Hoppa till sidans innehåll

Månadsbrev från ordföranden

05 NOV 2018 11:02
I sitt senaste månadsbrev går Mats Carlson in på landslagen då de spelar avgörande matcher i november.
  • Skapad: 05 NOV 2018 11:02

Hej!

 

Sedan ett par år har FIBA ändrat kalendrarna för seniorlandskamperna genom införandet av s.k. landslagsfönster i februari, maj-juni, augusti och november.

 Tidigare spelades i princip alla landskamper under sommaruppehållet. Skälet till att FIBA ändrade detta var insikten att det är seniorlandslagen och dess framgångar som skapar mest engagemang och störst publikintresse bland allmänheten, inte de inhemska ligorna eller de internationella cuperna. 

De är jätteviktiga för basketens och spelarnas utveckling men de kommer aldrig att engagera den breda allmänheten på samma sätt som ett framgångsrikt landslag gör i EM, VM eller OS.

 

Att detta stämmer har visat sig genom enorma publikframgångar för landskampsbasket internationellt! Nu spelas t.ex. VM-kval samtidigt på fem kontinenter inför fullsatta läktare. På många håll har det satts nya publikrekord, så även här med våra matcher på Hovet mot Turkiet och Lettland på herrsidan och mot Kroatien på damsidan. 

 

Att äntligen få spela värdematcher på hemmaplan inför en entusiastisk och nyfiken publik är en ynnest för oss engagerade och inte minst, våra fantastiska landslagsspelare! De är vår chans att flytta basketen lite längre in i de svenska stugorna! Att sen konkurrensen är betydligt hårdare här än i alla andra lagbollsporter förutom fotbollen är bara att acceptera. Kan vi gå till VM-slutspel i fotboll med både dam och herr ska vi naturligtvis på sikt kunna klara det även i basket.

 

Det som dock är lite tråkigt är att det ännu inte kommit en lösning på den gamla konflikten mellan FIBA och klubbarna i Euroleague. Euroleague fortsätter att nonchalera de landslagsfönster FIBA satt upp vilket gör att de spelare som spelar där inte kan vara med på landskamperna. 

Detta drabbar oss genom att t.ex. Marcus Ericsson, Jeffery Taylor och Melwin Pantzar inte släpps till våra EM-kvalmatcher. Det paradoxala blir alltså att ju bättre vi blir på att utveckla svenska spelare desto svårare får vi att få våra bästa spelare till landslagen! Inte för att de inte vill utan för att de helt enkelt inte kan.

 

Om basketen skall lyckas med sitt mål att bli världens populäraste sport måste denna surdeg lösas. Vi hoppas att de ansvariga på båda sidor bordet tar sig samman och löser detta. Jag vet att viljan finns från FIBA:s sida.

 

För vår del väntar denna månad tre spännande landskamper! Först ut är våra damer som ska spela två tuffa bortamatcher i sista omgången i EM-kvalet. Första matchen spelas den 17:e november i Skopje mot Makedonien. Seger där och sista matchen, borta mot Italien den 21:a, blir helt avgörande för vem som ska bli gruppsegrare och få en garanterad plats i EM-slutspelet kommande sommar. 

En andraplats kan också räcka beroende på resultaten i de andra grupperna. Jag tror och hoppas på två svenska segrar! Våra tjejer vill ha revansch och visa Italien vilka som är bäst i gruppen!

 

För våra herrar väntar den 29:e november ett uppfräschat Fyrishov där de ska möta Vitryssland. Ett Vitryssland som precis som vi förlorade mot Danmark i förra omgången. En mycket viktig match för bägge lagen. 

Ska bli intressant att se vår nye förbundskapten, Hugo Lopez, i sin första match. Reaktionerna på hans utnämning är mycket positiva och förväntningarna höga hos alla samtidigt som vi inte får glömma att han bara hinner få tre dagar på sig med laget inför matchen. Ingen kan kräva underverk på denna korta tid men Vedran & Co. har lagt en mycket bra grund att bygga vidare på.

 

Något alla vet är att i dessa viktiga matcher är ”den sjätte spelaren”, publiken, de som kan fälla avgörandet. Vi gjorde det i Hovet mot Turkiet och Kroatien, låt oss göra om det i Uppsala den 29:e och bära fram våra duktiga herrar mot ännu en seger!

 

Vi ses där, gulklädda och fina, hoppas jag!

 

Mats

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info