Hoppa till sidans innehåll

Månadsbrev från ordföranden

2017-10-11 09:00
Här kan du läsa det första månadsbrevet från vår ordförande Mats Carlson, där han kommenterar och tar upp aktuella händelser från styrelsens perspektiv. Ambitionen är att detta ska bli ett stående inslag i vår kommunikation.
  • Uppdaterad: 2017-12-07 08:17

Välkomna till det första månadsbrevet från mig! Tanken är att i dessa kort kommentera aktuella frågor som vi i styrelsen sitter med. Allt för att vi ska leva upp till vår ambition att vara transparenta och tydliga. 

Denna månad vill jag börja med det faktum att Lena valt att lämna sitt uppdrag som GS för SBBF. Med tanke på att hon varit GS sedan 1999 så blir det naturligtvis en stor utmaning för oss att försöka hitta en lämplig efterträdare. Som tur är kommer Lena att fortsätta sin anställning hos oss och hon kommer att medverka i överlämningen till hennes efterträdare. För att säkerställa att vi gör bästa möjliga rekrytering har vi valt att samarbeta med en extern part, Novare Propeller. Är ni sugna på ett av idrottsveriges roligaste och mest utmanande jobb eller känner ni någon som ni tycker skulle passa så läs mer här >>>

Som ni sett blev det Fredrik Joulamo som fick jobbet som landslagsansvarig, en mycket viktig och strategisk roll för svensk basket. Med sin långa bakgrund från både ungdom och senior, dam och herr, har han en bra överblick över de krav som ställs för att nå internationell toppnivå i vår sport. Kommer att bli mycket intressant och spännande att se vilka tankar Fredrik, i samarbete med övriga basketsverige, kommer att driva. Vi har höga förväntningar!

När det gäller landslag kan vi konstatera att när vi nu gått vidare i VM-kvalet så hamnar vi på en helt ny nivå när det gäller arrangemang. Kraven från FIBA för att anordna en VM-kvalmatch är helt andra än vi upplevt tidigare. Det gäller allt, från utrustning till säkerhetsfrågor. Vi kommer säkert att behöva engagera över 100 personer till varje hemmamatch för att täcka alla behov. Krävande men spännande och jag är övertygad om att vi kommer att lära oss massor som vi kommer att ha nytta av i andra sammanhang! Dock blir det initialt en stor påfrestning på kansli och övriga inblandade. Ber om överseende och förståelse för detta!

Avslutningsvis vill jag kommentera namnfrågan för våra ligor. Styrelsen har tillsammans med företrädare för intresseföreningarna Basketligan dam respektive herr under en tid diskuterat roll- och ansvarsfördelning för ligorna. Detta då intresseföreningarna vill ta ett större ansvar i syfte att öka intäkterna för föreningarna. Vi är överens om huvudinriktningen att SBBF ansvarar för tävlingsfrågorna men att intresseföreningarna tar huvudansvaret för marknadsföringen av respektive liga. Detta då de är de som har störst intresse och borde ha bäst insikt i vad publik och sponsorer kräver. 

I de diskussioner som förekommit har det från ligorna kommit önskemål om att byta namn. Vi, förbundet och intresseföreningarna för dam- respektive herr, har i början av september haft ett första möte och kommer fortsatt att tillsammans se över namnfrågorna för att hitta bra lösningar. Vi måste här även tänka rullstol, 3x3 och Basketligan Special. I detta arbete skall vi även se över var vi sänder våra matcher och i bästa fall enas om en gemensam plattform för alla webbsändningar av svensk basket. 

Självklart hade det bästa varit om allt detta arbete varit klart innan säsongens början men nu blev det inte så. Tycker dock inte vi ska överdriva situationen utan se det positiva i att vi har intresseföreningar som vill ta ansvar för att marknadsföra våra ligor. Det kommer att gynna svensk basket! Jag är övertygad om att vi tillsammans kommer att lösa dessa frågor på ett bra sätt, utan att riskera våra värderingar.

Varma hösthälsningar,
Mats
Ordförande
Svenska Basketbollförbundet 

P.S. Hoppas vi ses i Södertälje den 15:e november när Sverige EM-kvalar mot Makedonien samt i Norrköping den 24:e november när vi VM-kvalar mot Ukraina!

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link


 
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

 

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info