Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Denna vecka i Basketettan Dam (v.7)

18 FEB 2019 10:42
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag ger er all action från Sveriges näst högsta liga.
  • Skapad: 18 FEB 2019 10:42

NORRA

KFUM Lidingö – KFUM Blackeberg
Första matchen ut vecka 7 var redan på tisdagen. Stockholmsderby mellan KFUM Lidingö och KFUM Blackeberg. Före matchen 10:an mot 3:an i tabellen. Blackeberg utgick också med vinsten i deras senaste möte (65-49). På trägolvet i Hersby sporthall bidrog Randi Abrahamsson till att Blacke gick upp i en ledning efter första perioden, 10 – 17. Randi satte tre treor. Den andra perioden vann Lidingö och kunde minska underläget till två poäng efter halva matchen spelad, 21 – 23. Den tredje perioden blev lyckosam för hemmalaget. Lidingö vann den med 20 – 6 och hade ledningen med 12 poäng inför den sista perioden, 41 – 29. Det var en ledning som aldrig hotades i den sista fjärdedelen av matchen. Lidingö Basket höll undan och vann matchen med 54 – 40. Blackebergs lägsta score för säsongen. Hanna Mebius Svensson som snittar 14.5 poäng per match gjorde flest för Lidingö med 19 p. En spelare kom upp i tvåsiffrigt hos Blackeberg. Det var Randi Abrahamsson med 11 p.

KFUM Blackeberg – Västerås Basket
KFUM Blackebergs andra match vecka 7 var på hemmaplan mot Västerås Basket. Första perioden i denna lördagsmatch var jämn. På ”signalen” satte Cecilia Berggren en lay-up till ledning för Blackeberg med 23 – 19 då period ett var till ända. De poängen ingick i den svit av 11 raka poäng som hemmalaget gjorde i slutet av första och början av den andra perioden. Blackebergs medgång fortsatte och de kunde vinna period två med 25 – 11. Totalt 48 – 30. Tung uppförsbacke för Västerås. Motlutet höll i sig för gästerna i den tredje perioden. Blackeberg utökade sin ledning efter 19 – 8 i perioden. Ingen ljusning för VB i den fjärde. Matchen slutade med nästan samma slutresultat som i höstas. Då vann Blackeberg med 83 – 58. Nu 83 – 59. I VB kom tre spelare upp i 15 poäng, det var Evelina Strömberg, Amelie Nilsson och Karin Fahlbeck Carlsson. Samtliga tio spelare i Blackeberg gjorde poäng och tog returer. Lagkapten Ebba Stenman gjorde flest med 19 p.

AIK Basket – Alvik Basket
I Vasalundshallen i Solna var det ett derby på lördag eftermiddag. AIK Basket mot Alvik Baskets utvecklingslag. Höstens möte vann Alvik med 60 – 53. I denna drabbning startade AIK bra och tog ledningen med sju poäng efter den första perioden, 22 – 15. En ledning som hölls intakt till halvtid efter 14 – 14 i den andra. Även den tredje perioden var jämn 11 – 12. Men till Alviks nackdel kom de aldrig närmare i den andra halvleken. AIK höll stången och vann matchen med 70 – 56. Alviks främste poänggörare var U-landslagsspelaren Sylvia Leth med 14 p. Sylvia tog även 14 returer. Starkt bidragande orsak till AIKs seger var Moulayna Sidi Baba Johnson med en effektivitet på höga 33. Även hon U-landslagsspelare. Moulayna gjorde 21 poäng och tog 15 returer.  

Luleå Stars – KFUM Östersund
Norrlandsderby, då tog KFUM Östersund bussen de 60 milen till Luleå. På lördagen mötte de Luleå Stars. I december vann ÖB övertygande med 90 – 59. Denna match blev betydligt jämnare. Stars började bäst och ledde med 18 – 11 efter period ett. Det blev exakt motsatta siffror i den andra så att det stod 29 – 29 inför den tredje perioden. Väl där ryckte Östersund åt sig en niopoängsledning. Men Stars minskade avståndet till fyra poäng. 44 – 48 efter tre perioder. Sedan fick Stars en run på 10 – 0 och övertog ledningen. Mitt i fjärde perioden hade ÖB täppt till den ledningen till lika läge. Topplaget Östersund vände och lyckades till slut vinna sin 14e match för säsongen. Slut 61 – 68. 21-åriga Elin Lomgren som även representerar Luleå Baket i Basketligan gjorde flest poäng för Stars med 17 p. Nio spelare i Östersunds 12-mannatrupp spelade matchen. Fem av dessa gjorde poäng. Flest gjorde den 20-åriga guarden Stina Dahlin med 19 p. 

