Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christer Ryman

Matchfixingseminarier på RIG i Luleå och Mark

2017-04-20 15:00
SBBF är en av parterna i EU-projektet "True Basketball Real Games" vars syfte är att motverka matchfixing. Tisdag 25 april hålls ett stort seminarium i ämnet på Riksidrottsgymnasiet i Mark där studenterna får lyssna och diskutera möjliga lösningar.
  • Uppdaterad: 2017-05-22 10:23

 

Vad är matchfixing?
Matchfixing betyder att någon med otillåtna medel påverkar resultatet i en idrottstävling. Fenomenet finns över hela världen och vi har haft flera fall även i Sverige.


Bakgrund:

Svenska Basketbollförbundet jobbar på flera plan för att förebygga matchfixing i Sverige. Dels i samverkan med Riksidrottsförbundet och dels genom EU-projektet True Basketball Real Games. 
True Basketball Real Games är ett EU-sanktionerat Erasmusprojekt som Sverige, Finland och de baltiska länderna är en del av. Projektet är ett internationellt samarbete mot matchfixing inom basketboll med syfte att synliggöra, minimalisera och förebygga matchfixning inom basket samt att utbilda alla aktiva inom basketen. Projektet löper till slutet av 2017. 

Matchfixing-seminarium i Mark 25 april 
Nu på tisdag den 25 april hålls ett andra stort seminarium i projektet på Riksidrottsgymnasiet i Marks kommun. Bland de som kommer att medverka finns generaldirektören för FederBet, säkerhetsansvarig hos Svenska Spel, Jens Littorin skribent på Dagens Nyheter och en gästande EU-kommissionär. Seminariet gästas även av Riksidrottsförbundet, projektledare från de andra deltagande länderna, coacher och runt ett 60-tal studenter. Studenterna kommer att få lyssna till föreläsningar, se filmer och diskutera möjliga lösningar. 

Lyckat seminarium i Luleå
I slutet av mars hölls ett mycket lyckat seminarium i samma anda på Sveriges andra riksidrottsgymnasium för basketboll, Luleå RIG, med över 250 medverkande studenter. Se videoklipp från seminariet i Luleå 

–    Vi är mycket nöjda med hur det här viktiga projektet har fortskridit. Projektledare Rafael har varit ett föredöme i arbetet mot matchfixing. Han har öppnat ögonen på många i denna för idrotten viktiga fråga, säger Olle Lundén ansvarig hos Svenska Basketbollförbundet. 

Rafael Kiersz är projektledare i Sverige och också aktiv elitdomare inom basket och polis till yrket vilket innebär att han får en sammansatt bild av situationen.

–   Matchfixing är ett högst aktuellt ämne då vi ser hur stort ekonomisk betting har blivit. Bara de senaste veckorna har misstankar  riktas åt olika håll inom flera idrotter. Från polisens sida ser man hur kriminella ligor byter från droghandel till matchfixing, så det är ett viktigt ämne för alla idrottare att ha kunskap om, säger Rafael.

Läs också Matchfixing blir allt vanligare - men vad görs inom basketen?
Vill du veta mer om matchfixing? Klicka dig in på Riksidrottsförbundets minmatch.se
Besök projektets facebooksida True Basketball Real Games

Skribent: Elin Hernerfors
Epost: Adressen Gömd


 
facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

 Vi gillar basket! 

Bonnier_Bonnierforlagen_NOR_BLACK

SpaldingTrueToTheGameWhite196 
 

 

Va¦êlkommen-Hit_SBBF

SJ_25mm_svartBOKA DIN RESA HÄR

 

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info