Månadsbrev från ordföranden - Svenska Basketbollförbundet
Hoppa till sidans innehåll

Månadsbrev från ordföranden

2018-07-14 12:00
I sommarens månadsbrev reflekterar vår ordförande Mats Carlson över fotbollslandslagets framgångar, och i jämförelse med basketens landslagprestationer.
  • Uppdaterad: 2018-08-17 11:21

Våra fotbollsherrar föll i kvartsfinalen mot England och missade chansen att upprepa succén från -94 och våra basketherrar lyckades inte ta sig vidare i VM-kvalet trots bragden mot Turkiet i februari. Tråkiga men inte oväntade resultat.

Att basket och fotboll är världens största lagidrotter känner de flesta till och fotboll är den enda sport vi kan jämföra oss med när det gäller internationell konkurrens. Jag har därför ägnat mig åt att reflektera lite över skillnader och likheter mellan våra herrlandslag i dessa idrotter. Varför kan Sverige hävda sig väl internationellt på herrsidan i fotboll men ännu inte i basket?

Låt oss börja med att titta på själva sporterna. Vad är det som skiljer sig åt? Ganska mycket faktiskt även om båda är lagidrotter. I fotboll är det 11 spelare på planen och i basket 5. Av det följer att en enskild spelare inte kan påverka sitt lag i samma utsträckning i fotboll som i basket, laget och sammansättningen av detta blir viktigare. Det är bara att titta på det svenska landslaget nu jämfört med för ett par år sedan då de hade en stor internationell spelare, Zlatan. Med Zlatan, tror jag, blev laget lidande då allt för stort fokus lades på honom relativt övriga spelare. Utan Zlatan har Janne Andersson skapat ett lag utan stjärnor där alla gör sitt jobb disciplinerat och bra vilket, i kombination med lite tur, räckte långt.

I basket däremot kan en enstaka spelare göra väldigt stor skillnad. Till skillnad från fotbollslandslaget hade vi gärna haft en Zlatan precis som Finland nu har sin Markkanen, Slovenien sin Luca Doncic och Lettland sin Porzingis. I avvaktan på att vi får fram en sådan fixstjärna får vi fortsätta utveckla ”laget” och det ser ljust ut då vi har många unga spelare som bara är i början på sina landslagskarriärer. Det som är viktigt nu är att de tillåts ta ledande roller i sina klubblag och inte bara blir rollspelare. Här hoppas jag våra ligalag, både dam och herr, kan hjälpa till och inte enbart säkrar upp med importer på nyckelpositionerna!

I fotboll är det också så att ett sämre lag kan vinna mot ett bättre då det går ut på att göra fler mål än motståndaren och lyckas man inte med det under speltid kan man hoppas att straffsparksläggarna är bättre än motståndarens. I ärlighetens namn vinner dock i långa loppet alltid det bästa laget även i fotboll men enstaka matcher kan ett sämre segra.

I basket däremot vinner alltid det, för dagen, bästa laget matchen även om det naturligtvis finns inslag även här av tur och tillfälligheter. Det gör att ”skrällarna” är färre i basket än i fotboll. Ett faktum vi måste acceptera och inte hoppas på att turen ska ta oss vidare.

Att ta oss till de stora mästerskapen är inte enkelt och så länge vi inte tar några rejäla steg upp på rankingen kommer vi att fortsätta lottas mot tuffa motståndare i kvalen. På herrsidan är vi f.n. rankade som 53:a på världsrankingen och våra motståndare i senaste kvalet var rankade 16 (Lettland), 17 (Turkiet) och 19 (Ukraina). Varje match mot motstånd av denna kaliber är dock en gåva då de ger erfarenheter som förhoppningsvis kommer att visa sig i kommande EM-kval då vi möter lag med en ranking närmare vår (Vitryssland - 55 och Danmark - 71).

Är det då viktigt med framgångar för våra landslag? Ja, jag är övertygad om att det krävs för att vår sport på allvar ska ta sig in i de svenska stugorna. Det är också inspirerande och viktigt för våra ungdomar att ha föredömen att se upp till. Däremot tror jag inte det är det som gör att vi blir fler på lång sikt! Internationella framgångar kan locka fler spelare till hallarna men kan vi inte ta hand om dessa på ett bra sätt kommer de att tröttna snabbt. Vi måste alltid börja med en väl fungerande breddverksamhet för att på denna bygga och behålla en topp. För mig står inte bredd- och ungdomsverksamhet i konflikt med en väl fungerande landslagsverksamhet. De kompletterar och bygger varandra!

Att landslagsframgångar är viktiga förstår man när man ser hur intresset för fotboll skjutit i höjden i takt med de svenska framgångarna i pågående VM. Kvartsfinalen mot England sågs av över 3,3 miljoner svenskar och överallt pratas det fotboll. Förutom detta har det Svenska Fotbollsförbundet tack vare framgångarna i VM fått in cirka 150 miljoner kronor från FIFA som kan användas för utveckling! Det är cirka 4 gånger hela SBBFs årsomsättning…

Självklart skulle Svensk Basket må väldigt bra av något motsvarande och det är därför viktigt att vi alla tillsammans bidrar så vi en dag når dit. Riktlinjer för vad som ska göras och hur håller vi på att ta fram i det pågående strategiarbetet med t.ex. Basketresan och Utbildning 2.0. men mycket återstår. En självklarhet är dock att ju fler som spelar och tränar basket under lång tid, desto större blir chanserna att vi når våra efterlängtade landslagsframgångar! Och en förutsättning för att fler ska spela basket är att vi alltid utgår från individen och skapar roliga och utvecklande träningar och träningsmiljöer.

När det gäller vår damlandslag är vi idag något närmare världstoppen och förhoppningsvis tar vi oss här till EM-slutspelet 2019. Detta bygger på att vi lyckas i de avslutande kvalmatcherna nu i november. Våra nystartade 3x3-landslag har nyligen deltagit i sina första EM-kval och det visade sig att konkurrensen även här är stenhård. Vi har alltså en bit kvar tills vi är där vi vill vara internationellt på seniorsidan, både dam och herr, men vi ska dit! Det finns absolut ingenting som säger att vi inte kan nå världstoppen även i vår sport.

Nu i sommar kommer våra ungdomslandslag, där troligtvis flera av våra kommande seniorlandslagsspelare spelar, att delta i ett antal EM. Deras placeringar där är av mindre intresse utan det viktiga här är att spelarna får chansen att pröva sina krafter mot jämnårigt internationellt motstånd vilket är viktigt, inte bara för dessa spelare, utan även för deras kamrater hemma. Vi får ett kvitto hur vi står oss i en internationell jämförelse vilket är viktigt för landslagsledningen m.fl. så vi i tid kan göra eventuella justeringar om vi ser att det krävs.

Med dessa reflektioner önskar jag er alla en riktigt skön sommar! Som alltid får ni gärna höra av er med tankar och synpunkter till This is a mailto link!

Mats Carlson
Ordförande
Svenska Basketbollförbundet

Skribent: Mats Carlson
Epost: This is a mailto link


 


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

   

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info