Hoppa till sidans innehåll

Månadsbrev från ordföranden

2018-10-10 16:23
I oktobers månadsbrev från SBBF:s ordförande Mats Carlson kommenterar han valresultatet och idrottens roll i samhället, det inledda arbetet med Strategi 2025 och SBL:s webbsändningar.
  • Uppdaterad: 2018-10-10 16:23

På bara några veckor har vi gått från lugn sensommarlunk till ett nästan hysteriskt tempo och riktigt höstväder. Jag är ingen stor fan av höstar men som tur är kan jag ju glädja mig åt att basket i Sverige till största delen är en inomhussport! Att komma in i värmen i hallen och njuta av en spännande basketmatch eller en inspirerande träning kan få vem som helst att tina upp i höstmörkret. 

Var ett tag sen jag skrev sist och det har hänt väldigt mycket som jag skulle vilja kommentera men jag får begränsa mig. Jag börjar med att konstatera att vi åter haft en valrörelse där hela idrottsrörelsen åter hamnade på läktaren. De viktiga diskussionerna för oss syntes inte till, i alla fall inte på riksnivå och de lokala nivåer som jag kan överblicka. Tråkigt att t.ex. frågan om idrottsanläggningar som är en av svensk idrotts största utmaningar försvann. Utan anläggningar kan Idrottssverige omöjligt nå alla vackra mål vi satt. På Riksidrottsforum i Karlstad 2017 antogs en strategi fram till år 2025 som i korthet går ut på att fler ska idrotta längre och att vi ska ersätta den nuvarande ”triangel” (bred bas med många aktiva och en smal topp med elit) med en ”rektangel” där fler kommer in i idrotten och så många som möjligt fortsätter i den hela livet. Låter bra men var ska de få plats när vi på många ställen inte ens får plats med de som redan är med? 

Jag funderar mycket över varför det blev så här trots att RF försökt få igång debatten på olika nivåer. Är våra frågor inte tillräckligt intressanta? Är alla politiker överens i de idrottspolitiska frågorna eller är det helt enkelt så att vi som deltar i idrottsrörelsen (över 2 miljoner svenskar) inte är intressanta som väljare? -Eller är vi förbaskat dåliga på att driva våra frågor?

Jag lutar åt det senare vilket innebär att även vi i basketen måste titta oss i spegeln och fundera på vad vi kan göra bättre. En sak vi i Förbundsstyrelsen gjort är att bilda ett Idrottspolitisk Råd som stöd och bollplank till oss. Det kan vara i frågor som drivs inom idrotten i samband med möten i RF eller SOK regi men även frågor där vi själva agerar mot politiker och media. Vi måste helt enkelt lägga mer resurser på arbetet vid sidan av basketplanen och ta större plats i debatten! 

Vi tillsammans gör enorma insatser för det svenska samhället varje dag och över nästa hela landet. Utan oss skulle samhällsproblemen vara betydligt större men ändå bryr sig inte politikerna vilket naturligtvis beror på att deras väljare, vi, inte uppmärksammar detta. En av Basketsveriges mest engagerade personer, Oskar Kotsalainen, skrev lite skämtsamt i ett inlägg på sociala medier innan valet att vi borde gå i strejk för att få alla att förstå vidden av vad vi gör varje dag. Jag hoppas verkligen att vi aldrig ska behöva bli så drastiska men tanken känns inte lika avlägsen nu som när jag läste den första gången. Våra politiker måste sluta ta oss för givna! Fortsättning följer.

För att gå över till det mer positiva är det mycket roligt att nu kunna se all ligabasket direkt på webben, både dam och herr! Ett stort steg framåt för Svensk Basket och bra jobbat av intresseföreningarna på både dam- och herrsidan. Har ni inte redan skaffat säsongskort så tycker jag ni ska göra det! Det kommer att bli många spännande matcher ni inte vill missa. Bäst ser man naturligtvis matcherna live på plats men när det inte går är webbsändningarna mycket bra alternativ. Se till att alla sportbarer och liknande också skaffar abonnemang så att ännu fler än vi redan frälsta får se lite riktig sport!  

I helgen hade vi ett fysiskt förbundsstyrelsemöte hela dagen. Huvudpunkten på agendan var även denna gång Strategi 2025. Att detta arbete behövs blir bekräftat varje gång vi lyfter på någon sten. Vi gör och har gjort mycket bra i Svensk Basket genom åren men även vi har förbättringspotential. Vi i Styrelsen är helt inställda på att ta tillvara denna. Något som gör oss lite bekymrade är att vi har alldeles för mycket ”vi och dom” i Svensk Basket. Jag är övertygad om att vi alla vill att Basketsverige ska utvecklas positivt men vi måste bli bättre på att prata med varandra i stället för om varandra! Det är så vi bygger respekt och förståelse.

Just nu pågår insamlande av idéer, erfarenheter, åsikter m.m. från olika delar av Basketsverige. Vi har så smått börjat knåda dessa och förhoppningen är att vi under hösten och våren kan träffa så många som möjligt av er och stämma av våra tankar om strategin i form av vision, mål och värdegrund. Det är vi tillsammans som skapar strategin för Svensk Basket! Mer info om detta kommer inom kort på basket.se 

Ta hand om er i höstmörkret så ses vi i hallarna!

Mats Carlson
Ordförande
Svenska Basketbollförbundet

Skribent: Mats Carlson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info