Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Denna vecka i Basketettan Dam (v.6)

11 FEB 2019 08:42
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag ger er all action från Sveriges näst högsta liga.
  • Skapad: 11 FEB 2019 08:42

Så här ser tabelläget ut just nu i Basketettan dam Norra och Södra

NORRA

KFUM Fryshuset Basket – KFUM Blackeberg
Redan på tisdag kväll var det ett stockholmsderby i Fryshuset, mellan KFUM Fryshuset Basket och KFUM Blackeberg. I december vann Frysen på bortaplan mot Blackeberg med 72 – 63. I Basketettan Norra låg de före denna match på tredje resp. fjärde plats i tabellen. Upplagt för en het drabbning. Det blev också spännande större delen av matchen. Första perioden kunde Blackeberg ta hand om genom 14 – 20. Den andra perioden var jämn och Frysen vann den med två poäng, 22 – 20. Fyra poängs ledning för Blacke. I den tredje perioden utjämnades matchen då Fryshusets Hajarata Touray satte en tvåa till 51 – 51 i slutminuten av densamma. Ledningen växlade mellan lagen i början av den fjärde perioden. Men en run på 9 – 0 för Blackeberg grundlade sedan segern och revanschen mot Fryshuset. Slutresultat 64 – 77. Främste poänggörare för de isblå var Camilla Flefil med 14 p. I Blackeberg kom två spelare upp i 13 poäng. Det var Louise Berlin som nu gör sin sjätte raka säsong samt Serah Engström som är inne på sin femte säsong för de rödvita.  

KFUM Uppsala – Alvik Basket
På onsdagen möttes KFUM Uppsala och Alvik Basket. Två utvecklingslag till respektive ligalag. Uppsala var spellediga förra helgen då deras U19-lag vann sin grupp i USM omgång 1 och blev därmed direktkvalificerade för omg. 3. Alvik å sin sida spelade omgång 2 av EYBL – European Youth Basketball League – i Riga Lettland för åldersgrupp U18. Mot europeiskt toppmotstånd gjorde Alvik bra ifrån sig. Fyra vinster och en förlust i Riga för Alvik. Matchen i SEB USIF Arena skulle bli otroligt spännande. Uppsala inledde med att vinna första perioden med en poäng, 17 - 16. I den andra skiftade ledningen flera gånger och det var lika i paus, 34 - 34. I den tredje perioden gick Uppsala upp som mest i en niopoängsledning. Men Alvik studsade tillbaka och inför den fjärde perioden stod det 57 - 54. Återigen tog de rödklädda kommandot och då Lisa Bolander satte en trea ledde hemmalaget med 10 p. Alvik kämpade sig in i matchen igen och med 1:34 kvar var det lika, 71 - 71. Alvik tog sedan ledningen. Men Uppsala fick i en trepoängare med 18 sekunder kvar. Ledning med en poäng för hemmalaget. Timeout Alvik. Sista anfallet och med två sekunder kvar satte Jessica Törnberg en layup. 2 p till Alvik och seger på bortaplan. 74 - 75. Sylvia Leth gjorde 24 p och tog 13 returer för Alvik. Matchhjälten Jessica Törnberg gjorde sitt säsongsbästa med 29 p. För Uppsala nådde Lisa Bolander högst med 23 p.

Västerås Basket – KFUM Lidingö
En till mitt-i-veckan-match spelades, den mellan Västerås Basket och KFUM Lidingö. VB som har ett bra hemmafacit hade en återvändare i truppen. Jasmine Gutenberg som tidigare under denna säsong representerat konkurrenterna Uppsala i Basketettan Norra. Även Lidingö hade en comebackande spelare i laget då Amanda Forsgren Ögren gjorde sin första match för säsongen. Lidingö tog en tidig ledning. Men med sju olika målskyttar kunde VB vinna period ett med 15 - 9. Ledningen utökades i den andra så att det stod 27 - 21 med halva matchen spelad. I matchminut 28:46 satte Karolina Tellman två straffkast för Lidingö. Underläge med två poäng (41-39). Västerås satte sju poäng efter det som gav 48 - 39 inför den sista perioden. Lidingö Basket lyckades sedan aldrig täppa till det underläget. Västerås vann med 60 - 50. Poängfördelningen var jämn i hemmalaget. Flest gjorde Lovisa Hägg med 11 p. 25-åriga Lovisa som gör sin andra raka säsong för sin moderklubb, efter att ha spelat fem säsonger i Luleå Stars. För de vinröda satte Hanna Mebius Svensson flest med 18 poäng.

