Hoppa till sidans innehåll

Månadsbrev från ordföranden

2017-11-14 12:30
I det andra månadsbrevet talar ordförande Mats Carlson om #metoo, värderingar, TV-exponering, nya föreningar och mycket mer. Håll tillgodo!
  • Uppdaterad: 2018-01-02 11:50

Hej!

 

Den gångna månaden har det skrivits mycket om #MeToo och jag har blivit mycket illa berörd efter att ha tagit del av de historier som publicerats. Att det är fullständigt oacceptabelt att ofreda någon tror jag de flesta förstår men av de s.k. förklaringar man läser verkar inte alla insett att det är just det de gjort! Detta kan till en del förklaras, men inte försvaras, av att de levt i en omgivning med sneda normer och avsaknad av värdegrund.

 

Samtidigt som #MeToo blossade upp höll jag på att läsa en bok, Björnstad, av Fredrik Backman, en av mina favoritförfattare. Boken skildrar inledningsvis en liten ort i Sverige och dess lovande ungdomslag i ishockey till vilket hela orten sätter sitt hopp. Intressant skildrat med stor igenkänningsfaktor för alla oss som håller på med idrott. Halvvägs in i boken byts dock fokus då en spelare gör sig skyldig till ett övergrepp och Backman skildrar på ett skrämmande bra sätt vad som händer i en grupp där det saknas en gemensam värdegrund att stå på. Kan verkligen rekommendera alla att läsa denna!

 

Att ha en förankrad och levande värdegrund är en mycket viktig fråga för oss. Vi har ett ansvar mot våra spelare, ledare, domare, sponsorer, media och övriga samhället och vi måste visa att vi lever som vi lär, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året. Vi kommer bl.a. att diskutera detta när vi ar vårt nästa styrelsemöte 17-18 november och jag hoppas ni diskuterar det i era föreningar också!

 

På nästa styrelsemöte kommer vi även att prata mycket framtid. Som jag nämnt tidigare behöver vi uppdatera vår strategi för att anpassa oss till de beslut som vi och övriga Idrottssverige beslutade om på senaste Riksidrottsmötet. Detta arbete har redan inletts på Basketforum i våras och på Tip Off nu i september men det är en process som måste få ta sin tid. För styrelsen är det viktigt att strategin för svensk basket verkligen är förankrad och att alla har fått chansen att lämna synpunkter. Vi kommer alltså inte att fastslå något nu utan mer prata om hur vi går vidare.

 

Vi kommer också att ha en inledande diskussion kring budgeten för kommande verksamhetsår och vad vi ska prioritera. Dessa diskussioner är alltid intressanta men inte lätta då prioritera innebär att man även måste välja bort vilket inte alltid är lätt.

 

När det gäller förbundets ekonomi är den i bra skick men jag och styrelsen är lite bekymrade över att vi är så beroende av bidrag i olika former. Då dessa bidrag blir mer och mer riktade innebär det att vår handlingsfrihet minskar. Det är därför synnerligen prioriterat att vi ökar fokuseringen på att hitta nya finansieringskällor för förbundet.   

 

I övrigt kan jag säga att det pågår väldigt mycket just nu. De kommande landskamperna lyser upp höstmörkret men tar stora resurser från alla. Våra samtal med ligaföreningarna fortsätter i ett positivt klimat och rekryteringsprocessen efter ny GS är i full gång för att bara ge några exempel.

Även ute bland föreningarna händer det mycket, ett exempel är nystartade Sunnerbo Stars i Småland som fått hjälp av andra föreningar i distriktet med att komma igång. Bra exempel på ”Tillsammans för Svensk Baskets bästa”! Här vill jag även passa på att uppmana er att nominera nya Loka Heroes! Mer info på hemsidan, sista ansökningsdag den 26:e november.

 

Basket upplevs bäst live men det är inte möjligt att se allt på plats och då kan vi nu vara tacksamma för att utbudet av basketmatcher på TV och webb ökar snabbt. För landslagen sänds alla herrmatcher på TV10 och alla dammatcher fr.o.m. den 15/11 på SVT.

Dessutom sänds alla matcherna i herrarnas liga och många från damernas på webben.Mycket positivt!

Att nu TV4 också börjat sända NBA 2 gånger i veckan gör det ännu roligare för oss basketälskare i Sverige! Hoppas ni sprider detta så vi får höga tittarsiffror och ännu fler att förstå att basket är världens roligaste sport!

 

Lev väl och ta hand om er och varandra,

Mats

Ordförande

Svenska Basketbollförbundet

 

P.S. Hoppas vi ses i Södertälje imorgon när Sverige EM-kvalar mot Makedonien samt i Norrköping den 24:e november när vi VM-kvalar mot Ukraina!   

  

 

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


 
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

 

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info