Hoppa till sidans innehåll

Klargörande kring förbundskaptensfrågan

04 OKT 2018 17:38
I samband med att Svenska Basketbollförbundet valde att avsluta samarbetet med Vedran Bosnic som förbundskapten har det uppstått vissa påståenden i media som vi vill bemöta.
  • Skapad: 04 OKT 2018 17:38

 

1)      Beslutet att avsluta Vedrans uppdrag som förbundskapten togs inte på grund av   förlusten borta mot Danmark den 16 september 2018.

 Landslagsansvarig Fredrik Joulamo hade sedan tidigt i våras haft i uppdrag att utreda hela vår landslagsverksamhet. Så även seniorlandslagen. Efter hans presentation av utvärderingen fattades beslutet att göra en förändring gällande ledarskapet. Efter två EM-kval och ett VM-kval utan avancemang så hade vi två vägar att gå. Fortsätta med samma ledarskap till 2021 eller byta nu. Vi valde det senare.

 

2)      Gällande kommunikationen med spelarna

 Fredrik Joulamo har nu samtalat med över 20 spelare som varit en del av landslagsverksamheten de senaste åren. Vissa tycker att beslutet är rätt, vissa har ingen åsikt och vissa tycker det är fel. Det är naturligt med vilket ledarskap som helst. Att vissa spelare är mer besvikna har vi full förståelse för eftersom de har en närmare relation med Vedran.

Överenskommelsen med Vedran var att Fredrik Joulamo skulle informera spelarna om beslutet innan det gick publikt. De som har varit med en längre tid i landslaget via telefon och resterande via mail. Uppföljningar skulle göras därefter. Så blev inte fallet då Vedran själv kontaktade spelarna direkt efter att han hade fått beskedet. I vilket fall som helst skulle alla spelare ha fått beskedet direkt från förbundet.

 När beslut ska fattas om avslut rådfrågas inte spelarna. Vid rekrytering tar vi däremot in spelarnas perspektiv.

 

Vi var medvetna om att detta beslut skulle tas emot på olika sätt. Både negativa och positiva kommentarer har kommit oss tillhanda efter att beslutet kommunicerades. Vår avsikt har hela tiden varit att försöka hantera detta med respekt för att få ett värdigt avslut. I en sådan här situation finns det sällan ”ett perfekt tillfälle” att göra skiftet. Vi beslutade att verkställa beslutet och informera Vedran Bosnic direkt. Förbundets landslagsansvarige åkte ner till Geneve för att ta det mötet med Vedran Bosnic.  

Arbetet med att rekrytera en ny förbundskapten pågår. Profilen som söks är tydlig och ambitionen är självklart att vi ska kvalificera oss för Eurobasket 2021.

Avslutningsvis vill vi förtydliga att vi uppskattar engagemanget. Vi vill ha ett öppet landslag som engagerar många och där många känner sig delaktiga.

/
Svenska Basketbollförbundet
Mats Carlson, Ordförande
Johan Stark, Generalsekreterare
Fredrik Joulamo, Landslagsansvarig

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info