upp i flest poäng för Brahe Basket med 16 p. För Huddinge var det 17-åriga Sara Labidi som gjorde flest poäng också hon med 16 p. Nämnas bör också Edessa Noyans starka returtagning. 18 returer för Huddinges Edessa Noyan.

IK Eos Utveckling – Södertälje BBK Utveckling 
Två utvecklingslag till respektive ligalag möttes på lördagen i Eoshallen Lund. IK Eos Utveckling mot Södertälje BBK Utveckling. Tidigare på dagen hade IK Eos haft match i damligan i samma hall. Julia Nyström och Emelie Ånäs är dubbellicensierade och spelade ligamatchen. Utvecklingslaget fick därför klara sig utan dessa två framstående spelare i matchen mot SBBK. Men det skulle gå bra för tjejerna ändå. Efter en fin start av matchen ledde IK Eos med 21 – 12 efter period ett. Period två inleddes med att Södertälje gjorde 13 raka poäng och gick upp i ledning 21 – 25. Men i en svängig andra period var det sedan IK Eos tur att göra raka poäng 31 – 25 i halvtid. I den tredje perioden kom rycket för skånskorna. Som mest ett övertag på 20 poäng innan det till slut blev 16 poängs differens inför den fjärde perioden. Södertälje lyckades aldrig hota IK Eos. Utan matchen slutade 66 – 43. I de två unga trupperna, med en snittålder i laguppställningarna på 17.8 resp. 17.7 år, var det Stina Karlsson respektive Evelina Izgin som gjorde flest poäng för sina lag. Stina gjorde tolv poäng i sin första match för säsongen i Basketettan. Evelina Izgin kom upp i tretton poäng för sitt Södertälje. 

Marbo Basket – Högsbo Basket
Högsbo Basket från Västra Frölunda i Göteborg åkte på en av sina närmsta bortaresor i Basketettan Södra. Cirka sju mil sydost om Göteborg ligger Kinna som huserar två lag i Basketettan. Marbo Basket och RIG Mark. Marbo Basket stod för motståndet denna söndag. Båda lagen hade börjat seriespelet med tre vinster och en förlust. Marbo öppnade vassast och gick upp i ledning efter period ett, 19 – 12. Högsbo kom närmare i den andra perioden och Elin Ljungberg ordnade en ledning för göteborgskorna med 3:05 kvar av densamma (27-29). Men det skulle också bli den enda gången i matchen som Högsbo hade ledningen. Marbo återtog kommandot och ledde i halvtid med 35 – 29. Den tredje perioden inleddes med ett litet ryck av Marbo. 9 – 0 och ledning med 15 p. Sex olika målskyttar i period tre, 23 – 12 och en ledning med 58 – 41 inför den fjärde perioden. Det blev ett för stort avstånd för Högsbo som inte lyckades skapa nerv i slutskedet. Marbo Basket vann med 72 – 54. Miranda Elebring som är dubbellicensierad spelade dagen innan drygt 16 minuter i Basketligan med Mark Basket. I matchen mot Högsbo dubblade Miranda den speltiden, gjorde 19 poäng och tog hela 20 returer! Högsbos främste poänggörare var Ida Moberg med tio p.

Lobas – Södertälje BBK Utveckling
Södertälje BBK Utvecklings andra match denna helg i Skåne spelades mot Lobas på söndagen. I en jämn första period skiftade ledningen mellan lagen. 13 – 12 till Lobas. I inledningen av den andra skapade Erika Persson m.fl. en lucka på tio poäng ner till Södertälje. En lucka som hölls rätt intakt resten av den perioden. 19 – 10 gav 32 – 22 i halvtid. Samma visa i den tredje perioden. Södertälje höll jämna steg men Lobas satt i förarsätet. 22 – 21 i period tre. 54 – 43 totalt. Evelina Svensson gjorde debut i Lobaslinnet. Evelina som i våras spelade semifinal i Basketligan med IK Eos gjorde 15 poäng i matchen, varav åtta i den sista perioden. Vilket bidrog till att Lobas kunde hålla undan och vinna matchen. 14 – 7 i period fyra gav slutresultatet 68 – 50. Bänkspelarna i respektive lag spelade jämnt med varandra. 34 poäng var av avbytarna i respektive lag. Däremot var det skillnad på startspelarna. Lobas första fem gjorde också dom 34 poäng medan Södertäljes första fem kom upp i 16 poäng. Så den matchen i matchen vann Lobas. 31-åriga Erika Persson är inne på sin fjärde raka säsong i Lobas och har dessförinnan sju säsonger i Basketligan på sin meritlista. Erika gjorde 16 poäng mot SBBK vilket var flest för hemmalaget. 18-åriga Sara Fager gjorde flest poäng för SBBK med sina 12 p.