Norrort – AIK Basket
På torsdagskvällen var det ett 08-derby i Tibblehallen, Täby, norr om Stockholm. Norrort mot AIK Basket. AIK vann höstens täta möte med två poäng (64 – 62). Även denna match började jämnt innan AIK kunde rycka åt sig en sjupoängsledning i slutet av den första perioden, 13 – 20. I den andra perioden utökade AIK sin ledning så att det till den långa vilan stod 20 – 35. Norrort fick låga scores i den tredje medan AIK trampade på. 6 – 23 vilket innebar 26 – 58. Matchen var avgjord och AIK kunde till slut vinna stort, 41 – 79. Flest poäng för Norrort gjorde Rebecka Ekström med 10 p. Samtliga elva spelare i AIK gjorde poäng och tog returer. Två spelare kom upp i 17 poäng. Dels Moulayna Sidi Baba Johnson men också en hemvändare – Crystel Bittar. Crystel som spelat i Solna Vikings/Solna Branten/AIK Basket genom åren och som blev vald till ”Årets stjärnskott” i Basketligan 2018. Crystels framfart uppmärksammades internationellt och hon blev proffs i det tjeckiska topplaget Basketball Nymburk denna säsong. Till glädje för AIK förstärker nu Crystel Bittar AIK Basket en tid i Basketettan! 

BG Luleå – KFUM Fryshuset Basket
KFUM Fryshuset Basket reste till Norrbotten för två matcher på två dagar i Luleå Energi Arena. På lördagen stod BG Luleå för motståndet. BG som haft en strålande säsong med idel segrar stötte på hårt motstånd i den första halvleken. Period ett blev riktigt poängrik 24 – 23 till BG Luleå. Fryshuset gick upp i ledning i mitten av den andra perioden. Något som BG kunde vända på och gå till halvtidsvila med ledning 44 – 37. Inledning av tredje perioden var lyckosam för Lulelaget, då de fick en run på 19 – 1. Detta var matchavgörande och Fryshuset reste sig aldrig från det. Istället fortsatte gymnasieeleverna att mata in poäng och vann till slut med stora siffror. 92 – 59. Samtliga spelare i bägge lagen gjorde poäng i matchen. Fem spelare kom upp i tvåsiffrigt för BG Luleå. Cecilia Holmberg och Sanna Ström nådde högst med 13 p. Fatou Jallow gjorde flest för Frysen med 17 p.

Luleå Stars – KFUM Fryshuset Basket
KFUM Fryshuset Baskets tredje match denna vecka och den andra i Luleå var på söndagen mot Luleå Stars. Senast lagen möttes var för två veckor sedan i Stockholm. Så vann Fryshuset med 66 – 54. Nu fick Luleå Stars en fin start på matchen och gick upp i en tiopoängsledning efter den första perioden, 21 – 11. I den andra perioden var rollerna ombytta. Fryshuset hade en fin period och minskade Luleås ledning till en poäng. 27 – 26 efter halva matchen. Frysen medgång fortsatte i början av den tredje perioden och de gick upp i en fempoängsledning. Men Stars bet sig fast och inför den fjärde stod det 47 – 48. Hemmalaget var sedan starkast i den sista 10-minutaren. Revansch och seger för Stars med 76 – 63. Samtliga åtta spelare i hemmalaget gjorde poäng. 17-åriga Moa Erlandsson som gör sin första säsong för Stars satte sitt säsongbästa med 21 poäng. Den som gjorde flest för Fryshuset var Fatou Jallow med 13 p. Noterbart också att Emmy Sundqvist spelade matchens alla minuter och svarade för en double-double med 13 poäng och 13 returer för sitt Luleå Stars.

KFUM Östersund – KFUM Uppsala 
KFUM Östersund tog emot KFUM Uppsala på söndagen i Östersunds sporthall. Uppsala fick en bra start med sex raka poäng. Men Östersund vände på tillställningen rätt snabbt och ledde med 20 – 9 efter den första perioden. En ledning som de ljusblå kunde utöka i den andra perioden så att det stod 44 – 26 i halvtid. ÖB kontrollerade matchen, hade en stor rotation på samtliga 12 spelare och kunde till slut vinna med 71 – 55. Vid sidan om Ta’Rea Cunnigan som gjorde 20 poäng så var Olivia Lindgren framstående med 18 poäng, vilket var säsongsbästa för 23-åriga Oliva. I Uppsala nådde Lisa Bolander högst med 16 poäng.

