Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sofia Andersson

Det världsvana basketproffset som ska ta Sverige till EM

2018-02-06 08:40
Farhiya Abdi är globetrottern och basketstjärnan som sett mer av världen vid 25 års ålder än många andra gör under en livstid. Nu är hon helt inställd på att ta det svenska landslaget till ännu ett EM-slutspel.
  • Uppdaterad: 2018-02-21 10:59

Turkiet. Israel. Polen. USA. Sverige. Slovakien. Spanien. Farhiya Abdi har spelat basket på många olika platser runtom i världen. Och mycket basket har det blivit också. När hon lämnade Sverige som 19-åring 2011 har det mer eller mindre varit basket non-stop. Spel i Europa under vintern; landslag och WNBA på sommaren. Det sliter på kroppen, men ännu mer på skallen.

– Det är tufft, säger Farhiya Abdi. Man tänker inte på det när man väl spelar, men i slutet av säsongen känner man i kroppen att man inte orkar. För mig var det mest mentalt att det kändes som att jag inte hade något liv och inte hade tid till någonting.

Efter tre säsonger med Los Angeles Sparks i WNBA sa kroppen ifrån innan sommaren 2016 och Farhiya tog det långsiktiga beslutet att hon vill ta ledigt en sommar. Tanken var hela tiden att hon bara skulle ta paus från en säsong och sedan åka tillbaka till Sparks sommaren efter. Men envisa småskador gör att hon nu funderar en vända till.  

– När jag spelar, då ska jag vara 100 procent. Det är inte värt det att åka dit för att göra det halvdant, så vi får se, säger Farhiya. 

Farhiya vill inte bli missförstådd: hon älskar fortfarande basket. Hon känner en stor tacksamhet till sporten som tagit henne över hela världen. En ung Farhiya i Enskede hade aldrig kunnat föreställa sig att det blev såhär, att hennes bollkänsla, träningsvilja och målmedvetenhet skulle ge henne chansen att uppleva så många kulturer och träffa så många människor. Men det finns både upp- och nergångar. Varierande speltid, ettriga skavanker och otroligt mycket tid borta från familj och vänner är några av utmaningarna med livet som professionell basketspelare.

Men just nu känns det bra. Sen hon anlände hos Wisla Krakow i december har hon spelat för fullt. Krakow leder den polska ligan och Farhiyas roll har blivit att hon hoppar in från bänken och bidrar med kring 20 minuter per match. 

Nu blir det miljöombyte igen när det vankas landslagssamling och EM-kval. Med 111 landskamper i olika junior- och seniorsammanhang har det blivit en van känsla för Farhiya att ta på sig det blågula matchstället - och skiftet från att kvalmatcher tidigare spelades sommartid till att nu spelas under den europeiska säsongen är ett högst välkommet besked för landslagsstjärnan.

– Nu ska det bli kul igen när det känns som att det börjar bli en vana, säger Farhiya. Det är alltid kul att spela för sitt land. Det är en stolthet och samma känsla som när jag var U16.  

Liksom Wisla Krakow är överst i tabellen i polska ligan sitter Sverige på gruppledning i sin EM-kvalgrupp. Nu har svenskorna chansen att stärka den ledningen med två hemmamatcher, mot Italien i Borås den 10 februari och ett returmöte mot Kroatien på Hovet i Stockholm den 14 februari. Amanda Zahui pratade om det svenska självförtroendet och hur viktigt det är för Sverige att snabbt hitta den känslan de hade vid den senaste landslagssamlingen i november. Farhiya tror inte att det kommer bli några större problem: 
– Det var inte svårt att hitta självförtroendet från början, eftersom vi har bra coacher och bra lagkamrater. Den gången hade vi inte heller setts på sex-sju månader, men det klickade direkt. Men jag har ingen tvekan alls att vi kommer hitta det. 

Liksom resten av landslaget är Farhiya upprymd över det faktum att de kommer spela landskamp i en av Sveriges verkliga finrum i sportsammanhang. 

– Vi trodde aldrig någonsin att vi skulle spela på Hovet, det fanns inte på kartan förut, säger Farhiya.

Hon har märkt det lyftet som svensk basket har fått de senaste åren. Hon ser att sporten syns överallt i sociala medier, folk runtomkring henne pratar om landslaget och matchen på Hovet (och biljettförsäljningen som redan slagit rekord) är ett klockrent kvitto på att sporten numera tas på allvar. 

– Sen hjälper det såklart att vi vinner, tillägger Farhiya. Ingen vill se ett lag som förlorar.  

Att förlora ligger inte i Farhiya Abdis planer heller. Hela landslaget har samma inställning: de ska spela EM-slutspel. Om Sverige lyckas med det, finns det en god chans att en globetrotter från Enskede har ett finger med i spelet. 

Missa inte Farhiya och resten av landslaget! 
Bjud in alla dina vänner till Sverige-Kroatien på Hovet den 14 februari. 
Köp era biljetter här >>>

Skribent: Johannes Grufstedt


 
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

 

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info