Hoppa till sidans innehåll
Foto: Foto: Anders Tillgren

Denna vecka i Basketettan dam (v.49)

10 DEC 2018 12:31
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag kommer att ge er all action från Sveriges näst högsta liga här på basket.se.
  • Skapad: 10 DEC 2018 12:31

BASKETETTAN DAM NORRA

KFUM Blackeberg – KFUM Fryshuset
KFUM Blackeberg mötte KFUM Fryshuset i ett Stockholmsderby på lördagen. De 220 åskådarna i Vällingbyhallen fick se en match mellan två jämnbra lag från den över halvan av tabellen. Fryshuset kopplade ett grepp om matchen redan efter den första perioden 11-20, som sedan följdes upp med 12-17 i den andra perioden. Underläge med 14 poäng för hemmalaget inför den andra halvleken. Den tredje perioden var jämn. Det var först i den fjärde perioden som Blackeberg på allvar närmade sig Fryshuset. Med två minuter kvar satte Soufia Inoussa en trepoängare för Blacke till 59-63. Timeout Frysen, som sedan höll undan och vann. Slut 63 – 72. Ebba Stenman, med meriter från Basketligan, gjorde 24 poäng för sitt Blackeberg. En spelare gjorde fler poäng i matchen och det var Fryshusets Fatou Jallow med 28 poäng.

AIK Basket – KFUM Lidingö
För bara en vecka sedan möttes AIK Basket och KFUM Lidingö. Då vann Lidingö med 70 – 52. Nu var det AIKs tur att ha hemmaplan. Det skulle bli en match med ungefär samma utgång. Lidingö tog ledningen direkt och släppte den aldrig ifrån sig. Utan de tog sin andra raka seger då de vann, 50 – 69. AIKs Moulayna Sidi Baba Johnson gjorde en double-double med 11 poäng och 19 returer. 18-åriga Moulayna har högst snitt av alla i Basketettan i returtagning, 15.1 returer per match. Lidingös U-landslagsspelare Hanna Mebius Svensson satte säsongsbästa med 26 poäng i segermatchen mot AIK.

Västerås Basket – BG Luleå
I Västerås Baskets sista match för året kom BG Luleå på besök. I deras första möte i september vann BG Luleå säkert med 81 – 61. I denna match hamnade VB tidigt i underläge. Men trots tio poängs uppförsbacke så kämpade de sig till en differens på två poäng. 20 – 22 efter period ett. Den positiva trenden fortsatte för hemmalaget i början av den andra perioden då Västerås gick upp i en ledning. Men sedan lossnade det rejält för BG Luleå. BG gjorde 30 poäng i period två och höll VB på 10 p. Ledning med 22 poäng i paus. Den ledningen kunde sedan ökas på i den tredje och BG Luleå defilerade till slutsignalen ljöd. Slut 57 – 90. För Västerås var det den egna produkten Karin Fahlbeck Carlsson som gjorde flest poäng med 11p. I BG Luleå nådde två spelare 18 poäng. Dels Emma Ström från Gammelstads BBK men också Matilda Ekh som har just Västerås Basket som moderklubb och som spelat med de flesta av motståndarna i dagens VB. 

Norrort Basket – Alvik Basket
Norrort Basket tog på söndagen emot Alvik Baskets utvecklingslag hemma i Fribergahallen, Danderyd. Alvik satte högsta fart från början och kom upp i 30 poäng redan i den första perioden (15-30). Andra perioden fortsatte bra för gästerna och de vann även den perioden (14-21). Norrort rådde inte på Alvik utan de gröngula kunde till slut vinna med 20 poäng, 59 – 79. Tre spelare gjorde mer än 20 poäng. För Norrort var det Clara Granlund, 21 p. För Alvik var det de två dubbellicensierade spelarna Tova Sabel (23 p) och Amanda Tivenius (22 p). Båda spelar även för Alvik Basket i Basketligan. 

KFUM Uppsala – BG Luleå
Coach Micke Johansson som i somras tog EM-guld i B-EM för Sveriges U16-landslag har inkasserat idel segrar med sitt BG Luleå denna höst. KFUM Uppsala kunde inte heller dom sätta stopp för riksbasketgymnasiets framfart. Men de kämpade på bra. Redan en bit in i den andra perioden såg matchen ut att vara förlorad för Uppsala, underläge med 19 poäng (11-30). Men de lyckades krympa avståndet till bara fem poängs underläge då perioden var slut 34 – 39. I andra halvlek rann det iväg igen för BG och Uppsala fick se sig besegrade med 30 poäng. Slut 59 – 89. Elva segrar av elva möjliga för BG Luleå. Flest poäng för Uppsala gjorde Lisa Bolander med 15 p. I BG Luleå gjorde alla spelare poäng. Flest poäng gjorde en spelare som fick vara med och lyfta EM-bucklan i somras, Matilda Ekh som i denna match gjorde 15 poäng. 