Alvik Basket - Norrort
Sista match ut på söndagen var den mellan Alvik Basket och Norrort. Publiken i Åkeshovshallen fick se en ganska målsnål men jämn match. Norrort vann den första perioden, 14 – 15. Men den andra vann Alviks utvecklingslag så att de istället hade ledningen med en poäng i halvtid, 30 – 29. I den tredje perioden fick Norrort bara fyra poäng. Alvik noterades för elva poäng. Ledning med åtta inför sista perioden. Clara Granlunds trea för Norrort gav ett underläge med tre poäng i matchminut 35:38. Alvik kunde dock hålla undan och vinna matchen. Slut 52 – 45. Norrort fortfarande utan bortaseger denna säsong. Två spelare kom upp i tio poäng för Alvik. Kroatiskan Karla Vres samt Hanna Isaksson, 190 resp. 191 cm långa. För Norrort gjorde Rebecka Ekström flest poäng med 20 p.

SÖDRA

RIG Mark – Haga BG Dophins 
På torsdagen var det match i Arenahallen i Skene mellan RIG Mark och Haga BG Dolphins. Två gymnasieskolor emot varandra. Helgen innan hade Dolphins vunnit sin grupp i omgång 2 av USM damer U19. RIG Mark spelade då U18 EYBL – European Youth Basketball League i Pärnu, Estland. Det blev tre vinster och två förluster för RIG Mark mot Europeiskt toppmotstånd. I höstas när RIG Mark och Haga BG Dolphins möttes i Norrköping blev den en komfortabel seger för RIG (61-82). Det skulle det bli även i denna match. Dolphins hade inte ledningen någon gång i matchen. Med periodsiffrorna 25-12, 20-11, 23-19, 17-14 kunde RIG ta sin 13:e raka seger i Basketettan Södra. Slutresultat 85 – 56. En spelare i Dolphins kom upp i tvåsiffrigt och det var Ida Ojala med 16 p. Ida tog även 10 returer. Flest poäng i Karin Inger Keys trupp gjorde Stina Almqvist med 24 p.

Oskarshamns BBK – IK Eos Utveckling 
IK Eos Utveckling åkte nordost på lördagen för ett möte med Oskarshamns BBK i Sporthallen. Med gott självförtroende tog sig laget från Lund sig an uppgiften. 12 raka segrar och en första plats i tabellen. För OBBK har det gått knackigare denna säsong. Tre segrar och i nuläget en sista plats. Oskarshamn fick för dagen också klara sig utan lagets stjärna Linn Norberg. IK Eos visade redan i första perioden att det var klasskillnad lagen emellan, 9 – 30. Efter den andra perioden var matchen avgjord. 22 – 56 totalt efter 13 – 26 i perioden. En jämn andra halvlek gav sedan slutresultatet 44 – 83. Storseger för IK Eos. Två spelare gjorde 14 poäng var i OBBK. Amanda Sjögren och Hanna Kvarnmyr. I IK Eos gjorde samtliga spelare poäng. Flest gjorde 16-åriga Julia Nyström med 18 poäng. Julia tog även åtta returer och levererade 10 assist.

Huddinge Basket – Brahe Basket
Huddinge Basket som haft en formsvacka med bara en vinst på de sex senaste matcherna tog emot Brahe Basket som haft en än djupare svacka med nio raka förluster. Senaste vinsten för Brahe var mot just Huddinge i början på november. Första perioden denna lördag var jämn och slutade 22 – 20. Ledingen skiftade i den andra perioden. Tack vare Pernilla Eirons tre satta straffkast precis innan halvtid fick Huddinge ledningen med fyra poäng, 39 – 35. Den tredje var även den jämn och Brahe kom upp i likaläge flertalet gånger. 53 – 52 inför den sista perioden. Nina Baresso som spelade matchens alla minuter gjorde 13 av Huddinges 16 poäng i den fjärde. Det var tillräckligt för seger då Brahe bara fick åtta poäng i samma period. Seger för Huddinge Basket med 69 – 60. Tilda Sjökvist gjorde fina 21 poäng för Brahe. Nina Baresso svarade för en fantastisk double-double med 37 poäng och 15 returer!

Marbo Basket – Haga BG Dolphins
I skrivande stund fanns tyvärr ingen statistik eller matchinfo från mötet mellan Marbo Basket och Haga BG Dolphins. 

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info