BG Luleå – KFUM Östersund
Kl. 12.00 på söndagen var det dags för KFUM Östersunds andra match i Luleå. Toppmötet mot hittills obesegrade BG Luleå. Höstens täta möte vann BG med tre poäng i Östersund (66-69). Även denna match började jämnt. 15 – 16 efter den första perioden. Men sedan blev det grus i maskineriet för Östersund. Endast två (!) poäng i den andra perioden samtidigt som eleverna från riksbasketgymnasiet kom upp i 19 p. Ledning 34 – 18 efter halva matchen spelad. Östersund försökte reparera skadan i den andra halvleken. De kom som närmast nio poängs underläge i början av den tredje. Men det var inte Östersunds dag. BG Luleå ångade på och vann till slut med ett tjog. Slut 65 – 45. I den övertygande segern var poängfördelningen jämn i hemmalaget. Förstaårseleven Sanna Ström nådde högst med 11 p. För ÖB var det amerikanskan Ta’Rea Cunnigan som gjorde flest med 13 p.

KFUM Fryshuset Basket – Norrort
På söndagen var det ett stockholmsderby mellan KFUM Fryshuset Basket och Norrort. Gästerna fick en bra start och tog ledningen med 6 – 14 efter period ett. Fortsatt låga poäng i den andra för Fryshuset. Norrort kunde gå till halvtidsvila med en leding om 17 poäng, 15 – 32. Men med en run på 13-0 i början av den tredje perioden minskade Frysen avståndet upp till Norrort. Då Lova Nybom Hedefalk satte en tvåa för hemmalaget var det helt lika efter period tre, 35 – 35. Den fjärde perioden blev jämn. Ledningen växlade lagen emellan. I det spännande mötet kunde Norrorts Clara Granlund fastställa slutresultatet till 48 – 53. Norrorts första bortaseger för säsongen. För Fryshuset gjorde Camilla Flefil flest poäng med 14. Camilla som har Stockholmspolisens IF Basket (numera Hammarby Basket) som moderförening. För Norrort nådde Rebecka Ekström högst med 15 p.

KFUM Uppsala – KFUM Lidingö 
Söndagens sista match var den mellan KFUM Uppsala och KFUM Lidingö. Uppsala fick en bra start och gick upp i ledning, 17 – 12 efter den första perioden. Efter nio raka poäng i början av den andra ledde Lidingö. Men Uppsala vände på steken och gick till halvtid med 36 – 27. Sedan föll de kommande perioderna till hemmalagets fördel. 18 – 14 och 19 – 14 fastställde slutresultatet till 73 – 55. Hanna Mebius Svensson gjorde 17 poäng för sitt Lidingö. Flest poäng för Uppsala gjorde Lisa Bolander med18 poäng efter bl.a. 5 av 5 satta från straffkastlinjen. Lisa som är fjärde bäst i Basketettan från straffkast med 80.3 % i snitt.

SÖDRA

Helsingborg BBK – IK Eos Utveckling
På onsdagen var det ett skånederby mellan Helsingborg BBK och IK Eos Utveckling. En viktig match i kampen om topp-tvåplacering. IK Eos med en förlust och HBBK med två förluster före kvällens drabbning. Premiären i höstas vann IK Eos komfortabelt med 69 – 45 mot HBBK. Första perioden i denna match var jämn och slutade 18 – 19. I den andra perioden fick IK Eos en run med 14 raka poäng. De vann perioden med 8 – 19 och gick till pausvila med 26 – 38. I den tredje knappade Helsingborg in på gästerna. 23 – 17 gav 49 – 55 inför den sista. Underläge med sex poäng. Men HBBK kom aldrig supernära IK Eos. Utan vinsten gick för andra gången denna säsong till laget från Lund. Slut 63 – 68. Två spelare nådde 12 poäng för Helsingborg, Mathilda Ågren och Isabelle Finke. Mathilda tog även 12 returer. Poängrikast för IK Eos var 18-åriga Felicia Dourva med 17 p.

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info