Hoppa till sidans innehåll
Foto: BILDBYRÅN / ANDREAS L ERIKSSON

Elin Eldebrink: “Det här gänget har ännu högre kapacitet än 2013"

09 NOV 2018 09:41
På måndag samlas damlandslaget för att förbereda sig inför de sista två matcherna i kvalet till EM 2019. En av huvudfigurerna är Elin Eldebrink och hon är övertygad om att det här landslaget kan uträtta samma stordåd som 2013. Men först: Italien.
  • Skapad: 09 NOV 2018 09:41

Den 21 november kommer Sveriges öde i EM-kvalet att avgöras. Sverige spelar returmöte mot Italien, som gav svenskorna en ordentlig läxa i Boråshallen i februari. Vid vinst är Sverige garanterade en plats i sommarens EuroBasket; om Sverige förlorar måste de hoppas på att placera sig bland de sex bästa grupptvåorna (av åtta). Om det är någon i det svenska landslaget som har färska erfarenheter från värdematcher, då är det Elin Eldebrink. Förra säsongen gick hon till Final Four i EuroLeague med turkiska Yakin Doğu, där hon också vann ligatiteln.

– Det är sådana matcher man vill spela, när det är do or die, säger Elin. Vad som är en stor fördel för oss mot Italien är att det inte spelar någon roll om vi vinner med en poäng, tio poäng eller 20 poäng. Vi har det i våra egna händer och det är bara att vinna matchen som gäller. 

Elin Eldebrink befinner sig Riga, Lettland, och laddar inför en bortamatch mot TTT Riga i Euroleague. TTT Riga har, sånär som på två amerikanska importer, en trupp helt byggd på inhemska spelare. Elins lag, Perfumerias Avenida, är tvärtom en salig blandning med spelare från Brasilien, Montenegro, Nigeria, Spanien, och Sverige såklart. Det passar Elin alldeles utmärkt, eftersom hennes spanska än så länge är något haltande och då känns det bra att alla pratar engelska.

Efter en märklig sommar, där hennes turkiska klubb Yakın Doğu upplöstes efter flera framgångsrika säsonger, spelar hon nu för Pefumerias Avenida i Salamanca, drygt 20 mil väster om Madrid. Säsongen har börjat bra. Avenida har vunnit sina första fem matcher i den inhemska ligan och ligger på delad förstaplats. EuroLeague-matchen mot TTT Riga, som Avenida vann med 68-56, var Avenidas andra vinst efter tre omgångar och där ligger de på en andraplats i grupp B. 

En av Elins lagkamrater i Avenida är makedonskan Krisi Givens. Tanken var att Elin och Krisi skulle ställas mot varandra i EM-kvalet nästa vecka när Sverige åker till Skopje för att möta Makedonien, men eftersom Makedonien inte har någon chans att avancera så har Krisi valt att avstå. När Sverige och Makedonien möttes i Södertälje för nästan exakt ett år sedan blev det svensk storvinst med 40 poäng — och då spelade Krisi Givens alla 40 minuter. På pappret ser returmötet ut som en enkel svensk vinst, men i ett EM-kval finns inga lätta matcher, särskilt på bortaplan. 

– Oavsett så kommer det bli en tuff match, säger Elin. Vi får inte underskatta dem.

Elins självförtroende är högt, både för sin egen form och det här landslagets kapacitet. Det är lätt att förstå henne efter den uppvisningen Sverige stod för på Hovet i februari framför rekordpubliken 5 027 åskådare. Det var också en match som Sverige mer eller mindre var tvungna att vinna för att ha fortsatt chans på avancemang — och svenskorna levererade. Elin skiner upp när hon tänker på den matchen: 

– Ja, Gud. Det var fantastiskt! Jag har inte spelat framför så mycket publik någonsin. Och sen att göra det i Stockholm med landslaget. Det var en enorm känsla. Och att vi kunde göra en så bra match. 

Om Sverige gör jobbet mot Makedonien den 17 november, så väntar ödesmatch mot Italien fyra dagar senare. I första mötet så funkade inte försvaret alls för Sverige. Det fanns en plan för att stoppa Italiens vassaste vapen, men istället gjorde deras två stjärnor 27 av 33 poäng i första halvlek. Om Sverige vill spela EuroBasket 2019 så kommer de behöva ändra på det i returmötet. 

Den kommande sommaren markerar sex år sedan succéturnering i Frankrike som gav svensk basket en exponering som den inte sett på många år, varken före eller efter. Som en av spelarna som både var med 2013 och fortfarande idag är en stomme i landslagstruppen kan Elin Eldebrink intyga att dagens svenska landslag är minst lika bra och kanske ännu bättre: 

–  Absolut, det är där uppe vi ska vara, som vi var för sex år sen. Det här gänget har ännu högre kapacitet. Jag hoppas verkligen att vi får ihop det. Det ska bli jäkligt kul att få se alla igen och köra riktigt hårt nu när vi samlas. Vi har absolut väldigt hög nivå och när jag tittade på VM nu i somras fick jag verkligen känslan att vi ska vara med där. 

Lördag den 17 och onsdag den 21 november. Då avgörs kvalet till EuroBasket för Sveriges räkning. Matcherna ser du på SVT. 

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info