Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Denna vecka i Basketettan Dam (v.9)

04 MAR 2019 09:20
Ny vecka och ny rapport från Basketettan dam, signerad Jacob Stenlund från Västerås Basket, som varje måndag ger er all action från Sveriges näst högsta liga.
  • Skapad: 04 MAR 2019 09:20

NORRA

BG Luleå – Norrort 
Som framgått tidigare på basket.se kommer Riksbasketgymnasiet i Luleå att vara värd för Basketettans Final 4 på damsidan den 30-31 mars. Redan nu är BG Luleå och KFUM Östersund klara från Basketettan Norra. Men det återstår ett antal omgångar innan dess. På lördagen tog BG Luleå emot Norrort i Hälsans Hus. Norrort som förra helgen gav Östersund en rejäl match fick svårt att matcha BG. I den första perioden gick hemmalaget upp i ledning 20 – 12. Norrort minskade det underläget till fyra poäng. Men sedan var det BG Luleå för hela slanten. Den andra perioden slutade 27 – 9. Över andra och tredje perioden fick BG en run 24 – 0.  De trummade på och för andra gången denna säsong kom de över 100 poäng. Matchen slutade hela 105 – 44. Samtliga spelare gjorde poäng och tog returer i BG Luleå. Mathilda Åhlberg gjorde 20 p och hennes lagkamrat Matilda Ekh 21 p. För Norrort nådde Rebecka Ekström högst med 13 p.

Luleå Stars – Norrort 
Norrorts andra match i ett vintrigt Luleå var på söndagen mot Luleå Stars. Ny match och lördagens förlust skakade Norrort av sig. De kom ut starkt i den första perioden med en ledning som mest med 14 poäng. Något som Stars minskade till fem då period ett var slut, 15 – 20. Norrort tog sedan på nytt kommandot i den andra perioden och de kunde gå upp i sin största ledning i matchen då det i halvtid stod 28 – 46. Aderton poängs underläge för Luleå. Som inte gav upp. De första fem minuterna av den tredje perioden blev lyckosamma för Stars. De gjorde 15 raka poäng och minskade avståndet till tre. Sedan var det jämnt resten av den perioden. Inför den fjärde perioden stod det 52 – 54. Den sista blev jämn. Jenny Södersten ordnade oavgjort med 2:34 kvar (65-65). Men fler poäng gjorde inte hemmalaget. Norrort gjorde däremot sju poäng till vilket resulterade i seger och slutresultat 65 – 72. I lagens första möte för säsongen gjorde Jenny Södersten 22 poäng. En spelare gjorde fler och det var Norrorts Rebecka Ekström med 27 p, säsongsbästa för Rebecka. Andrea Tendahl gjorde en double-double för segrarna med 13 p och 18 returer. Lägg därtill imponerade 6 blocks för Norrorts #15.

Alvik Basket – KFUM Lidingö 
På söndagen var det ett 08-derby i Åkeshovshallen. Alvik Basket mot KFUM Lidingö. Premiären i höstas vann Alvik med en poäng efter en spännande upplösning av matchen. Även denna match blev jämn. 15 -13 stod det efter den första perioden. I den andra perioden växlade ledningen mellan lagen och Alvik gick till den långa vilan med en poängs ledning, 32 – 31. Line Göranssons två satta straffkast i slutet av den tredje perioden förkunnade en fyrapoängsledning till Lidingö 43 – 47. Lika var det en gång i den fjärde perioden. Men Lidingö Basket skulle få sin revansch. De vann på bortaplan med 51 – 60. I Alviks unga utvecklingslag gjorde 16-åriga Matilda Söderlund flest med 14 p. Matilda som inledde säsongen hos seriekonkurrenterna Fryshuset, men som sedan årsskiftet tillhör Alvik. I Lidingö gjorde alla spelare poäng och tog returer. Flest gjorde Line Göransson med 15 p och 16 returer.  

SÖDRA

Marbo Basket – Brahe Basket
De två nykomlingarna i Basketettan Södra Marbo Basket och Brahe Basket har haft lite olika utfall av säsongen så långt. Brahe började väldigt bra med tre segrar på fyra matcher, däribland premiären mot Marbo som de vann med 74 – 60. Men sedan dess har de radat upp elva raka förluster. Marbo å sin sida inledde serien svagt med fem förluster och flera av dem med mycket stora siffror. Men sedan dess har utvecklingen vänt och de har inkasserat sex vinster, senast mot topplaget Helsingborg. Denna match skulle bekräfta respektive lags form. Den första perioden slutade 20 – 11. Ledningen ökade på i den andra då Brahe bara fick med sig fyra poäng mot Marbos 13. Period tre vann också Marbo Basket, 16 – 13. De kunde sedan kontrollera matchen i den fjärde, som var den enda perioden som var poängmässigt helt jämn, 18 lika. Marbo vann matchen i Kinnahallen med 67 – 46. Flest poäng för Brahe Basket gjorde Tilda Sjökvist med 15 p. Flest för västgötarna gjorde Emma Häger med 19 p.

IK Eos Utveckling – RIG Mark 
Toppmöte i Basketettan Södra på söndagen. IK Eos Utveckling mot RIG Mark. De 168 åskådarna i Eoshallen fick se en jämn och spännande match. Minimal ledning för hemmalaget efter period ett, 14 – 13. Den andra perioden vägde över till RIG Mark så att det stod 29 – 30 efter halva matchen spelad. IK Eos Julia Nyström utjämnade till 43 – 43 i mitten av den tredje perioden. Sedan gjorde RIG ett miniryck till 43 – 50. Sju poängs underläge inför den fjärde perioden för de grönklädda. RIG Mark behöll sedan ledningen fram till matchminut 37:23 då Julia Nyström satte en trea (57-56). Upplösningen blev dramatisk. Sex sekunder kvar och tre poängs ledning för skånskorna tack vare Julia Nyströms lay-up. Timeout RIG Mark, som behövde en trepoängare för att åstadkomma en förlängning. De försökte, men skottet blockades av Julia Nyström. Slut 65 – 62. Vinst för IK Eos Utveckling. Bägge lagen har nu varsin förlust denna säsong. Vinner lagen sina resterande matcher innebär det ändå att RIG Mark kommer etta i Basketettan Södra före IK Eos Utveckling, då RIG vann deras första möte med större siffror, 77 – 59 och därmed får en bättre placering på inbördes möten. Flest poäng för gästerna gjorde Precious Johnson med 20 poäng, Precious tog även 12 returer. Matchvinnaren Julia Nyström gjorde flest för IK Eos med 17 p. 

Skribent: Jacob Stenlund


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info