 

BASKETETTAN DAM NORRA

Norrort – AIK Basket
På onsdagen tog Norrort emot AIK Basket i ett 08-derby i Fribergahallen, Djursholm. Förra säsongen vann AIK de bägge matcherna i Basketettan Norra mot Norrort. AIK skulle få det svårare i denna match. Första delen av matchen började jämnt. Norrort ledde efter period ett med 13 – 8. Något som AIK jämnade ut till likaläge och de hade även en mindre ledning i den första hälften av den andra perioden. Men efter att Cecilia Arnlund reducerat till 25 – 23 gjorde Norrort ett rejält ryck. Tretton raka poäng innan AIK kunde göra två. 25 – 17 i perioden innebar ledning för Norrort 38 – 25 i halvtid. Andra halvlek kontrollerade Norrort. AIK kom aldrig nära. Tvärtom så utökade Norrort sin ledning och efter 18 – 17 och 13 – 7 slutade matchen 69 – 49. Tredje raka segern för Norrort. En stor skillnad i matchen var trepoängsskyttet. AIK lyckades bara få i en trea på 24 försök (4 %) medan Norrort satte 33 % (8/24). 21 poängs skillnad i utfallet av trepoängare lagen emellan. Rebecka Ekström fortsätter att producera. 16 poäng i segern mot AIK och i linje med snittet 16.3 poäng per match. Divora Alem gjorde flest för AIK, också hon 16 poäng. 

KFUM Östersund – Luleå Stars
Fin lördagsunderhållning bjöds det på i Östersunds sporthall då KFUM Östersund tog emot Luleå Stars i ett norrlandsderby. Stars som har steppat upp rejält från förra säsongens jumboplats och ger de flesta lag tufft motstånd i Basketettan Norra. Det fick även Östersund känna på. Luleå Stars öppnade matchen starkt och gick till ledning med det dubbla efter den första perioden. 12 – 24 efter bl.a. tio poäng från Moa Erlandsson. Försprånget såg ut att ätas upp i den andra perioden. Men med två poäng ifrån lyckades Stars rycka igen till en niopoängsledning i halvtid. 12 – 11 i perioden innebar 24 – 35 totalt. ÖB vann den tredje perioden, men det var först i slutet av densamma som jakten kom igång på allvar. Efter Stina Dahlins 3-poängare så skiljde det fyra poäng. 44 – 48 inför den sista perioden. Luleå kämpade på bra. I mitten av den fjärde kom vändningen. Östersund gick upp i ledningen för första gången i matchen och till glädje för merparten av de 150 åskådarna på läktaren lyckades ÖB hålla undan och vinna matchen. Slut 63 – 56. Den 21-åriga egna produkten Stina Dahlin blev poängbäst i hemmalaget med 14 p. Amerikanska Ciara Rosten gjorde en double-double med 13 p och 12 returer. Även gästernas Moa Erlandsson svarade för en double-double med 15 poäng och 10 returer. 

Alvik Basket – RIG Luleå
Basketettan Norras två enda obesegrade lag möttes på söndagen i Åkeshovshallen, Stockholm. Alvik Basket tog emot RIG Luleå. Efter en rivstart av RIG Luleå kunde Alvik komma ikapp och kvittera till 18 lika. Den andra perioden böljade fram och tillbaka. Ledningen skiftade lagen emellan. Freja Werths trepoängare i slutminuten innebar 35 – 38 i halvtid. Luleå hade ett fint tre-poängsskytte matchen igenom. 50 % satta (10/20) jämfört med Alviks 25 % satta (4/16). Bland annat trepoängsskyttet bidrog till att Luleå kunde göra ett ryck i den tredje perioden. Som mest en 14-poängsledning (38-52). Men Luleå åkte också på många fouls. Alvik fick gå till straffkastlinjen hela 38 gånger och förvaltade det väl (29/38 dvs 76 %). Det var också en del i att Alvik kom tillbaka och hade underläge med sex poäng inför den sista perioden, 54 – 60. Men väl där var det återigen RIGs tunga trepoängs skytte som kom att avgöra 15 – 17 i perioden efter att Alvik snyggat till siffrorna på slutet. Slut 69 – 77. Sjätte raka segern för RIG Luleå. På lördagen var Sylvia Leth i just Luleå med Alviks basketligalag, en match som också gick att se på SVT Play. I förlustmatchen mot RIG Luleå gjorde Sylvia Leth en double-double med 19 poäng och 14 returer. I RIG Luleå kom två spelare upp i 18 poäng. Mimmi Hahne och Freja Werth. 

