Hoppa till sidans innehåll

Månadsbrev från ordföranden

29 OKT 2019 09:01
Ordförande Mats Carlson är tillbaka med ett månadsbrev, och den här gången fokuserar han på Strategi 2025, som klubbades igenom på det extra årsmötet i augusti - och där hela Basketsverige nu är involverade i arbetet.
  • Uppdaterad: 29 OKT 2019 09:01

Till att börja med vill jag be om ursäkt för ett långt uppehåll i månadsbrevskrivandet. Det beror inte på att det inte finns saker att berätta om utan mer om att det varit en mycket intensiv och positiv period i Svensk Basket.

Skulle jag kommentera allt som hänt sedan sist skulle denna spalt bli olidligt lång att läsa så trots EM-succé, SVT-avtal, kommande EM- och OS-kval så fokuserar jag denna månad på den nya strategi för hela Svensk Basket som beslutades om på ett extra Förbundsmöte den 24:e augusti.

Arbetet med Strategi 2025 som vi kallar den har pågått på allvar sedan september 2017 då vi genomförde ett antal workshops i samband med den Tip-Off vi anordnade på Åkers Runö utanför Stockholm. Här fick förenings-företrädare i olika roller ta del av vad Kanada Basket gjort samt diskutera ett stort antal utvecklingsfrågor. Detta utgjorde en grund för det arbete som sen togs vidare med ett stort antal intervjuer med aktiva och f.d. spelare och coacher på olika nivåer, föreningsledare, basketgymnasier m.m. Utifrån detta satte Förbundsstyrelsen under hösten 2018 samman ett första utkast till strategi, värdegrund och vision som vi sedan under våren 2019 tog med ut till distrikt och föreningar runt om i landet. Därefter skickades ett komplett förslag ut på remiss och det kom in ett antal relevanta och konkreta synpunkter vilka påverkade den slutversion som alltså klubbades igenom utan invändningar. 

Några av er kanske tycker att denna process varit onödigt lång och krånglig men för oss i förbundsstyrelsen var det väldigt viktigt att verkligen lyssna in och förankra vårt arbete. Under våra intervjuer märkte vi att det fanns synpunkter på hur detta skötts historiskt och att det runt om i Basketsverige fanns önskemål om mer dialog. 

Den största skillnaden i denna strategi jämfört med tidigare är att detta inte är en strategi för Svenska Basketbollförbundet, det är en strategi för hela Svensk Basket, från Trelleborg BK till Kiruna AIF. De mål som beslutats under rubrikerna Vara, Växa, Vinna, är endast nåbara om vi alla tillsammans bidrar.

Ska vi t.ex. nå målet om en årligt tillväxt på 5% av antal licensierade spelare måste varje distrikt och varje förening också ta in detta i sina mål och fundera på hur det påverkar verksamhetsplanerna. -Vad kan just vi bidra med? Min förening kanske inte ska nöja sig med en tillväxt på 5% utan sikta högre med tanke på hur situationen ser ut eller så  inser vi att vi kommer att behöva fler ledare och sätter upp en plan för hur vi ska klara detta. Varje förening har en sin egen situation men drar vi alla åt samma håll blir vi ostoppbara! 

Vi från förbundet lovar att vara transparenta och löpande redovisa hur väl vi når målen och vi kommer naturligtvis att erbjuda stöttning i form av tips och råd. Målen får dock inte nås på bekostnad av vår värdegrund och våra mjuka mål i strategin. Det är de som gör oss unika och starka! Läs, begrunda och fundera på hur ni tar in dessa i er verksamhet. 

Har du inte redan sett vår strategi rekommenderar jag starkt ett besök på basket.se/strategi2025. Här finns, förutom strategin även en massa bra bakgrundsmaterial och länkar. Vi kommer även att fylla på med statistik och material som ni kan använda i er förening.

Som avslutning på detta månadsbrev vill jag upprepa vår nya vision; Svensk Basket – där gränslös gemenskap & livslång passion skapar vinnare för livet!

Där har vi i en mening det som gör mig så stolt över Svensk Basket och hoppfull om vår framtid. Svensk Basket är för alla. Svensk Basket speglar världens mångfald och alla fantastiska möjligheter det ger. Svensk Basket ger framgång och gemenskap som lätt blir en passion som varar hela livet!

Ta hand om er och varandra så ses vi i hallarna!

Mats Carlson
Ordförande
Svenska Basketbollförbundet

Skribent: Mats Carlson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

 Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info