Hoppa till sidans innehåll
Foto: Johannes Wohlert (Basket)

RIG Luleå mästare i Basketettan dam

01 APR 2019 09:20
Bakom två förkrossande vinster över IK Eos Utveckling och KFUM Östersund fick Riksbasketgymnasiet Luleå ställa sig överst på pallen och kalla sig bästa lag i Basketettan säsongen 2018/2019.
  • Skapad: 01 APR 2019 09:20

KFUM Östersund stod emot så gott de kunde och haglade in trepoängare i finalens första halvlek, men det enda de fick med sig in i halvtidsvilan var en enpoängsledning. BG Luleå spelade en ursinnig attackbasket där varenda spelare är ett hot att ta sats mot korgen vid varje bollkontakt. I tredje perioden kom sedan islossningen, när arrangerande Luleå gjorde 30 poäng och vände enpoängsunderläget till en 14-poängsledning.  

BG Luleå spelar med ett tempo som gör det omöjligt att ens snegla ner på mobilen under pågående spel – då finns risken att två anfall passerat förbi under tiden. Det makalösa tempot till trots spelar gymnasielaget med en sällsynt kontroll; På 100 bollinnehav i finalen noterade de bara sju turnovers. När de samtidigt tar fler returer än motståndarna (49-46) spelar det inte så stor roll ifall Östersund skjuter finfina 44 procent på trepoängarna.

Luleås spelidé och filosofi är ingen tillfällighet, utan uppvisningen i helgen var frukten av ett säsongslångt arbete:

– Allt har att göra med spelarna och deras egenskaper och de som har börjat på RIG i år är otroligt atletiska, säger coach Maria Modig i Luleå. Vi har jobbat ganska hårt under säsongen att det alltid ska finnas ett hot mot korgen. Vad som är svårt är att springa med full fart men ändå kunna lugna ner oss när det inte går.

Finalsegern avslutar en perfekt säsong för BG Luleå: 20 vinster på 20 matcher. Semifinalen mot IK Eos Utveckling följde ungefär samma mönster som finalen med en jämn match fram till halvtid innan Luleå korkade upp 32 poäng i tredje perioden. Hemmalaget visade också prov på fantastiskt fin bredd när samtliga tolv ombytta spelare hamnade i poängprotokollet. Det är inte heller lätt för motståndaren att identifiera vem som kommer vara farligaste hotet, som Cecilia Holmberg visade prov på genom att bidra med två poäng i semifinalen för att sedan följa upp det med 22 poäng på 16 minuter på söndagen.

Med en sådan säsong i backspegeln är det svårt att inte ställa frågan: Hur hade den här upplagan av Luleå stått sig i Basketligan?

– Vi har pratat om det många gånger och vi hade inte gjort bort oss, säger coach Modig. Jag tror inte att vi hade kommit sist. Vi är unga och bara svenskar men vi spelar som ett lag. Vi hjälper varandra och stöttar varandra och det är vår styrka.

Finfalförlust till trots är det på intet sätt en förlorad säsong för KFUM Östersund, som gjorde vad de skulle för att sportsligt kvalificera sig för spel i högsta serien nästa säsong. Nu får de vänta på besked ifall ekonomin och organisationen får klartecken att spela i Basketligan Dam nästa säsong.

Just innan finalen spelades en bronsmatch och där ställdes två bekanta lag mot varandra: RIG Mark och IK Eos Utveckling. I grundserien knep de var sin match på respektive hemmaplan och när de möttes på neutral plan blev det förutsägbart spännande. Eos hade ledningen i slutminuterna, men fick se sig förbisprungna när Mark gjorde 8-0 över en fyraminutersperiod i slutet av fjärde perioden bakom två layups från Signe Persson och Melina Curiander samt en trea från Viktoria Berg. Men slutresultatet kunde mycket väl blivit annorlunda om inte nämnda Curiander och Stina Almqvist satt fyra av sina fem straffkast i slutsekunderna. Eos Felicia Dourva och Julia Nyström gjorde allt de kunde för att komma ikapp genom att näta sanslösa tre trepoängare på 20 sekunder, men det räckte inte hela vägen utan Mark stod till slut som segrare med resultatet 75-74.

När Basketettan nu är avslutad för den här säsongen blickar Luleå och coach Modig framåt mot nya utmaningar:

– Vi är på väg till USA under påsken för att vara med i en turnering och det ska bli fruktansvärt roligt att ser hur vi står oss mot dem.

Skribent: Johannes Grufstedt


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info