Västerås Basket – Djurgården Basket
Västerås Basket tog emot Djurgården Basket i Viksängshallen på söndagen. För ett år sedan spelade Djurgården Basket, som nystartat damlag, sin första seriematch i Division 2 Norra Svealand just i Viksängshallen mot Västerås Baskets utvecklingslag. Då vann Djurgården stort. Så enkelt skulle det inte bli mot VBs A-lag. I den första perioden följdes lagen åt, 14 – 12 till VB. Djurgårdens stora center Cecilia Israelsson hamnade i tidig foul nöd och då hon fick sin fjärde foul en bit in i den andra perioden blev coach David Leman tvungen att sätta henne på bänken. I en fortsatt jämn andra period fick Västerås en litet försprång till DIF i slutet av densamma. 17 – 13 i perioden och 31 – 25 i halvtid. I den tredje perioden vände Djurgården på tillställningen. Tina Moen satte båda sina straffkast till 32 – 39. Sju poängs ledning då som sedan jämnades ut så att det inför den fjärde perioden stod 39 – 42. Gästerna vann den tredje perioden, 8 – 17. I den fjärde kom Cecilia Israelsson åter in i matchen. Hon bidrog med längd och rutin samt ett antal poäng för DIF. Västerås började istället hamna i foul nöd på vissa spelare. Djurgården fick gå till straffkastlinjen 22 gånger jämfört med Västerås 13. DIF hade också en mycket högre träffsäkerhet från straffkast, 81 % mot VBs 53 %. Övrig statistik var ungefär lika. Djurgården vann matchen även om Västerås kom nära i mitten av den sista perioden. Slutresultatet skrevs till 55 – 64. Västerås Amelie Nilsson kom upp i 14 poäng. Endast överglänst av DIFs Tina Moen som kom upp i 21 poäng och även 13 returer.

KFUM Blackeberg – KFUM Fryshuset Basket
Söndagens sista match ut var den mellan KFUM Blackeberg och KFUM Fryshuset Basket. Förra säsongen vann de varsin match. Bägge gångerna var det bortalaget som vann. Inför den här matchen stod båda lagen utan seger. Blackeberg började bra hemma i Vällingbyhallen. 17 – 11 efter den första perioden. Den andra perioden vann Fryshuset. 13 – 16 och krympte därmed Blackes försprång till tre poäng med halva matchen spelad, 30 – 27. I den tredje kom återigen Blacke upp i en lite större ledning. Men anförda av Hajarata Touray kom Frysen till 39 lika innan Ebba Björklund fick i en trea till 42 – 39 i slutsekunderna av period tre. Den fjärde blev riktigt spännande. Jämnt större delen av perioden tills Jaiteh Darbos lay-up gav Frysen sju poängs försprång med 3:36 kvar. Blackeberg kom nästan ikapp. Ebba Björklunds trea med 19 sekunder kvar innebar 54 – 55. Timeout Frysen, som sedan lyckades sätta två poäng tack vare Hajarata Touray. Tre poäng upp. Ett sista skott från Blackeberg till likaläge. Men skottet missades. Frysen vann på bortaplan och inkasserade säsongens första seger. Båda coacherna lät startspelarna få mycket speltid. Det var också dom som producerade allra flest poäng, 46 resp. 48 jämfört med bänkspelarnas 8 resp. 9 poäng. Flest poäng för Blackeberg gjorde Solna Vikings fostrade Ebba Björklund med 13 p. Flest för Frysen gjorde 20-åriga Hajarata Touray med 24 poäng. Hajarata tog även 15 returer i stockholmsderbyt. 

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info