Hoppa till sidans innehåll

Girls Camp - för fler baskettjejer!

16 JAN 2019 11:09
I Kungsbacka utanför Göteborg genomfördes i helgen det första Girls Camp-lägret. Under ledning av Elisabeth Egnell och lokala ledare fick 50 tjejer träna, prata om livet och diskutera hur basketen kan utformas för att bättre attrahera tonåringar.
  • Uppdaterad: 16 JAN 2019 11:09

Fler tjejer än killar som spelar basket fram till U13. Från U14 och uppåt i åldrarna är det tvärtom. Tjejerna slutar i högre utsträckning. Varför är det så och vad kan svensk basket göra så att fler tjejer spelar längre?
Med Girls Camp vill Svenska Basketbollförbundet ta reda på varför de slutar och forma en plan för att minska tappet.

I Kungsbacka var det 50 tjejer från Kungsbacka Basket, Onsala Pirates och Kvarnby Basket på plats, och det blev en riktigt härlig helg med hårda basketträningar, SBL-match i Göteborg mellan Högsbo-Uppsala, samtal och diskussioner om tjejernas egna erfarenheter om sitt basketspelande, lagsammanhållning och tonårslivet i stort.

Elisabeth Egnell, före detta landslagsspelare och utlandsproffs, är ledare för Girls Camp och höll i träningarna. Flera av tjejerna berättade hur många nya övningar de lärt sig under helgen och hur de fått utmana sig själva många gånger. Elisabeth pratade också med spelarna om utvecklingskurvan för baskettjejer och vad som händer i kroppen under puberteten.
- En sån här satsning för just den här målgruppen är otroligt relevant med tanke på att så många ungdomar, men framförallt tjejer slutar med idrott bara något år senare, säger Elisabeth.

- Att få träffa och inspirera unga baskettjejer under två intensiva dagar på det här sättet är otroligt givande för mig personligen. Jag har en lång karriär på elitivå bakom mig som jag gärna delar med mig av, men det viktigaste jag vill förmedla är hur kul jag alltid haft tack vare mitt basketspelande. Det har även varit inspirerande att jobba med de kvinnliga ledarna som medverkat.

Louise Ovner från SBL-laget Uppsala Basket var också på plats och pratade med tjejerna om öppenhet och att kunna vara sig själv i ett lag. Känner du dig 100% öppen i ditt lag? Vad kan vi göra för att alla ska känna sig välkomna? Känner jag mig dålig ibland? var några av frågorna som tjejerna fick tänka och diskutera kring.

Innan lägret avslutades på söndagen fick alla tjejer fylla i en enkät (kommer att göras på alla fyra lägertillfällen) som SBBF sedan sammanställer under våren, och som vi hoppas ska ge oss lite mer kunskap och förståelse kunna ge riktlinjer för hur vi bäst tar hand om tjejerna.

- Jag är väldigt nöjd med helgen! Vi har haft utvecklande basketpass, tittat på elitbasket, diskuterat och reflekterat tillsammans och framförallt- och viktigast av allt, så har vi haft en riktigt rolig ihop med massor av Girl Power och basketglädje, avslutar Elisabeth.

Bildalbum från Girls Camp >>>
Läs mer >>>

Om Girls Camp
Under säsongen 2018-2019 kommer SBBF med stöd av FIBA:s kampanj “Her world. Her rules“ att arrangera tvådagarsläger på fyra orter i Sverige. Målgruppen är U13-tjejer, 50 tjejer på varje läger. Träningar, matcher och korta föreläsningar med Elisabeth Egnell kommer att varvas med workshops där tjejerna får diskutera hur basketverksamhet kan vara utformad för att bättre attrahera tonårstjejer. Vi vuxna behöver helt enkelt bli bättre på att förstå ungdomarnas värld.

Girls Camp är en i raden av initiativ som SBBF tar för att bättre förstå barn och ungdomar, och utifrån deras inspel, utveckla svensk basket så att vi blir relevanta för fler.

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info