Hoppa till sidans innehåll

Månadsbrev från ordföranden

2018-01-24 11:06
I månadsbrevet för januari fokuserar ordförande Mats Carlson på vad styrelsen jobbar med just nu, kommande EM- och VM-kvalmatcher och förbundsserierna.
  • Uppdaterad: 2018-04-19 09:10

Hej & God fortsättning! 

Efter lite välbehövlig julvila är det åter full fart i baskethallarna. Matcherna står som spön i backen och kampen om tabellplaceringar hårdnar både här och där. Som ansvarig för ett lag eller en förening är det då viktigt att hålla huvudet kallt och tänka långsiktigt så en seger nu inte sker på bekostnad av att någon spelare lägger av för att hon eller han inte fick spela eller att spelare inte får den vila de behöver och därmed drar på sig skador. Jag vet att vi genom utbildning höjt medvetenheten om dessa risker men jag vet också av egen erfarenhet att det är lätt att tappa långsiktigheten i ett arbete. Det är därför det är så viktigt att hela tiden ha en strategi och mål att jobba mot. 

Just detta med mål är vad vi i styrelsen funderar mycket på nu. Vi ska till Förbundsmötet i april presentera vårt förslag till verksamhetsinriktning för kommande tvåårsperiod. Vi har kvar det övergripande målet att vara den lagbollsport som växer mest fram till 2020 men vi behöver konkretisera mål för vad vi ska göra kommande period för att lyckas med detta. Samtidigt behöver vi fortsätta med det långsiktiga strategiarbetet för att anpassa oss till den riktning som idrottsrörelsen gemensamt beslutat om fram till år 2025. Detta arbete påbörjades redan förra våren och fortsatte på Tip-Off i september men vi inser att det måste få ta tid för att hela Basketsverige ska få möjlighet att tycka till och vara delaktiga. Därför kommer vi inte att presentera ett färdigt förslag på strategi till 2025 på Förbundsmötet men däremot sätta ett datum för när ett sådant kan presenteras. Framåtriktat, förträffligt men framför allt, förankrat. 

Ett område vi i basketen behöver bli bättre på är jämställdhet. Det är också en viktig fråga för hela idrottsrörelsen fram till 2025 men jag hoppas att vi redan nu på kommande Förbundsmöte kan få mandat att öka takten på detta område då det tar tid att t.ex. få fram fler kvinnliga coacher och domare. Det är en fråga där hela Basketsverige måste hjälpas åt. Exakt vilka mål vi ska sätta är inte klart men riktningen är otvetydig. Att vänta är inget alternativ.  

De närmaste veckorna fokuserar vi dock på de kommande EM- och VM-kvalen för våra seniorlandslag. Först ut är damerna som möter Italien den 10:e februari i Borås och Kroatien den 14:e på Hovet. Låt oss fylla läktarna på dessa bägge arenor och ge våra härliga tjejer en sjätte spelare i form av ett fantastiskt publikstöd. Ett  stöd som kan säkra en EM-slutspelsplats!  

För herrarna väntar tufft motstånd i form av Turkiet på Hovet den 23:e februari. Här är det redan slutsålt och intresset mycket högt från både hemma- och bortapublik. Vi hoppas på en bragd både då och borta mot Ukraina den 26:e! Våra killar har visat att de har kapaciteten, skickligheten och viljan att lyfta sig när det behövs som mest. Låt oss tillsammans ge dem allt stöd vi kan så VM-resan når ända fram till Kina! 

Här hemma pågår våra förbundsserier för fullt och extra roligt denna säsong är att se vilken framgång Superettan herr blivit som nu för första gången spelats hela säsongen. Det har varit många tuffa och jämna matcher inför fyllda läktare. Kampen om de två platser som ger direktplats i nästa års liga är stenhård. De lag som når dessa platser har nu fått känna på en hel säsong med ”ligaliknande” villkor och är därför väl rustade för nästa steg. 

På damsidan pågår ett arbete under ledning av Tävlingsutskottet för att se hur förbundsserierna ska se ut här fr.o.m. säsongen 2019-2020. Idén med ett Superetta efter halva säsongen dit de bästa lagen från de två Basketettorna går är jättebra i teorin men i praktiken innebär det stora problem då de flesta föreningar inte kontrollerar sina halltider själva. Detta gör att det blir svårt att få ihop ett bra spelschema och hitta billiga resor.  

Utmaningen är att hitta ett serieträd med tillräckligt många lag på alla nivåer för att glappet mellan serierna inte blir för stort samtidigt som varje nivå ska erbjuda på så många värdematcher som möjligt under en säsong för att fostra spelare, coacher och föreningar. Det är många som deltar i arbetet för att säkerställa att inga åsikter missas och det ska bli spännande att se vilka förslag utredningen kommer fram med.  

I dagarna inleder vår nye GS, Johan Stark, sitt arbete på kansliet. Välkommen och lycka till!  

Med dessa ord avslutar jag detta månadsbrev. Jag hoppas vi ses i Borås och på Hovet!  

Mats Carlson 
Ordförande  
Svenska Basketbollförbundet 


 
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

   

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info