Hoppa till sidans innehåll

Loka Heroes och High Five Tour sprider basketen på särskolorna i mellannorrland!

26 NOV 2018 08:53
Rörelse och motion är viktigt både för den fysiska och psykiska hälsan. Men nya undersökningar visar att Sveriges barn och unga är de mest stillasittande i Norden. Statistiken ser ännu sämre ut bland unga med funktionsvariationer.
  • Uppdaterad: 26 NOV 2018 08:53

I den gruppen så är det var femte person i åldern 16-29 som aldrig motionerar enligt SCB. Det vill HG, Alex och Lillis ändra på genom High Five Tour!

HG Rådström är tränare i Sundsvalls Blue Heroes, ett basketlag för personer med intellektuella funktionsvariationer. HG har länge engagerat sig för just den här målgruppen, och ser ett otroligt behov av aktiviteter som gör att de får röra på sig och ger dem ett utökat socialt umgänge. 

- Personer med funktionsvariationer har precis samma vilja att idrotta som andra, och det är extra viktigt för att de ska må bra. Men det behövs fler initiativ som gör det mer tillgängligt för dem, säger HG Rådström. 

Nu utses HG och hans två spelare Alexander Wallin och Liliana ”Lillis” Rodrigues Nilsson till Loka Heroes för deras stora engagemang. Tillsammans ska de ge sig ut på ”High Five Tour” för att sprida basketen på särskolorna i mellannorrland. Det finns ca 3500 personer i målgruppen och målet är att träffa hälften.

- Vi vill givetvis att alla skall få chansen att testa på basket och allt vad det innebär med glädje, lagsammanhållning, integration och allas möjlighet att delta i gemenskapen. Alex och Lillis har båda gått ledarskapsutbildning och är fantastiska förebilder, fortsätter HG. 

Loka Heroes, ett initiativ av Loka och Svenska Basketbollförbundet, vill göra skillnad i två av samhällets största utmaningar, hälsa och mångfald. Projektet kommer att stötta High Five Tour ekonomiskt såväl som med material och marknadsföring för att nå ut till målgruppen. 
- För oss i Loka Heroes jury var det självklart att stötta High Five Tour. Att kunna vara med och bidra till att fler personer med funktionsvariationer får idrotta och på så sätt förbättra deras hälsa, känns väldigt viktigt för oss, säger Fredrik Spendrup, vd för Spendrups och ordförande i Loka Heroes jury.

Om Loka Heroes 
Loka Heroes är ett initiativ från Loka (Spendrups Bryggeri) och Svenska Basketbollförbundet. Tillsammans hittar, peppar och stöttar vi människor som gör skillnad i samhället med basket som verktyg. Vi tror att basket gör skillnad inom två av vårt samhälles största utmaningar - hälsa och mångfald. Basket är nämligen Sveriges mest jämställda och integrerade sport. Loka Heroes stöttar Heroes med pengar, kunskap, utrustning, kontaktnät och kanaler att nå ut. Loka Heroes strävar efter att inspirera fler till att göra skillnad i samhället med hjälp av basket. Hip-hop artisterna Ison&Fille, humorgruppen De Vet Du och WNBA-spelaren Amanda Zahui är ambassadörer för Loka Heroes.


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info