Hoppa till sidans innehåll
Foto: Bildbyrån

Mats Carlsons "Top-5" för #Basketåret2018

29 DEC 2018 12:00
Basketåret 2018 har bjudit på många höjdpunkter. Frågan vilka som är mina favoriter är jättesvår att svara på men nedan har jag gjort ett försök att lista mina personliga ”5 i topp-2018”, utan inbördes ordning.
  • Skapad: 29 DEC 2018 12:00

Sverige – Kroatien, EM-kval, Hovet, Alla hjärtans dag, 14:e februari

Ett präktigt publikrekord för dambasket i Sverige med över 5.000 på läktaren inklusive statsministern. En fantastiskt spännande och välspelad match som slutade med seger med 63-55 och banade väg för ett avancemang till den kommande sommars EM-slutspel är självklart en av höjdpunkterna! Att våra damer lyckades lyfta sig från förlusten mot Italien fyra dagar tidigare och prestera på den nivån när det gällde som mest var en fantastisk prestation och bästa tänkbara reklam för Svensk Basket! #BaraKärlek!

Sverige-Turkiet, VM-kval, Hovet, 23:e februari

Bara en dryg vecka efter damernas succé var det herrarnas tur att beträda Hovet. Stornationen Turkiet var motståndaren i denna VM-kvalmatch och vi var rejält nederlagstippade. Men med hjälp av rekordpubliken på 8.045 personer skapades en fantastisk stämning. Matchen bjöd på basketpropaganda av högsta klass och otrolig dramatik där Sverige till slut stod som segrare med 59-58! Tyvärr tog vi oss inte vidare från gruppen men vi visade alla vilken hög nivå vi kan leverera på samt att basket kan vara en stor publiksport även i Sverige!

Norrköping Dolphins – Luleå BC, Stadium Arena, 16:e maj

Jag ser massor av matcher under en säsong men denna är en som jag minns speciellt då den verkligen visade hur snabbt det kan svänga i basket!

Den sjätte matchen i herrarnas finalserie såg länge ut att bli den sista. Luleå ledde med 3-2 i matcher och med en halvtidsledning 41-27 så var vi många som trodde detta skulle bli finalseriens sista match. Ingenting tydde på att Norrköping skulle kunna vända och när det

 återstod 5 minuter ledde Luleå med 8 poäng och vi gjorde de sista förberedelserna inför prisutdelningen. Men på något underligt sätt lyckades Norrköping hämta upp underläget och kvittera, 76-76, i slutminuten så det blev förlängning. Den första förlängningen slutade 8-8 och det blev ytterligare en innan Norrköping till slut avgjorde och vann med 95-90. Även om Luleå hade hemmaplansfavör i den sjunde och avgörande matchen två dagar senare i en fullsatt Luleå Energi Arena var det som om finalserien avgjordes där och då och sista matchen blev aldrig riktigt dramatisk utan Norrköping kunde ta hem den med 76-71 och därmed hela finalserien. Detta innebar att vi haft tre olika segrare de tre senaste säsongerna i herrarnas liga.

Avtal mellan förbundet och intresseföreningarna för SBL dam och SBL herr

Under våren undertecknade SBBF avtal med de bägge intresseföreningarna som bl.a. ger dem ansvaret för marknadsföringen av ligorna och tydliggör rollfördelningen mellan förbund och intresseföreningar. Detta låter kanske inte så märkvärdigt men avtalen har föregåtts av flera års diskussioner och att de äntligen är på plats känns väldigt bra inför framtiden. Att vi tillsammans kommer överens om spelregler och ansvar är mycket viktigt och en förutsättning för en fortsatt utveckling av vår sport!

Caroline ”Carro” Muzito-Bagenda, första kvinnliga coachen i SBL herr

Att vi detta år fick en kvinnlig coach för ett herrlag i högsta ligan, Umeå BSKT, var verkligen jätteroligt. Även om vi varit relativt duktiga inom jämställdhetsområdet återstår det mycket. Vi behöver t.ex. fler kvinnliga förebilder som coacher, domare m.m. Ett område att jobba vidare med i det pågående strategiarbetet, Strategi 2025!

Jag vet att det hände mycket annat positivt under 2018 som var ett mycket bra basketår. Du har säkert andra favoriter men detta var mina. Nu ser jag med stor spänning och förväntan fram mot vilka som ska bli 2019 års höjdpunkter!

Gott Nytt Basketår 2019!

Mats Carlson
Ordförande Svenska Basketbollförbundet

Skribent: Mats Carlson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info