Hoppa till sidans innehåll

Rapport från U14-regionsläger 2

22 JAN 2019 11:15
Under den gångna helgen var det hundratals förväntansfulla spelare, födda 2005, som samlades på olika platser i landet under fredagen för att dra igång en spännande regionhelg.
  • Uppdaterad: 22 JAN 2019 11:15

För ett helt gäng var det första lägret och självklart kanske lite extra pirrigt och för många andra var det läger två. 

Vi hade som vanligt sex olika lägerplatser och denna gång från Umeå i norr till Lund i söder. Vi hade hela 591 spelare igång och med en jämn fördelning mellan killar och tjejer. Tjejerna var några fler med 307 spelare men killarna var inte lång efter med 284 spelare. För att få ihop allt detta så hade vi ett 60-tal helt underbara ledare igång som alla gjorde sitt bästa för att inspirera, utveckla och pusha alla fantastiska ungdomar. Stort tack till alla grymma ledare! 

Spelarna hann denna helg med 4 basketpass, 1 fyspass, 1 yoyo-test, 1 teoripass, 1 morgonjogg, 2 övernattningar en hel del mat, skratt och nya bekantskaper. Det var nog många som lämnade på söndagen med många nya intryck och kanske lite träningsvärk här och där...

För många av spelarna var det första gången de genomförde ett yoyo-test och oavsett resultat så tycker vi att alla ska vara stolta över sin insats då det i detta läge handlar om att få testa på och att få ett resultat att kunna jobba från. Alla har olika förutsättningar och alla kommer att göra sin egen resa framåt. Visst kan man kika på andra och andras resultat och kanske bli inspirerad men den enda man tävlar med är sig själv och sitt eget resultat. 

Kort från varje regions regionansvariga.

Mellersta (Jesper Andersson)
Säsongens andra U14 läger i Mellersta genomfördes i helgen i Ockelbo med träningar i Kuxahallen och träningar och boende i Åbyggeby skola. Ett stort tack till Ockelbo Basket för ett fantastiskt värdskap som gjorde livet både lättare och gladare för alla inblandade. 

Totalt deltog 71 ungdomar, 38 tjejer och 33 killar, från 13 olika klubbar. Under lägret var det kul att se den stora sociala utveckling som skett sedan läger 1 där ungdomarna nu på läger 2 i högre grad än tidigare umgicks med andra än sina klubbkamrater. 

Inför vad som för de allra flesta  var deras livs första yoyo-test var det många nervösa blickar. Kul att se att samtliga spelare som var hela och friska övervann sin nervositet och genomförde testet och dessutom bevisade att de klarar av att fortsätta anstränga sig även när det är riktigt jobbigt. En färdighet som de kommer ha nytta av i livet både på och utanför basketplanen. 

En annan höjdpunkt var att vi hade ett flertal klubbledare på plats som bidrog till intressanta diskussioner och erfarenhetsutbyte.

Till sist ett stort tack till regionledarna Anna-Karin Klang, Emelie Björklund, Fredrik Lundkvist, Johan Högberg, Marko Lasic, Pontus Stegeby Nordström, Sebastian Palacio och Theodor Nilsson.

Östra (Peter Stenius)
69 basketintresserade ungdomar slöt upp till lägerstarten, i Katrineholm. 32 tjejer och 37 killar från 10 klubbar. Ledarsidan bestod av Ulrika Karlsson, Patrik Rosenlund, Nikolina Jelica, Jan Tratnik, Benjamin Howard, Oliver Malekzadegan samt fysios Erica Svanhagen och Sara Jansson.

Två klubbcoacher bodde med oss och ett tiotal besökte oss under lägret. Det var nästan fyra månader sedan vi sågs på läger 1 och stora framsteg syntes rent basketmässigt. Däremot tycker vi att speciellt flicksidan ligger efter vad det gäller fysiken. Många som inte pallar ett helt läger och det måste det bli ändring på.

På söndagsmorgonen var det -7 grader, snö och halt som på en skridskobana ute. Det stoppar naturligtvis inte oss från att köra morgonjoggen ute. Vår fysio Erica körde ett pass i snön på en närliggande fotbollsplan.

Ett stort tack till arrangören Katrineholm Basket som skötte markservicen.

Norra (Tommie Hansson)
Denna gång var vi på en för oss ovan plats då Dragonskolan som vi brukar husera på var uppbokad. Istället fick vi bo på Hagaskolan och träna på både Hagaskolan men också i Umeå energi arena. 

Totalt var vi 85 deltagare fördelat på 50 tjejer från 11 olika klubbar och 35 killar från 7 olika klubbar. Ledarsidan bestod av 5 coacher, 3 fysios och en RA på plats. En hektisk men mycket givande helg. Katarina Kjällman, Sara Karlsson, Felicia Melander, Lukas Enqvist, Caroline Muzito-Bagenda var tränarna. Rickard Carnerud, Linnéa Andrén och Anna-Klara Blom var fysios på plats.

Vi hade ett tiotal klubbcoacher på plats. Från Luleå och Boden i norr och Sundsvall och Östersund i syd men också ett antal coacher från lägerorten Umeå. Fantastiskt att dessa engagerade klubbcoacher väljer att åka så många mil för att följa sina adepter under en regionhelg i ett vintrigt Umeå.

