Hoppa till sidans innehåll

ONE FIBA – där basketen förenas mot samma mål

04 DEC 2018 12:00
I november nästa år sjösätts ett förnyat kvalsystem för damernas världsomspännande turneringar som ska bli en enande kraft för basket över hela planeten. En av representanterna för FIBA är Lena Wallin-Kantzy, som hjälper oss förklara hur det fungerar
  • Skapad: 04 DEC 2018 12:00

Den 16 mars 2014 i Istanbul, Turkiet, höll FIBA en extra världskongress som skulle kalibrera basketvärldens riktning för alla. 213 medlemsländer skulle dra åt samma håll, mot ett gemensamt mål: enhet. Världen över ska basket stå för en gemensam vision och strategi, ge samma förutsättningar och bättre integreras mellan länder, klubbar och spelare. 

I praktiken innebär det att alla fem regioner (Afrika, Amerika, Asien, Europa och Oceanien) får en egen president som svarar till FIBA:s kongress. Det betyder också att de internationella tävlingsformerna mellan regionerna ska bli, inte riktigt unisona, men så lika som möjligt. Lena Wallin-Kantzy, som är medlem i både FIBA:s Executive Committee och FIBA:s Central Board, var med på mötet i Istanbul:

–  Syftet är att göra basketen större och mer tillgänglig, framförallt för att utveckla de kontinenter där basketen har ett stort underlag men tävlingsbiten har kommit efter. Och hela världen ställer sig bakom det här.  

I Europa har vi sedan tidigare haft framgångsrika regionsturneringar, med EuroBasket som flaggskepp. Europamästerskapet är världens mest prestigefyllda basketturnering, efter OS och World Cup. Samtidigt har kvalsystemet med borta- och hemmamatcher under förutbestämda fönster visat sig generera ett fantastiskt lokalt intresse. I Sverige behöver vi inte titta längre bakåt än det senaste året, där både damer och herrar satt nya publikrekord. 

Fram till nutid har regionerna varit mer eller mindre autonoma i hur de väljer att skicka sina representanter till OS och World Cup. Snart kommer de andra fyra regionerna mer att likna Europas modell. 

Med sikte mot OS i Tokyo 2020 kommer 16 lag (6 från Europa, 4 från Asien/Oceanien, 4 från Amerika och 2 från Afrika) mötas i en gemensam turnering, uppdelat i fyra grupper på fyra olika platser. De tre bästa från varje grupp bildar de tolv som får spela i OS. 2021 upprepas samma procedur för World Cup 2022. 

Skillnaden mellan regionerna blir att Asien/Oceanien, Afrika och Amerika kommer ha fristående regionmästerskap medan EuroBasket fortfarande kommer agera som Europas kvalturnering. Så för svensk del gäller det att hamna bland de sex bästa i Eurobasket för att få chans att kvala in till OS och World Cup. 

En annan del av ändringarna i FIBA:s struktur och tävlingssystem är att förhoppningsvis öka jämställdheten. När dambasketen ökar i popularitet och utövare ska det också reflekteras i möjligheter och resurser.

– Jag jobbar stenhårt för att det ska finnas balans och jämställdhet och att vi ska inse värdet av att satsa på dambasket, men det är en utmaning, säger Lena Wallin-Kantzy. Det som är givet för oss i Sverige är inte givet i andra delar av världen.

Utvecklingen rör sig åt rätt håll och framstegen kan nu ses med blotta ögat.

–  I senaste kvalfönstret för EuroBasket hade vi direktsända matcher i TV från 75 procent av matcherna, alla vara webbsända och mycket publik på många ställen, säger Lena Wallin-Kantzy. 

213 medlemsländer i FIBA är överens om att basket ska växa. Nu är vi även något mer enade i hur det ska gå till. 

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info