BASKETETTAN DAM SÖDRA

Huddinge Basket – RIG Mark
I Stuvstahallen tog Huddinge Basket emot RIG Mark på lördagen. Gästerna från Riksbasketgymnasiumet i Mark hade ledningen efter den första perioden (14-19). Sedan kom rycket i den andra perioden då RIG gick ifrån och vann perioden med 18-33, totalt 32-52 och en 20-poängsledning i paus. Även om Huddinge vann period tre och fyra blev det ett för stort gap att täppa igen. RIG Mark vann matchen med slutsiffrorna 69 – 85. För Huddinge gjorde Nina Baresso en double-double 19 poäng och 12 returer. Lägg därtill nio steals för Baresso. För RIG Mark kom Stina Almqvist upp i 22 poäng.  

Oskarshamns BBK – Marbo Basket
För två veckor sedan vann Marbo Basket mot Oskarshamns BBK med 68 -51. Nytt möte i Sporthallen i Oskarshamn denna helg. Det blev ett spännande möte. Efter att ha vunnit var sin period i den första halvleken stod det 29 – 28 till OBBK. I slutet av den tredje perioden gick småländskorna ifrån till 48 – 40. Ett underläge som Marbo jobbade ikapp i den fjärde till 50 lika. Anförda av Linn Norberg tog Oskarshamn åter över taktpinnen och gick ifrån till en ledning som Marbo inte förmådde rå på. Med bara sju spelare lyckades Oskarshamn ta säsongens andra seger då de vann med 61 -59. De lämnade därmed sistaplatsen i tabellen till Södertälje BBK Utveckling. Linn Norberg gjorde en double-double med 21 poäng och 10 returer. Miranda Elebring gjorde även hon en double-double 14 poäng och 16 returer. 

Haga BG Dolphins – IK Eos Utveckling
I Stadium Arena tog Haga BG Dolphins emot IK Eos Utveckling. I en ganska poängrik första period tog eleverna från Norrköpings basketgymnasium ledningen med 26-18. Ledningen behöll Haga BG över den andra perioden så att det till halvtidsvilan stod 41-34. I period tre växlade ledningen mellan lagen men hemmalaget hade en fyrapoängsledning inför den sista perioden 58-54. I matchminut 37:21 satte Felicia Dourva två straffkast för IK Eos till 68-69. Matchen var vänd och laget från Lund släppte sedan aldrig sin ledning. Slutresultatet skrevs till 71 -75. Poängbäst för IK Eos var Karoline Teigland med 22 poäng. Karoline som förra säsongen var ny i laget och kom dessförinnan från Norrort Basket. I Dolphins kom två spelare upp i 16 poäng, Tindra Westermark och Vanessa Taylor. 

Södertälje BBK Utveckling – RIG Mark
RIG Marks andra match i deras stockholmshelg var den tidiga söndagsmatchen mot Södertälje BBK Utveckling. Södertälje som haft en tuff höst där de bara vunnit en match mötte ett RIG Mark som inför matchen var obesegrade. Så skulle det förbli efter visiten i Rosenborg. Redan efter den första perioden hade gästerna ryckt åt sig en 16-poängsledning. Södertälje var inte i ledningen en enda gång i matchen och slutsiffrorna skrevs till 41 – 73. Nio matcher och nio segrar för eleverna på riksbasketgymnasiet i Mark denna höst. Ingen spelare kom upp i tvåsiffrigt i SBBK. Sabina Radonja nådde högst med sju poäng. Förstaårseleven Stina Almqvist som snittar fina 17.9 poäng per match kom i matchen mot Södertälje upp i 20 poäng, vilket var flest för RIG Mark. 

Helsingborg BBK – Marbo Basket
Västgötalaget Marbo Basket bytte Småland mot Skåne, då de efter lördagens match mot Oskarshamn hade ytterligare en bortamatch denna helg. Nämligen söndagens möte mot Helsingborg BBK. Marbo som är nykomlingar i årets Basketetta gjorde en bra första halvlek mot tredjeplacerade HBBK. Trots tiopoängs underläge under den första perioden kom Marbo tillbaka och gick till halvtidsvila med en minimal ledning 30 – 31. Period tre blev dock mindre lyckad för gästerna. De fick bara sex poäng framåt samtidigt som Helsingborg gjorde 23 p. En jämn fjärde period hjälpte inte Marbo utan HBBK kunde vinna med 68 – 50. Samtliga spelare i bägge lagen gjorde poäng. Flest för Helsingborg gjorde Alma Fransson med 14. För Marbo nådde Emma Häger högst med 16 poäng. Nämnas bör också Mathilda Ågren som tog hela 19 returer för hemmalaget.

Brahe Basket – IK Eos Utveckling
IK Eos Utvecklings helg avslutades med en match i Huskvarna Sporthall mot Brahe Basket. Det blev en ganska jämn match. Särskilt den första halvan, där ledningen skiftade mellan lagen och Brahe hade en liten ledning efter 20 minuter spelade, 29 – 27. Den tredje perioden gick i IK Eos favör. Men Brahe fortsatte streta emot och var två poäng ifrån efter fyra spelade minuter av den fjärde perioden. Topplaget IK Eos Utveckling höll dock undan och vann matchen på bortaplan 51 – 60. I Brahe kom ungerskan Mirjam Sipos upp i 13 poäng, flest för hemmalaget. IK Eos främste poänggörare var Felicia Dourva med 18 p. Felicia som även representerar IK Eos i Basketligan.

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info