Hoppa till sidans innehåll

Projektet Playball är igång!

09 OKT 2018 13:46
Barn idag rör på sig alldeles för lite, och det vill vi göra något åt. Med Playball vill vi ge stöd och inspiration till föreningar som vill jobba med detta. Barn behöver få möjlighet att lära sig på kroppens grundläggande rörelser före 7 års ålder.
  • Skapad: 09 OKT 2018 13:46

Den 22 september hölls en clinic på Fryshuset i Stockholm för ledarna från de 20 föreningar som är med i projektet. Peter James Hodkin och Peder Liljemon höll i passen, och dagen inledes med att tränarna fick en introduktion i rörelseförståelse och vilka övningar man skulle testa på under förmiddagen. Se en film från dagen här ovanför. 

Bakgrunden till projektet Playball:
Endast fyra av tio fyraåringar rör dagligen på sig i den utsträckning som WHO (World Health Organization) rekommenderar (1 timme om dagen) vilket hämmar de stillasittande barnens motoriska utveckling. Föreningsidrott erbjuds oftast från och med skolstarten, men vi ser ett behov av verksamhet som går längre ner i åldrarna. Barn behöver få möjlighet att lära sig på kroppens grundläggande rörelser - hoppa, springa, kasta, fånga, rulla, balansera, krypa, klättra, åla - före 6-7 års ålder, eftersom det efter sju års ålder blir svårare för barnen att lära sig att bemästra dessa rörelser. 

Redan idag bedrivs det en del barnverksamhet i åldern 3-5 år runt om i Basketsverige. Syftet med Playball är att ge stöd och inspiration till dem som ännu inte har tagit klivet, men också vara en inspiration och kunskapskälla till dem som redan är igång. Projektet är finansierat av Framåtfonden/Svenska Spel och gick ”live” i september 2018. 

Inom ramen för projektet presenteras 20 träningsplaneringar innehållande en stor bank med lekar som gör att barn i åldrarna 3-5 år får öva sig på de grundläggande rörelserna hoppa, springa, kasta, fånga, rulla, balansera, krypa, klättra och åla, med en ”touch av basket” då och då. Vi har också tagit fram informationsmaterial till föräldrarna som handlar om hur viktigt det är med rörelseförståelse och tips på aktiviteter som föräldrar kan göra tillsammans med sina barn.  

Mer information om projektet, instruktionsfilmer m.m, kommer snart. 

Bilder från Playballs clinic i Stockholm 22 september >>>

Läs mer: 
Projektet Playball >>>

Skribent: Isac Eriksson
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon eng

  

Basketapp

appstoreGoogle

adlibris_190x150 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46 8 699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info