Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lars Hansson / Barometern

Poängfest mellan Kalmar och Bankeryd i Basketettan

19 DEC 2018 12:00
132 – 138 låter mer som en omröstning i Sveriges Riksdag, men på söndagseftermiddagen 9 december i Kalmar Sportcenter var det slutresultatet mellan Kalmar Saints och Bankeryd Basket i Basketettan. 270 poäng totalt.
  • Skapad: 19 DEC 2018 12:00

En poängfest av det här slaget har inte synts till i svensk seniorbasket sedan Solna och Plannja spelade trippel övertid i januari 2007 (där spelade en hyfsat känd basketspelare i den matchen). Både Kalmars coach Peter Engström och Bankeryds motsvarighet Anders Johansson är gamla rävar inom sporten, men ingen av dem kan jämföra det med något.

- Jag började med basket på 70-talet och har varit involverad enda sen dess, säger Peter Engström. Men nej, jag har aldrig sett nått liknande. 

Anders Johansson instämmer: 

- Nej, det har jag inte. Jag har coachat rätt många år, men aldrig nått sånt. Det kändes litegrann som om vi spelade i NBA. 

Den som bara tittar på slutsiffrorna tänker nog gärna att det var fyra eller fem övertidsperioder kombinerat med ett par dussin trepoängare. Men det var bara fem extraminuter och totalt 15 treor mellan lagen. 

- Jan Tratnik. Kalmar har seriens bästa spelare, förklarar Anders Johansson.

Tratnik var mycket riktigt spektakulär. Han noterade 49 poäng, 14 returer och 11 assist på 44 minuters spel – och han missade bara tre skott från golvet. Anders Johanssons utspel om att han är bäst i serien är lätt att backa upp med hans säsongssnitt på 28 poäng, 13 returer och 8 assist. Kalmars coach har redan kommit på ett smeknamn: 

- Jag kallar honom för Kalmars svar på Luka Doncic, säger Peter Engström. 

Men Tratnik var inte ensam om att briljera utan enligt vittnesuppgifter var det en mängd individuella prestationer i en mot en-spelet som ledde till poängskörden. Bankeryd hade fem spelare som gjorde minst 19 poäng, ledda av Jonas Erikssons 35. På Kalmars sida fick Tratnik hjälp från amerikanske Michael McDewitt’s 28 poäng. Samtidigt har båda coacherna blivit tvungna att rannsaka sig själva och sitt försvarsspel: 

- Båda lag läcker som såll och borde fundera på sitt försvar. Den här veckan har vi diskuterat lite mer kring hjälpförsvaret, säger Anders Johansson. 

- Man kan inte gnälla på motståndarens försvar, eftersom vi släppte in lika mycket, säger Peter Engström. 

Tabellen avslöjar att Bankeryd borde ha vunnit matchen, kanske något enklare än vad resultatet avslöjar. Medan Bankeryd siktar på en av platserna i Final Four så är Kalmars målsättning att helt enkelt säkra en plats i nästa års Basketetta samtidigt som de bygger upp lite hype kring basketen i området. Då skadar det inte med en poängfest. 

- Publiken som var där tyckte nog att det var en kul basketmatch, säger Anders Johansson. 

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info