Hoppa till sidans innehåll

Kajsa introducerar 3x3 på NIU-utbildningen i Malmö

03 OKT 2018 09:00
Kajsa Lundahl har tävlat flitigt i årets 3x3-tour och är med i damlandslaget för 3x3. Nu tar hon in den fartfyllda basketen på Malmö idrottsgymnasium - först av alla NIU-basketutbildningar i Sverige.
  • Skapad: 03 OKT 2018 09:00

Kajsa har många titlar till sitt namn. Hon är en av de tongivande spelarna i IK Eos Lund i SBL Dam. Hon blev också svensk mästare i 3x3 i somras, och representerade Sverige i EM-kvalet i 3x3-basket. Men nu handlar det om hennes roll som verksamhetsansvarig och tränare på Malmö Idrottsgymnasiums NIU-basketutbildning, där hon kommer introducera 3x3-basketen.

Under läsåret på Malmö idrottsgymnasium studerar och jobbar basketeleverna och tränarna i "block", med fokus på specifika saker i respektive block. Ett av de sista blocken på läsåret kommer att fokusera på 3x3-basket.

- Detta block ligger som ett av de sista när de flesta matchsäsongerna slutat och det börjar bli varmare ute, förklarar Kajsa.
- Planen är att eleverna under ett par veckor ska få lära sig om 3x3, allt från att förstå hur det taktiska spelet fungerar till att få en förståelse för det tempo samt intensitetsnivån som finns i 3x3.

Syftet med att ha 3x3 som en del av utbildningen är att eleverna ska bli motiverade och inspirerade att testa på 3x3 under sommaren, men också för att utvecklas som basketspelare.
- Förhoppningsvis vill fler ställa upp i någon 3x3 i turnering under sommaren också, säger Kajsa.

Hon ser många fördelar med 3x3 jämfört med traditionell 5v5-basket, och ett sätt för fler att fortsätta spela basket, och kan i ett långsiktigt perspektiv skapar möjlighet för fler att tävla mot internationell elit. 
- Det mest fördelaktiga enligt mig är tillgängligheten och räckvidden. Det kräver varken långa resor eller många spelare för att spela 3x3 då det finns en utomhusplan i de flesta stadsdelar.
- Att spela 3x3 är ett sätt fortsätta utvecklas som basketspelare och vara aktiv under sommaren. 3x3 är också en snabbt växande sport som går utmärkt att kombinera med 5v5-spel. 

Vill du veta mer om hur Kajsa och Malmö NIU-utbildning introducerat 3x3-basketen i era utbildning, kan du kontakta henne här >>>

Läs mer om SBBF:s satsning på 3x3 här >>>

Om NIU:
NIU-utbildning står för nationellt godkänd idrottsutbildning, och basketen har NIU-utbildningar på 24 gymnasieskolor över hela Sverige.

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info