Hoppa till sidans innehåll

Derby mot Danmark när EM-kvalet inleds

2018-08-17 11:21
Efter VM-kvalet stundar nu EM-kval. Danmark och Vitryssland är Sveriges första hinder på vägen mot Basket-EM 2021. Och matcherna är av allra högsta betydelse. I trelagsgruppen går vinnaren vidare direkt till EM-kvalet hösten 2019.
  • Uppdaterad: 2018-09-16 08:53

De övriga två lagen får kvala ytterligare i augusti nästa år. Det är inget som Sverige har för avsikt att göra. Danskarna har redan deklarerat att Sverige är storebror och håller en låg profil inför mötet, men bakom kulisserna är det nog annat ljud i skällan. Danmark har ett ungt landslag som vunnit fem raka matcher och krossade Armenien inför rekordpublik i juni. Lagets största stjärna är Shevon Shields som inför denna säsong skrev på för det spanska Euroleaguelaget Baskonia. 

Matchen den 16 september i Ballerup Arena kommer att bli en tuff match för Ludde Håkanson, Chris Czerapowicz, Viktor Gaddefors och resten av gänget. Förutom Shields finns i danska laget också Adama Darboe som tidigare firade framgångar med Borås Basket i SBL samt Kevin Larsen som spelar i spanska Manresa i ACB. Men på papperet har Sverige ändå ett starkare lag, med mer erfarenhet av tuffa matcher och en tung historik bakom sig. Sverige har 52-5 i facit mot Danmark historiskt.

SBBF hoppas även på ett övertag vid sidan av planen. De senaste åren har de svenska landslagen dragit större publik än någonsin och allt talar för att trenden fortsätter. Närheten till Sverige kommer att locka stora mängder svenska fans till Köpenhamn och det talas om att det kan bli den största bortaklacken någonsin i svensk basket.

Svenska Basketbollförbundet kommer att erbjuda basketföreningar väldigt billiga biljetter för att skapa en fantastisk stämning på bortaplan. Vi har slagit rekord i Stockholm men vet att det finns massor av basketmänniskor i södra Sverige som inte sett herrlandslaget på länge. En söndagseftermiddag i Köpenhamn i september är väl bland det dejligaste man kan få som bortasupporter.

Supporterklubben Moose Nation har för övrigt deklarerat att de ämnar invadera sundet och dominera Ballerup Arena. 

- Vi tror på en svensk invasion av Danmark helt enkelt och en fantastisk upplevelse på bortaplan, jag kommer själv skrika mig tokhes, säger SBBF:s marknadsansvarige Johannes Wohlert.  
Ballerup Arena tar 4000 personer och det kan bli en fantastisk kamp både på planen och på läktaren i denna gryta.

Sverige kommer att samlas den 8 september för träningsläger i Helsingborg och åker sedan över sundet den 14 september. Det kommer att finnas möjlighet för dem som har köpt biljetter till matchen att träffa laget i Helsingborg under uppladdningen.

Köpa biljetter: 
Biljetterna kostar 40 kr för barn (15 år o yngre) och 80 kr för vuxna (vid köp av minst 10 stycken) och kan beställas via mail till SBBF (This is a mailto link) fram till den 2 september.

Det går också bra att köpa biljetter direkt till matchen här >>>

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info