Hoppa till sidans innehåll

Lopez debuterade med storvinst över Vitryssland

29 NOV 2018 23:33
Vitryssarna var bättre i en period, men Sverige dominerade i de avslutande tre. En seger i överlägsen stil på hemmaplan var precis vad Sverige behövde efter den tuffa inledningsförlusten mot Danmark.
  • Skapad: 29 NOV 2018 23:33

– För mig som coach var det en väldigt viktig vinst, säger Sveriges head coach Hugo Lopez. Det var lite svårt att få ihop laget på tre dagar, men det här ger mig självförtroende.

Det var ett präktigt styrkebesked från coach Hugo Lopez och hans manskap. Efter en högst skakig inledning hittade Sverige fotfästet och ryckte i mittenperioderna, där de var 20 poäng bättre än vitryssarna. 

Ludvig Håkansson var Sveriges starkast lysande stjärna i Fyrishov Arena. Han spelade beslutsamt och med högt tempo på vägen till 21 poäng på bara tio skottförsök. Men viktigast, även för honom, var ändå att Sverige vann: 

– Extremt skönt. Så länge jag har varit med landslaget känns det som om vi har förlorat 90 procent av matcherna, så det var väldigt skönt att vinna den här på hemmaplan.

Vitryssland bjöd aldrig riktigt upp till dans utan såg långa stunder ut som om det var de som nyss hade fått en ny coach och ett nytt spelsystem. Deras anfall var snudd på komiskt stillastående och innehöll mest dribblande från naturaliserade amerikanen Devon Saddler medan fyra vitryssar titta på. Ovanpå det var Sveriges försvar riktigt giftigt, vilket gjorde det extra svårt för gästerna att hitta bra avslut. 

– Vi släppte in 59 poäng, vilket betyder att vi gjorde ett bra defensivt jobb – allihopa, säger coach Lopez.

Sverige gick runt på samtliga tolv spelare och varenda en av dem levererade, antingen med anfall, försvar eller returtagning. Det var en förutbestämd taktik från coach Lopez för att få sitt önskade matchtempo.

– Vi kommer spela med högt tempo och jag vill att alla ska vara redo att spela, säger coach Lopez. Vi känner att alla i det här laget kan bidra.

Ett fullsatt Fyrishov Arena fick all anledning att jubla den här torsdagskvällen, när Sverige tog ett bestämt kliv närmre nästa omgång i kvalet till EuroBasket 2021. Coach Lopez tog tillfället i akt att tacka de svenska supportrarna: 

– Jag är verkligen nöjd med publiken. Det är ett stort stöd. Vi vill att de svenska fansen ska vara en del av det här också.

Nu återstår bara två matcher för svensk del: returmötet på bortaplan mot Vitryssland och revanschmatchen mot Danmark, som kommer spelas i Malmö. Båda mötena sker under fönstret i mitten av februari. 

Sverige – Vitryssland, 87 – 59 (19-20, 19-9, 26-16, 23-14)
Poäng, Sverige: Ludvik Håkansson 21, Christopher Czerapowicz 11, Simon Birgander 11, Alexander Lindqvist 11, Erik Rush 6, Denzel Andersson 5, Johan Löfberg 4, Charles Barton Jr 3, Thomas Massamba 3, Carl Engström 2. 
Statistik: >>>

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info