Av de 85 killar och tjejer som genomförde YoYo-testet var det tre tjejer som hade de tre bästa tiderna av alla, härligt! Det lönar sig att träna om man vill bli bra på något…

För första gången på 10 år så valde vi att inte springa morgonjoggen på söndagen. Kvicksilvret hade letat sig ner till minus 19 grader och ganska kraftig blåst och det är lite för kallt, även för oss härdade norrlänningar. Istället blev det en snabb promenad några varv runt skolan för att ändå få frisk luft i lungorna och lite blodflöde i ådrorna.

Avslutningsvis genomför vi alla ett mycket bra läger och vi ser redan fram emot nästa läger, 26-28 april även det i Umeå.  

Södra (Jörgen Fastberg)

Här kommer en liten återkoppling från lägret i helgen, vi blev till slut 13 regionledare och 135 spelare fördelat på 66 tjejer och 69 killar från 18 olika klubbar. 

Stort tack till arrangören IK Eos i Lund och supertack till regionledarna: Agnes Mellström, Anette Möllerström, Maria Albertsson, Lina Storulv, Maria Ohlander, Tom Karlsson, Rachid El-Hallah, Nils Gjörup, Marko Falk, Carl-Oscar Falk, Johan Andersson och Patrik Brink. 

Vi vill även säga att det är så imponerande och positivt att vi hade många klubbcoacher på träningarna under helgen.

Alla som genomfört någon annans träningsplanering vet att det kan vara en utmaning och lägg då till att ni ska göra det tillsammans med 3-5 andra coacher med över 30 spelare per träningspass.

När vi observerade de TIO regioncoacherna under helgens totala 14 timmars träningstid som coacherna genomförde blev vi extra imponerad av hur de klarade av att hålla fokus på att ge massor av individuella återkopplingar under och direkt efter utförandet. 

Coacherna var hela tiden utspridda bland deltagarna och använde sig av korta och konkreta introduktioner på ca 30 sekunder vid de olika övningsstarterna. Snacka om kollegialt lärande när det är som bäst! Vi är med andra ord övertygade om att även vi ledare utvecklar varandra i denna lägermiljön". 

Stockholm Nord (Christer Sjögren)
Det andra lägret för U14 avhölls i Södertälje och Täljehallen. Vi hade 62 tjejer och 56 killar, totalt 118 ungdomar, från 12 st olika klubbar, på plats under helgen. 

Som vanligt så är det mycket bra förutsättningar i Södertälje med träning i Täljehallen A/B och Rosenborgshallen, bra gym, fin teorisal, bra mat och rymligt boende i närliggande Rosenborgsskolan. Stort Tack till SBBK och Erik Lindell för hjälp med två bra Regionläger under 18/19.

Ett stort Tack även till alla våra fantastiska ledare som konstant tänker utbildning både på och utanför planen! Julia Minges, Angelica Onevi, Jerry Hugosson och Emil Isho-Andersson på Tjejer U14. Fredrik Ernmark, Oscar Swahn och Erik Nygren-Ugarte på Killar U15. 

Under helgen hade vi också eminent understöd av Emma Edenbert och Philip Benediktsson som hanterade fysio ansvaret på ett bländande sätt med bland annat koll på skador/sjukdom, uppvärmning, fysträning i gymmet, yoyo-test, mätning, morgonjogg och teori. 

Framstegen bland deltagarna är tydliga både på och utanför banan. Tjejgruppen har mycket storlek, glädje och talang och killarna visade prov på hög träningsintensitet, energi och attackvilja. 

Det ser mycket spännande ut inför Läger 3 26-28/4! Bra jobbat alla tjejer och killar och vi hoppas att vi ses igen på Läger 3 i Vällingby!

Stockholm Syd (Johan Persson)
Under ledning av våra outstanding ledare, Jepser Rosin, Anna Jimmerfors, Aila Mengüc, Eric Allberg, Djordje Glavcic, Gisela Östlund och Cecilia ”Cilla” Ehn så genomförde vi vårt första U14 läger för året i Haninge. Tack för att ni gör detta möjligt! 

Vi hade 110 underbara ungdomar på plats fördelat på 58 tjejer och 52 killar. Dessa ungdomar har under helgen visat upp en härlig inställning, ansvarstagande och kamratskap som har gjort det till ett nöje att få jobba med dem. 

Det är kul att se hur mycket som har hänt sen läger 1, både på och utanför planen. Jag älskar också att se hur spelarna jobbar på träningarna för att ta till sig information och lära sig nya saker. Det finns en otrolig potential i dessa ungdomar och det ska bli så kul att få följa deras fortsatta resa.  

Stort tack till Haninge Kommun, Haga Haninge och Mujgan Winther som hjälper oss med bokning av hallar, Thomas ”Trazan” Cooks som hjälper oss med boende och underlättar vår vistelse på så många sätt, Mia och hennes supergäng i köket som förser oss med mat och näring samt Fredrika Bremergymnasiet som låter oss bo i deras fina lokaler. 


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info