Hoppa till sidans innehåll

SBL-slutspel närmar sig klimax

04 APR 2019 13:56
Högsbo chockar Luleå! Jämtland siktar på att spöa kvartsfinalspöket i en avgörande fight mot BC Luleå. Borås och Norrköping har redan startat semifinalfighten på Twitter. Vi har härliga veckor framför oss i SBL!
  • Uppdaterad: 04 APR 2019 13:56

Foto: Bildbyrån

Efter Högsbo Baskets sensationella skräll mot Luleå Basket står det klart att det inte blir en norrländsk finalbatalj i SBL dam detta år. Antingen IK Eos eller Högsbo kommer att få möta A3 eller Telge Basket. På herrsidan är det öppnare än någonsin och vi ser fram emot en avgörande och svavelosande kvartsfinal mellan BC Luleå och Jämtland imorgon.

När slutspelet börjar siar alla om utgången och då är det fritt fram att plocka fram all möjlig relevant och irrelevant information. Och huruvida den är relevant eller inte brukar vara lika omdebatterat som informationen i sig. Men i fallet Luleå var nog de flesta överens, sviten på fem raka SM-guld som talade för att storfavoriten från norr skulle besegra Högsbo. Rutinen var också på mästarnas sida, både på planen och på bänken.

Nu gjorde Högsbo det omöjliga och kan ta sig ända till final. Då krävs att de besegrar IK Eos vilket de inte har gjort på hela säsongen. Å andra sidan hade Högsbo inte amerikanskan Cayla McMorris mot Eos, hon anslöt för de sista matcherna på säsongen och snittar över 12 poäng per match sedan dess. I den avgörande matchen mot Luleå gjorde hon 19 poäng. Blir det årets försvarare Louise Noaksson som får uppdraget att stänga ner henne, den som lever får se. Noaksson har tillägnat slutspelet sin far, världsstjärnan i bordtennis Ulf Bengtsson som nyligen gick bort.

Louise Noaksson, IK Eos - årets försvarare i SBL dam.

På andra sidan har Årets Guard Klara Lundquist tagit ett ungt Telge till en semifinal mot ett imponerande A3 Basket. För två år sedan möttes dessa lag och Telge lyckades faktiskt rubba storfavoriten Udominate i en match då. Kan de göra en Högsbo och helt eliminera Umeås stjärnor denna gång? Över tid har faktiskt Telge 25-19 i segerstatistik på Umeå men av de 10 senaste matcherna lagen emellan har A3 Umeå vunnit 9.

 

 

På herrsidan har Jämtland varit utsatta för ett rejält svitsnack hela säsongen. Det handlade om två saker. Att laget inte lyckats slå BC Luleå på de senaste 20 försöken och att de aldrig har tagit sig förbi kvartsfinal. Det första spöket, som inte alls var ett spöke enligt Jämtland, gjorde man upp med på hemmaplan i kvartsfinal 2 och 4 mot BC Luleå. Framför en hemmapublik som en diplomat skulle kalla för fantastiskt engagerad vann jämtarna och har nu pressat fram en femte och avgörande kvartsfinal.

Man har varit i denna situation förut och nu är det många som hoppas och tror att även kvartsfinalspöket kan ryka. Då är det läge att börja kalla årets upplaga av Jämtland för Ghostbusters.

Adam Rönnqvist - Ghostbuster?

Adam Rönnqvist, Jämtland Basket. Årets ghostbuster?

I den andra semifinalen har vi en lång svit som också ska besegras. Det är Borås Basket som inte har varit i final sedan slutet av 90-talet då laget gick under namnet M7. Och fighterna mot regerande mästarna Norrköping Dolphins har varit tuffa. Inget säger oss att det kommer att bli lugnare i år. På Twitter är hetsen redan igång då båda lag har en aktiv supporterskara som inte tvekar att skjuta högt och lågt mot varandra.

Norrköping Dolphins har 45-22 på Borås totalt och har slagit ut Borås i slutspelet fem av de nio senaste åren. Men de två senaste matcherna lagen emellan har Borås plockat hem. Kan de med hemmaplansfavören lyckas denna gång? Norrköping har redan gått ut och utnämnt Borås till storfavorit. Vad tycker Borås om det? Varför inte lyssna på deras podcast som i en omröstning utsågs till SBL:s bästa basketpodcast.

Sedan får vi inte glömma Norrköpings senaste besök i Borås Sporthall där den redan legendariske centern Joakim Kjellbom fick lämna hallen under tumultartade omständigheter och gjorde sig ännu mer impopulär än han redan var. Kjellbom har blivit årets center i SBL fem år i rad och kan mycket väl plocka hem utmärkelsen en sjätte gång i år.

 

Joakim Kjellbom, Norrköping Dolphins. Nyckelspelare i serien mot Borås.

Oavsett hur vi vände roch vrider på det så har vi fantastiska matcher framför oss. En avgörande kvartsfinal och förhoppningsvis många semifinaler och finaler. Ni kan se alla matcher via SBL Play – det är bara att surfa in på www.sblherr.se eller www.basketligandam.se för att läsa allt om matcherna, spelarna, lagen och för att hitta webbsändningarna.

Ikväll 

Semifinaler i SBL dam:

IK Eos - Högsbo

A3 - Telge

 

Imorgon kväll

Femte kvartsfinal i SBL herr

BC Luleå - KFUM Jämtland

Skribent: Johannes Wohlert
Epost: This is a mailto link


facebook twitter-icon YouTube icon button Instagram-icon 

  

 

Min_Match_Banner_Nej_200X200

feucph3c1

Postadress:
Svenska Basketbollförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996000
E-post: This is a mailto link

Se all info