Hoppa till sidans innehåll

Första damlandslaget i rullstolsbasket!

2018-08-31 09:24
I början av augusti samlades det första svenska damlandslaget i rullstolsbasket sedan SBBF tog över ansvaret för rullstolsbasketen 1994. I september spelar laget B-EM i Italien, med målet att gå upp till A-divisionen.
  • Uppdaterad: 2018-09-16 08:53

Att starta upp ett damlandslag i rullstolsbasket har diskuteras under en längre tid i rullstolsutskottet, men i vintras startade arbetet på allvar när nya landslagsansvarige Fredrik Joulamo gjorde en genomgång av tillgängliga spelare.
- Vi har av objektiva bedömare ansetts hålla en hög klass, men antalet spelare som är på elitnivå är relativt få. Basen för detta landslag har utgjorts av ett projekt genomfört av FIFH Malmö, som syftat till att utveckla damrullstolsbasketen i Sverige, berättar Fredrik Joulamo.

Rullstolsbasket har spelats i sedan 1956 i Sverige, och sorterades då under Handikappförbundet. Under 1980-talet fanns ett damlandslag som deltog i par internationella turneringar.  Det här är det första damlandslaget i rullstolsbasket sedan Svenska Basketbollförbundet tog över rullstolsverksamheten 1994. Tidigare har det funnits träningsgrupper och projekt för damspelare, men inget uttalat damlandslag.

Genom FIFH Malmös projekt har spelarna kunnat komma ut och tävla internationellt, och utan deras arbete hade ett damlandslag i rullstolsbasket aldrig kommit till stånd. FIFH Malmö och Mathias Simonsson har jobbat många år med detta, tillsammans med Jesper Wedenmark och Mina Mojtahedi från Finland.

Damlandslaget samlades i Malmö i början av augusti för första gången för träningsläger och träningsmatcher mot Tysklands U23-lag. Coach är Gabe Caligiuri, som också är head coach för herrlandslaget i rullstolsbasket.
Två framstående spelare i truppen är Louise Forell, till vardags proffs i Österrike, och Hillevi Hansson, kommande säsong proffs i Köln.

Laget åker till Slovenien 9 september för träningar och uppladdning inför EM som spelas i Italien. Där möter man Italien och Turkiet - ett av de tre lagen går upp i A-gruppen.

Den största utmaningen inom rullstolsbasketen är att kunna rekrytera fler spelare. Och det finns faktiskt utrymme för knä- och fotledsskadade basketspelare att kunna fortsätta med det dem älskar - bara på ett litet annat sätt genom rullstolsbasket.

Landslagstruppen består av:
Hillevi Hansson Köln 99ers Tyskland
Ida Rubbmark, FIFH Malmö
Louise Winckler, FIFH Malmö
Tilda Schönbeck, Norrköping Dolphins
Stina Bergqvist, Stockholm
Louise Forell, Österrike
Lina Watz, GRBK

Ledarstab:
Head coach Gabe Caligiuri
Fysio Anna Jansson
Mekaniker Sören Svensson
Team Manager Carina Forell

Schemat för landslaget:
9-12/9 Läger och träningsmatcher Maribor, Slovenien
13-16/9 B-EM I Italien

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info