Hoppa till sidans innehåll
Foto: Anders Tillgren

Megaläger över hela landet

02 MAJ 2019 15:04
Under helgen genomfördes sex stycken så kallade Megaläger runt om i Sverige. Megaläger är när det är regionläger för två årskullar samtidigt. Denna helg var det för U14 & U16. Detta innebär att vi hade totalt 813 spelare igång från 91 olika klubbar!
  • Skapad: 02 MAJ 2019 15:04

Här kommer en kort sammanfattning från de olika lägerorterna. 

Norra, Megaläger i Umeå

"95 deltagare från 13 olika klubbar samlades i vårt andra hem Dragonskolan under helgen. Dessa 95 personer var fördelade på 34 DU-14, 29 HU-14, 11 DU-16 och 21 HU-16. Till det hade vi 8 coacher, fysio Rickard Carnerud och undertecknad Regionansvarig.

Ett av regionverksamhetens mål är ju att sprida kunskap och material och involvera fler och fler i basketsverige. Då blev det extra roligt då KFUM Umeås pojkar 06 kom förbi under helgen på ett studiebesök. De tittade på träningarna och hade fått uppgifter av sina coacher. Frågor som ställdes var -Vad tränar de på just nu? – Hur bra är spelarna på att kommunicera med varandra och – Hur hög är intensiteten jämfört med våra träningar på hemmaplan? Ett mycket uppskattat inslag och helt i linje med vad regionverksamheten står för, utbildning.

Sedan vill jag nämna styrkan med att köra U-14 och U-16 tillsammans. De äldre är nu inne på sitt tredje år och vet hur det fungerar runt måltider, samlingar, teori, konditionstest och sovtider. Det gör att de yngre tar efter och dynamiken på lägret blir mycket bra, Unga leder unga!"

- Tommie Hansson 

Stockholm Nord, Megaläger i Vällingby

"På säsongen sista läger deltog hela186 spelare där vi hade deltagare från 12 olika klubbar fördelade på 58 DU-14, 55 HU-14, 36 DU-16 och 37 HU-16. Till det hade vi 12 coacher, ett stort gäng duktiga fysios, fysio ansvarig Emma Edenbert och undertecknad som Regionansvarig.

Megalägret är en stor apparat organisatoriskt- och logistiskt sett. Många aktiviteter som ska in i schemat under helgen och mycket att styra upp så att spelarna kan fokusera på att träna, äta, vila och framför allt utbildas. Vi tränade i Vällingbyhallen Stora/Lilla och i Grimstahallen och alla bodde som vanligt på Vällingbyskolan.

Det var kul att se hur U14 suger åt sig av coachernas instruktioner och utvecklingen är tydlig från läger 1 höstas fram till idag. Bra jobbat U14! U16 gruppen är full av talang och bra förebilder för U14 och det var imponerande att se intensiteten och fysiken på träningarna, många blivande duktiga spelare och ledare i gruppen." 

- Christer Sjögren

Region Södra, Megaläger i Skene/Kinna

"Vi blev till slut 19 regionledare och totalt 190 spelare varav 130 var U14 spelare fördelat på 62 tjejer och 68 killar från 21 olika klubbar och 60 var U16 spelare fördelat på 16 tjejer och 44 killar från 17 olika klubbar.

På lördagens coachmöte var alla de fyra olika coachstaberna överens om att de ansåg att de spelarna som i nuläget GENERELLT är lite senare i sin basketutveckling, dvs exempelvis låg biologisk ålder, färre antal träning- och spelår som basketspelare - mindre systematisk träning – erfarenheter, var mer mottagliga för återkopplingar och försökte förbättra sina färdigheter genom att använda den informationen de fått under övningarna.

Vi var även imponerade över ansträngnings viljan hos alla deltagarna under hela lägret men framförallt under 3 km testet."

- Jörgen Fastberg 

Region Östra, Megaläger i Södertälje:

"Vårt första Megaläger var MEGA i dubbel bemärkelse då även Sthlm Syd var inbjudna att dela lokaler med oss.

Våra egna grupper var däremot inte megastora då U14 endast var 49 st och U16 45 st från sammanlagt 12 olika klubbar. 

De spelare som var där lärde sig desto mer och fick prova på den nya OS-grenen 3x3. Det var en intensiv helg med fysträning och Coopertest insprängt mellan basketpassen men trots det var så gott som samtliga med på alla passen. Undantaget två stukade fötter. Det är högsta betyg och visar på att spelarna kommer väl förberedda till lägret."

- Peter Stenius 

Region Mellersta, Megaläger i Örebro

133 spelare från 21 olika klubbar var i helgen på plats i Tegelbruket för säsongens sista regionläger i Mellersta. Av deltagarna var 45 DU-14, 38 HU-14, 21 DU-16 och 29 HU-16. På plats hade vi också 14 fantastiska regionledare som på ett positivt sätt guidade ungdomarna genom helgens aktiviteter. 

Det var härligt att se att U16 spelarna vid det här laget i princip blivit självgående, både som individer och grupp, och de agerade exemplariskt som goda förebilder för de yngre U14 spelarna. 

När vi summerar regionsäsongen för U14 kan man inte vara annat än imponerad av den stora utveckling som skett när det gäller social-, fysisk- och teknisk/taktisk förmåga bland U14 spelarna under deras första år i regionverksamheten. 

En stor del i det är antagligen att vi vid samtliga U14 läger under säsongen haft en stor mängd klubbledare på plats för att ta del av regionverksamheten. Något vi tror skapat starka synergieffekter mellan region- och klubbverksamheten och som varit till stor nytta för alla de spelare som haft ledare från sin klubb på plats vid lägren. 

- Jesper Andersson 

Region Stockholm Syd, Megaläger i Södertälje 

"Megaläger i sig, där två årskullar har läger samtidigt, brukar vara en stor apparat och utmaning att få ihop. Att nu ha Megaläger tillsammans med Östra innebar en än större utmaning då vi hade totalt 209 spelare från 25 olika klubbar på plats. Men jag tror att vi alla som var där var lite chockade över hur bra allt flöt på. 

Detta beror förstås på alla underbara ledare och ungdomar som tog stort ansvar och såg till att göra detta läger till något alldeles extra. Tack till er alla och tack till Södertälje, med Erik Lindell, i spetsen som hjälpte oss att genomföra detta läger! 

Avslutningen på söndagen med en gigantiskt 3x3 turnering var ett grymt inslag. Det spelades matcher på 8 olika planer, det pumpades musik och ungdomarna spelade flera matcher med hög intensitet och de såg ut att ha riktigt roligt. Tack Mats Elsnitz som höll i taktpinnen och såg till att allt flöt på som det skulle."

- Johan Persson  


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info