Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sofia Andersson / M&F Foto

Lettland, en utmaning vi längtat efter

2018-06-28 13:21
Vår reporter Artin Hojat har följt herrlandslaget under förberedelserna inför torsdagens VM-kval på Hovet mot Lettland. Läs hans krönika inför den avgörande matchen ochgör dig redo!
  • Uppdaterad: 2018-09-16 08:53

Det är tisdag morgon den 19:e juni och gängets fokus genomsyrar hela Täljehallen. Det är den första morgonträningen i Södertälje efter att gruppen samlats kvällen innan. Nya ansikten är på plats för att hjälpa till att pusha och förbereda gruppen för en av de största utmaningarna de någonsin kommer att stöta på i landslagsverksamheten.

Att slå två av Europas bästa lag, inom ett tidsintervall av tre dagar. Det första motståndet, Lettland, äger titeln som Europas femte bästa landslag i basket. Detta efter en enormt bra prestation i EuroBasket 2017. Det andra motståndet, Turkiet, väntar i Ankara och är fullt medvetna om de fortfarande kämpar om en plats till VM nästa år.
 
Ledare leder
En av det svenska lagets viktigaste beståndsdelar, nämligen Marcus Eriksson, har inte möjlighet att delta under dessa två landskamper på grund av skada och detta lämnar givetvis ett stort tomrum för laget. Thomas Massamba och Viktor Gaddefors, två av gruppens ledare, vet att det krävs åtta tuffa dagar av bra träning för att förbereda den här gruppen. Både Thomas och Viktor menar att ansvaret är fördelat på hela gruppen att fylla tomrummet som Marcus annars fyller. Viktor betonar att alla måste steppa upp för att fylla detta tomrum. Det gjorde sannerligen bägge spelarna med handlingar som definitivt för att leda gruppen framåt trots alla motgångar.
 
Thomas välkomnade gruppens senaste nykomling, Melwin Pantzar, med oerhört tufft försvar - ungefär lika fast som en fästing på grannens vovve. Ett varmt välkomnande till seniorerna för den unge Melwin. Viktor Gaddefors sätter nivån direkt när spelet börjar och är man runt tillräckligt länge så är ett vrål ifrån Viktor nästan förväntat varje gång träningsintensiteten når sin maxpunkt.

Ett gäng trepoängare flyger in i korgen av Ludde Håkanson med en sista trepoängare för att vinna deras scrimmage går i planka i på en fot. Samtidigt som den andra nykomlingen Denzel Andersson får visa vad han går för och straffar sina lagkamrater varje gång de inte gör en tillräckligt snabb close-out. Killarna vet att det är nu som de alla måste prestera på deras absolut högsta nivå.

Ett klimat byggs upp under träningarna där tuffheten florerar, i linje med den mentala styrkan som killarna bär tar kroppen också mycket stryk. Ett pris alla medverkande på plan är mer än villiga att betala för att bli bättre.
 
Ett gemensamt mål blir till en kraftfull vision
När intensiteten är som högst under långa träningsperioder kommer i princip alla spelare i laget och frågar om behandling, menar fysion Johan Isevik. Det fantastiska resultatet av denna tuffhet såg vi glasklart den 23:e februari på Hovet i år under triumfen mot Turkiet, ett av Europas absolut bästa basketlandslag.

--------------------------------
 
Det är nu redan söndag kväll och coach Vedran Bosnic har under träningarnas gång noterat utvecklingen av resultatet & intensiteten träning för träning. ”Vi börjar närma oss vår nivå” menar Vedran. Det ömsesidiga förtroendet mellan parterna bygger sakta men säkert en potentiellt väldigt effektiv attack mot Europas femte bästa basketlag.

Coach Bosnics röst hörs eka igenom hela lokalen från träningens start till träningens slut.

---------------------------------

När du överväger konsekvensen av de ”små detaljerna” så inser du att det inte finns några ”små” detaljer – Brad Stevens
 
Nu är laget på plats i Hovet och det är endast två dagar tills matchstart, killarna väntar ivrigt på att få börja träna på deras kära hemmaplan. En passion som starkt reflekteras hos respektive individ i laget. Och med endast en dag kvar tills matchdag stannar Viktor Gaddefors och Chris Czerapowicz kvar efter träningen och finslipar skottet.

För de, likt resten av gruppen, vet att varje tillfälle räknas och nu mer än någonsin. Ett snedsteg vara ett snedsteg för mycket. Det är just den passionen som definierar denna grupp, en passion där våra spelare ivrigt längtar efter att stolt bära landslagsdräkten och representera Sverige - för att bära vidare hoppet för svensk basket om FIBA World Cup 2019 i Kina.

Skribent: Artin Hojat


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

   

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info